U Gradskoj loži u tijeku je izložba “Pogled iz duše” U Gradskoj loži u tijeku je izložba “Pogled iz duše”
Povodom obilježavanja Svjetskog dana glaukoma i Tjedna borbe protiv glaukoma u Gradskoj loži otvorena je izložba donacija pastela „Pogled iz duše“, autora Vlatka Troskota Udruzi slijepih Zadarske županije. Izložbu su organizirali Akademija... U Gradskoj loži u tijeku je izložba “Pogled iz duše”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana glaukoma i Tjedna borbe protiv glaukoma u Gradskoj loži otvorena je izložba donacija pastela „Pogled iz duše“, autora Vlatka Troskota Udruzi slijepih Zadarske županije. Izložbu su organizirali Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odjel za Oftalmologiju Opće Bolnice Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar. U ime Grada Zadra, otvorenju je nazočio gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, Mario Pešut.

– Institucijama i Gradu Zadru zadaća je da vode brigu o slijepim osobama kako bi se osjećale ravnopravnim članovim društva, a nama ostalima ovo je još jedan podsjetnik na potrebu redovitih očnih pregleda i čuvanja vida, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić, ujedno otvorivši izložbu „Pogled iz duše“.

O autoru:

Autor izloženih radova je Vlatko Troskot – Trole, rođen je  29. 06. 1938. godine u Zemuniku Donjem. Gimnaziju i Likovnu akademiju završio je u Zadru, na Odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Zadru u klasi profesora Venturinija i Tomljenovića, 1971. godine. Radni vijek proveo je u pedagoškom radu po školama Zadarske okolice, a od 1985. godine do umirovljenja 2003. godine predaje likovnu kulturu u o.š. Bartol Kašić u Zadru. Živi i stvara u Zadru.

Strast prema slikanju i likovnoj umjetnosti otkriva u adolescentskoj dobi. U likovnom stvaralaštvu  najzastupljenije su mu tehnike u ulju na platnu, tušu i uljne pastele. Kroz svoje slikanje istražuje domete slikarskih tehnika od kojih se tehnici uljnog pastela osobito posvetio. Za sebe kaže da tehniku uljnog pastela nastoji izražajem približiti tehnici ulja, preferirajući dinamiku pretakanja boja u likove. Autentičnom tehnikom jednu boju razvlači u mnoštvo nijansi što ga u stvaranju odvodi u plave, ružičaste, zelene, žute i sl. faze.

Svoje slikarstvo drži apstraktnim jer je apstrakcija najbolji način izražavanja umjetnikovih osjećaja i mašte koju pretače u boje. Kombinacijom dinamičnog poteza i naglašenih nijansi boje postiže mekoću prepoznatljivu za njegovo stvaranje. “Slike nastaju kada osjetim u sebi unutarnju mirnoću, jer tek tada na sliku mogu prenijeti moju stalnu poruku – sklad i ljepota života, bijeg od grubosti“.

Dobitnik je prve nagrade na 2. međunarodnom natječaju slikara, kipara i grafičara u Trstu 1998. godine, u ukupnoj konkurenciji među dvjestotinjak izlagača, sa radovima oslikani tehnikom uljnog pastela.

U Zadru je do sada imao jednu samostalnu izložbu povodom otvaranja novog sjedišta udruge „Dante Alighieri“ 2001. godine., sa 30 izloženih radova.

Radovi na ovoj izložbi su poklon donacija Udruzi slijepih Zadarske županije, nastali u periodu od 1997. do 2006., od kojih su i neki radovi iz serije nagrađene u Trstu.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.