Tomislav Marijan Bilosnić priredio izložbu slika u Beču i predstavio svojih 80-ak knjiga Tomislav Marijan Bilosnić priredio izložbu slika u Beču i predstavio svojih 80-ak knjiga
U Hrvatskom centru u Beču, u četvrtak je priređena izložba slika zadarskog umjetnika Tomislava marijana Bilosnića, pod nazivom “Povratak tigra”. O njegovom umjetničkom radu... Tomislav Marijan Bilosnić priredio izložbu slika u Beču i predstavio svojih 80-ak knjiga

U Hrvatskom centru u Beču, u četvrtak je priređena izložba slika zadarskog umjetnika Tomislava marijana Bilosnića, pod nazivom “Povratak tigra”.
O njegovom umjetničkom radu govorio je znanstvenik i književnik dr. Igor Šipić.

Detaljnije o izložbi izvještava   http://fenix-magazin.de/

Izložbu je otvorila opunomoćena ministrica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber izrazivši zadovoljstvo da su i Bečani, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Austriji, imali priliku upoznati impozantni Bilosnićev izložbeni postav. Riječ je o slikama u tehnici ulja na kartonu, formata 70 x 50, nastale na temu autorove, već svjetski poznate zbirke pjesama „Tigar“, prevedena na dvanaest svjetskih jezika.

„Izložba je zapravo jedna iskrena likovna autobiografija univerzalnog slikara, fascinantnog osjećaja za kompoziciju i spoj boje i kompozicije, zapravo jedinstvenog i originalnog na tom području“, istakao je dr. Šipić, koji je tom prigodom predstavio Bečanima i svoju netom izišlu knjigu „Vulkan na sudbini života“, koja se bavi umjetničkim portretom Tomislava M. Bilosnića. Napomenuo je kako je o slikarevom stvaralačkom opusu jednako teško govoriti, kao i definirati cjelokupnost njegova književnoga djela i da nema slikarske tehnike, uz umjetničku fotografiju u kojoj se nije okušao.

Autor izložbe je rekao kako svakom svojom novom knjigom pokušava riješiti neki umjetnički problem i obrnuto, zahvalivši posebno dr. Šipiću koji čitav niz godina vjerno prati njegov umjetnički rad. Izložba je otvorena do 19. studenoga 2015., nakon čega seli u Koljnof (Kophaza) u Mađarsku.Bilosnic centar u becu 2015 (2)
Tomislav Marijan Bilosnić je predstavljen i kao autor osamdesetak knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa, u sklopu književne večeri koja je u sklopu otvaranja izložbe održana također pod naslovom „Povratak tigra“.

Uz Bilosnića i Šipića u književnom dijelu večeri nastupili su i književnica Božica Brkan, Đuro Vidmarović, Robert Mlinarec, Božidar Glavina, Denis Peričić, Marko Gregur, Nikša Krpetić i Darko Pernjak. Svi oni oduševili su bečku publiku svojom autorskom poezijom ili prozom, koja ih je nagradila burnim pljeskom.

Kroz program je vodio književnik Đuro Vidmarović, koji je posebno istakao značaj „Književnih Koljnofskih susreta“, na kojoj ova skupina hrvatskih književnih pera godinama nastupa. Glazbeni okvir večeri dali su „Dubrovački kavaljeri“ iz Beča, inače dobitnici „Večernjakove domovnice“, dojmljivim izvedbama.

U ime organizatora ove sjajno organizirane likovno – književne večeri, Hrvatskog centra u Beču (HC) i Matice Hrvatske u Austriji, te Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar i Međunarodnih književnih susreta u mađarskom Koljnofu, goste su uvodno pozdravili predsjednica Matice Hrvatske u Austriji, Željka Caparin i kurator HC-a Petar Tyran.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.