U Gradskoj knjižnici održana tribina o Bosanskom jeziku i kulturi U Gradskoj knjižnici održana tribina o Bosanskom jeziku i kulturi
U organizaciji Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba i podršku Vijeća bošnjačke manjine Grada Zadra i Zadarske županije, u prostorijama Gradska knjižnice u Zadru, 23.... U Gradskoj knjižnici održana tribina o Bosanskom jeziku i kulturi

U organizaciji Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba i podršku Vijeća bošnjačke manjine Grada Zadra i Zadarske županije, u prostorijama Gradska knjižnice u Zadru, 23. 3. 2018. godine, s početkom u 18 sati, održana je tribina kao dio projekta Bosanski jezik i kultura. Projekt ima za cilj da organiziranjem tribina, uz pomoć predavača Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, informira i motivira građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine o važnosti i značaju uključivanja učenika bosanskohercegovačkog porijekla da izaberu bosanski jezik kao C predmet od naredne školske godine u Republici Hrvatskoj. nameUnknown-800x533Podizanje svijesti o značaju pripadnosti svojim korijenima, poznavanje historije bosanskog jezika i širine koju imamo u jezičkom i književno-umjetničkom kontekstu, poznavanjem književne i kulturne tradicije, uz promoviranje naših zajedničkih vrijednosti sa prostora Bosne i Hercegovine – to su poruke sa ove tribine.

Predavači su bili: dr. sc. Alen Kalajđija (direktor Instituta), mr. sc. Aida Kršo i književnik Hajdarević. Najavljene teme bile su O historiji bosanskog jezika, Bosanski jezik i savremena jezička praksa i Bosanski jezik u književnim djelima. Tribinu je moderirao Džemail Spahić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije.

Uposlenci Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu naglasili su da su uvijek na raspolaganju kao stručna i naučna Institucija, otvoreni za saradnju sa svima! Zahvaljujemo se gostima, svim prisutnima i domaćinima na uspješno organiziranoj tribini sa željom da svi kontinuirano, tokom cijele godine i dugoročno nastavljamo strateški važan projekt – podsticanja svijesti o važnosti učenja bosanskog jezika i van granica Bosne i Hercegovine.

Senad Tokić

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.