U srednjoj školi Stanka Ožanića održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ U srednjoj školi Stanka Ožanića održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“
U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ . Na okruglom stolu sudjelovali su bivši... U srednjoj školi Stanka Ožanića održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“

U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ . Na okruglom stolu sudjelovali su bivši i sadašnji učenici škole te jedan roditelj sadašnjeg učenika koji su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova. Na ovaj način promiče se poduzetnička okolina te se jača svijest o važnosti uzgoja poljoprivrednih kultura te mogućnosti bavljenja poljoprivredom u cijeloj Hrvatskoj. Ovakav način razmišljanja i djelovanja vodi nas održivom ekonomskom rastu i razvoju.

Na okruglom stolu sudjelovala je Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar,  Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva), Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE. Od učenika i bivših učenika predstavili su se Josip Bobanović, vlasnik OPG-a Bobanović, otac učenika Danijela koji proizvodi 300 tona povrća godišnje, masline i vino. U posjedu su 5 ha plastenika u kojima uzgajaju povrće. Imaju obrt i OPG. Cijela obitelj se aktivno bavi poljoprivredom i stočarstvom te im je to jedini izvor prihoda. Proizvode plasiraju na veliko čak i u Zagreb gdje su jako cijenjeni proizvodi iz Zadarske županije.

PhotoPictureResizer_200228_104839971_crop_800x415
Frane Drlić, bivši učenik, koji posjeduje OPG u Radašinovcima uzgaja povrtlarske kulture, masline i smokve.
Toma Jurjević, prošlogodišnji učenik, vlasnik OPG-a iz Tinja. Proizvodi mrkvu, aroniju i borovnice.
Petar Matak, ima OPG  za pčelarstvo. Bivši je učenik i nastavnik škole. Trenutno ima 60 košnica. Proizvodi med, propolis a uskoro će plasirati na tržište i pčelinji otrov koji je jako tražen na tržištu kozmetike i farmacije.
Božidar Kresoja, trenutno je učenik škole, maturant smjera fitofarmaceut. Vlasnici su OPG-a već skoro 30 godina u Raštanima gornjim. Uzgajaju povrtlarske kulture. Imaju plastenike veličine 4.5 ha u kojima uzgajaju povrtlarske kulture. Sezonski sade papriku, rajčicu, krastavce, krumpir, lubenice i dinje dok u plastenicima zimi uzgajaju blitvu, salatu, peršin, kupus, kelj i kelj pupčar. Prodaju sve na veliko na Zelenoj tržnici. Posadili su i 200 stabala trešanja a i maju i masline.

Matija Kovačić, bio je učenik škole prije četiri godine. U Slavoniji, u mjestu Bokšić pokraj Vukovara od 2015. uzgaja nasade krušaka. Održao je i prezentaciju kojom je pokazao kako se uz puno truda i  ljubavi mogu postići ciljevi te je dokazao  kako se od tog posla može i dobro živjeti. On je svojom upornošću uspio povući i dio sredstava iz EU fondova. Svakako da je problema bilo i bit će ih ali oni su tu da bi se riješavali kazao je. Ponudio je svima zainteresiranima svoju pomoć i savjete sa zaključkom kako se mladi trebaju udružiti i zajednički nastupati na tržištu. Kruška kao kultura najviše se proizvodi u

Italiji koja je na kraju nema dovoljno za izvoz. On sav svoj urod uspije plasirati na hrvatsko tržište. Trenutno radi s jednim hrvatskim trgovačkim lancem. U raspravu se uključila i  Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede koja je pojasnila kako su u sadašnjem trenutku prisutne različite ruralne mjere za pomoć mladim poduzetnicima. Spomenula je mjere 6.1 i 6.3 za mlade poduzetnike koje je ujedno iskoristio i Matija Kovačić, zatim 6.2 i 6.4 mjere za nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu koje služe za  financiranje kušaonica, turističkih djelatnosti i različitih zanata. Naglasila je mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene koja sadrži još 16 različitih podmjera. Zatim mjera 11 Ekološki uzgoj za ekološke poljoprivredne proizvođače kojom se nastoji smanjiti uporaba pesticida i mineralnih gnjojiva a sve u cilju borbe protiv klimatskih promjena tj. smanjenja CO2.

Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj pohvalio je Okrugli stol „Znanjem do plodova“  kao dobar primjer razmjene iskustava učenika, nastavnika, poljoprivrednika i institucija na jednom mjestu. Naglasio je kako je Zadarska županija sa svojim agencijama i stručnim službama na dispoziciji za pomoć svim zainteresiranim poljoprivrednicima i onima koji to žele postati.

 

Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE, ujedno i bivši učenik škole kazao je kako je zadovoljstvo surađivati sa Poljoprivredno prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića, Zadar. Dodao je kako su trenutno u provedbi dva zajednička projekta od kojih je jedan PERTMAHORTI u kojem je škola Nositelj projekta.

 

Zaključak ovog okruglog stola  je poruka svim mladima i učenicima škole da trebaju njegovati svoje korijene, iskoristiti potencijal i kapital zemlje koji imaju, iskoristiti savjete i pomoć starijih,  roditelja i rodbine koji imaju iskustvo a isto tako primjeniti najnovije tehnologije koje su prisutne u svijetu poljoprivrede. Na raspolaganju su im stručne zlužbe u Zadarskoj županiji kao i nastavnici škole. Tako je u pozitivnom tonu završio 1. okrugli stol „Znanjem do plodova“ .

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.