U AUSTRIJI I MAĐARSKOJ Dr. sc. Igor Šipić predstavio knjigu o stvaralaštvu T.M. Bilosnića U AUSTRIJI I MAĐARSKOJ Dr. sc. Igor Šipić predstavio knjigu o stvaralaštvu T.M. Bilosnića
U Hrvatskom centru u Beču u Austriji (5. studenoga 2015.), i na Međunarodnim književnim susretima u Koljnofu u Mađarskoj (6. studenoga), predstavljena je nova... U AUSTRIJI I MAĐARSKOJ Dr. sc. Igor Šipić predstavio knjigu o stvaralaštvu T.M. Bilosnića

U Hrvatskom centru u Beču u Austriji (5. studenoga 2015.), i na Međunarodnim književnim susretima u Koljnofu u Mađarskoj (6. studenoga), predstavljena je nova knjiga dr. sc. Igora Šipića „Vulkan na sudbini života“, Umjetnički portret Tomislava Marijana Bilosnića“.

Poslije knjige „Život na sudbini Vulkana“ koju je Šipić 2012. godine posvetio Bilosnićevu djelu, ovo je njegova druga knjiga koja se bavi stvaralaštvom ovog autora.
Sam Šipić kaže: „Ovo je druga knjiga ogleda, esejistički pisanih prikaza većine djela Tomislava Marijana Bilosnića objavljenih od veljače 2012. do listopada 2015. Riječ je o dijapazonu vrlo intenzivnih umjetničkih korelacija auktora, njegove pokretljivosti, respektabilnosti istupa disciplinarno međusobno uvezanog, pojedinačno pak ulomljenog, niza projekata zavičajnog i nacionalnog značenja.“
Zanimljivo je da je knjiga „Vulkan na sudbini života“, kao i knjiga koja joj je prethodila „Život na sudbini života“ , istog formata i broja stranica (176).

U ovoj se knjizi Šipić bavi jubilejem 45. godišnjice Bilosnićevog umjetničkog djelovanje, te njegovim potskim i proznim djelima nastalim u međuvremenu.

Riječ je o zbirkama pjesama „Ogledalo“, „Križni put“, „Odisej“, „Vrt“ i haiku „Osamljeno drvo“, te o prozi „Kolac u rijeci Zrmanji“, „Mediteranski putopis“, te „Put u Kotare“.

Tu je i znanstveni rad o Bilosnićevu stvaralaštvu utemeljenom na povijesnoj (ravnokotarskoj) lingitudinali kršćanstva, gdje Šipić razmatra Bilosnićevu zbirku pjesama „Molitve“ na Eliotovoj ideji kršćanskog društva. Posebno poglavlje čini tekst „Maricentrizam ko1. Naslovnica knjige Igora Šipića Vulkan na sudbini  života, Umjetnički portret Tomislav Marijan Bilosnić-2-600x897d Dobre i Bilosnića“ u kojemu Šipić razmatra maricentrična rukotvorenja kod zadarskih pjesnika Roka Dobre i Tomislava Marijana Bilosnića, tematizirajući more kao glavni i temeljni motiv ovih pisaca.
Posebno poglavlje posvećeno je slikarskom radu Tomislava Marijana Bilosnića, u kojemu se autor bavi Bilosnićevim likovnim opusom pod naslovom „Duhovi sa zadarskog Foruma“.

Tu je i Šipićeva pjesma „Svijetlo poslije tame“, pročitana u Noći muzeja u Arheološkom muzeju u Zadru (2013.), a posvećena Tomislavu Marijanu Bilosniću.
Objašnjavajući naslov ove knjige dr. sc. Igor Šipić naglašava:

„Možda još mnogi nisu shvatili ideju naslova prve knjige eseja „Život na sudbini vulkana“, no, ako je sve stvoreno da nestane, novoj bi knjizi zacijelo lijepo pristajala inverzna ideja „Vulkana na sudbini života“. Zrcalna je to refleksija koju je Bilosnić uzrekao u svom autoumotvornom „Ogledalu“.
Šipić će na kraju zaključiti:

„I, na kraju, Bilosnić ne računa na parcijalnost interesa. Njegov je fokus globalni situs s kojeg se kroz sebe kolateralno motri i na cijeli svijet, kozmolitski, kozmografski i kozmogonijski pokušavajući odgovoriti izazovima opasivanja čitavog sastava svijeta svemirskih tijela i pojava, podrijetla i razvitka svjetova, s osobitim naglaskom na svjetlosne efekte sunčeva utjecaja na emanaciju duha i duhovnog stanja čovjeka.“
U predstavljanju knjige u Beču (Austrija) i Koljnofu (Mađarska), uz Šipića i Bilosnića, sudjelovali su i književnici sudionici 7. Međunarodnih književnih susreta u Koljnofu Božica Brkan, Đuro Vidmarović, Robert Mlinarec, Božidar Glavina, Denis Peričić, Marko Gregur, Nikša Krpetić i Darko Pero Pernjak, voditelj programa susreta u Koljnofu, kao i splitski izdavač Zoran Bošković.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.