U Biljanima Donjim otvoren Dom za starije i nemoćne osobe “Ivan Pavao II” U Biljanima Donjim otvoren Dom za starije i nemoćne osobe “Ivan Pavao II”
Koncept uspješnog starenja predstavljen je pred više od stotinu uzvanika u novootvorenom Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II u Biljanima Donjim pored... U Biljanima Donjim otvoren Dom za starije i nemoćne osobe “Ivan Pavao II”

Koncept uspješnog starenja predstavljen je pred više od stotinu uzvanika u novootvorenom Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II u Biljanima Donjim pored Zadra. Republika Hrvatska se s udjelom 17,7% populacije dobi iznad 65 godina svrstava u skupinu europskih zemalja s vrlo starom populacijom. Gledajući pojedina mjesta u Zadarskom zaleđu i na otocima uočava se kako imaju jednog ili nijednog mlađeg stanovnika, a procjenjuje se kako će u Europi do 2050. udio starije populacije biti više od 60%.

„Osnove koncepta uspješnog starenja su zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i životni optimizam. Tim ciljevima, a naročito pripremi i posluživanju hrane u Domu Ivan Pavao II poklanjamo posebnu pozornost. Naši dnevni jelovnici obogaćeni su ekološki uzgojenim voćem i povrćem iz Ravnih Kotara, a proizvodimo vlastito extra djevičansko maslinovo ulje“, uvodno je navela Davorka Krnčević, predstavnica Uprave Doma Ivan Pavao II.

„Moderno društvo posljednih desetljeća karakterizira eksplozivan porast broja starijih osoba uslijed produženja životnog vijeka, prvenstveno zbog napretka u medicini i bolje kvalitete života.“, započeo je svoju prezentaciju pod nazivom Fiziologija i patologija starije životne dobi, dr. Zlatko Kožar, specijalizant obiteljske medicine.
„Cijeli je niz pozitivnih primjera izvrsne funkcionalne sposobnosti osoba starije životne dobi poput Leonarda da Vincija, Michelangela i Tolstoja koji su samo neki od općepoznatih povijesnih primjera nadmoćne stvaralačke snage i u starijoj dobi“.

Nakon prezentacije predstavnici domova za starije i nemoćne iz županija Šibensko-kninska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Zadarske, kao i ostali uvaženi gosti zajednički su u parku zasadili masline kao simbol prijateljstva, te otvorili boćalište na kojem je odmah održan i prvi međužupanijski turnir.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.