U novom Nadzornom odboru Luke Zadar kineski investitori, kreću ulaganja U novom Nadzornom odboru Luke Zadar kineski investitori, kreću ulaganja
Glavna skupština Luke Zadar na sjednici održanoj u četvrtak izabrala novi Nadzorni odbor Luke, u kojemu će većinu imati Kinezi, izvijestio je SEEbiz.eu. U novom... U novom Nadzornom odboru Luke Zadar kineski investitori, kreću ulaganja
Glavna skupština Luke Zadar na sjednici održanoj u četvrtak izabrala novi Nadzorni odbor Luke, u kojemu će većinu imati Kinezi, izvijestio je SEEbiz.eu.

U novom Nadzornom odboru četiri mjesta imaju predstavnici kineskoga ulagača, dok je Zvonimir Zlopaša ostao članom, kao što je bio i dosada.

U novi Nadzorni odbor ulaze Kinezi i to Wai Leung Wong, Yuehua Qi, Jinagxiong Hu i Yongdong Wu. U NO ulaze i Tihomir Vorih iz Zagreba te Slavko Matošić kao predstavnik radnika.

Skupština je odlučila isplatiti dividendu dioničarima, a kineski vlasnici obećali dodatna ulaganja – više od 100 milijuna kuna.

– Već je naručena i nova lučka dizalica, najveća u hrvatskim lukama, a slijedi i obnova lučke infrastrukture. Na zapuštenoj zgradi, izgrađenoj još prije Domovinskoga rata, ispod Jadranske magistrale, počinju radovi. U tijeku je čišćenje terena kako bi mogla početi obnova zgrade,gdje ćese smjestiti Luka, a bit će i prostora za najam, rekao je za HRT Mario Rendulić iz CSEBA-e koja je zaslužna za prve kineske investicije u Hrvatskoj – u Krapinskim Toplicama, te sada u Zadru.

Nikola Dragičević i dalje će biti direktor Luke Zadar d.d.

– Krenuli smo u nabavku opreme, uplaćena je dizalica od 155 tona, što je najveća i najjača dizalica u ovim našim jadranskim lukama. Kao predsjednik Udruženja jadranskih luka mogu reći da Zadar ima najveću perspektivu. Radnicima mogu poručiti da mogu biti zadovoljni i očekujemo samo još više posla, povećanje prihoda, a samim time i rast plaća, rekao je Dragičević.

Kratku izjavu dao je i novi član Nadzornoga odbora Luke Zadar Yongdong Wu.

– Luka će biti veza s Kinom. U Zadar će stizati kineska roba, a iz zadarske luke ćemo europske proizvode plasirati u Kinu, rekao je Wu.

Dokapitalizacija je provedena nakon odluke prošlogodišnje skupštine te je SKDD 10. srpnja u svom informacijskom sustavu proveo upis povećanja temeljnog kapitala. Temeljni kapital je povećan s 21.2 milijuna za 44.5 milijuna kuna, na iznos od 65 711 800 kuna. Tako je Luxury Real Estate postao vlasnikom 75,02 posto udjela u Luci Zadar.

Kineski strateški partner, kaže nam Dragičević, odluku o ulaganju u Luku Zadar donio je najvećim dijelom stoga što je Luka Gaženica izvrsno prometno povezana sa zaleđem. Postoji ozbiljna mogućnost da strateški partner uloži u obnovu ličkog dijela željezničke pruge, a za što su iskazali interes. Revitalizacijom Unske pruge željeznička povezanost Luke Zadar dodatno bi dobila na važnosti. Na odluku kineskih investitora utjecala je i blizina industrijske zone Crno kao mogućnost skladišno-prerađivačke zone, te blizina Zračne luka Zadar.

Strateški, očekuje se da će se na Luku Zadar u idućim godinama prebaciti dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u Luci Koper te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do europskih odredišta. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, pa je i ulazak kineskog kapitala u vlasničku strukturu zadarske luke itekako logičan potez.

Autor/izvor: Siniša Malus

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.