Učenici iz Vira dobili glavnu nagradu za izradu makete Učenici iz Vira dobili glavnu nagradu za izradu makete
Virski učenici iz Osnovne škole „Privlaka“, Područna škola Vir, izradili su najljepšu maketu i dobili glavnu nagradu u kategoriji osnovnoškolaca na natječaju „Makete moga... Učenici iz Vira dobili glavnu nagradu za izradu makete

Virski učenici iz Osnovne škole „Privlaka“, Područna škola Vir, izradili su najljepšu maketu i dobili glavnu nagradu u kategoriji osnovnoškolaca na natječaju „Makete moga kvarta/mjesta“, provedenom povodom Županijskih dana Zadarske županije 2018. godine. Sedmoro učenika 4. razreda – Lara Maria Arapović, Mila Kapić, Dino Kapović, Pavle Jukić, Gabrijel Nikolić, Lucija Pavić i Romana Radović – s razrednom učiteljicom Maricom Kršlović i u suradnji s Matom Radovićem iz Arheološkog muzeja Zadar te doc. dr. sc. Tomislavom Fabijanićem sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za arheologiju, napravilo je sklopivu maketu arheološkog nalazišta u virskom naselju Smratine, odnosno repliku ostataka ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća te kasnije podignute crkve na istom mjestu, sagrađene elementima starije u periodu 11. i 12. stoljeća. U stiroporu i ljepenki s malo papira i tankih pribadača te pod naslovom „Novootkrivene crkvice na lokalitetu Smratine – otok Vir“, mladi su Virani uspješno oživjeli djelić povijesti svoga otoka, a njihova se maketa zajedno s drugim radovima djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola iz Zadarske županije, može vidjeti u Narodnom muzeju, Odjelu Muzej grada Zadra.

„Nije nam bilo teško. Sve smo sami odradili i bilo je prilično zabavno“, kazali su nam autori makete i dobitnici prve nagrade. Uz priznanje, golemu puzzlu, suvenir sv. Donat i pohvale, učenici su dobili i ulaznice za izložbu „Hlebinska škola u Zadru“ koja se do 6. svibnja održava u Kneževoj palači te jednu besplatnu radionicu NMZ-a po izboru.
Pored pobjedničke virske makete, najboljom u kategoriji dječjih vrtića proglašena je maketa „Povijesni otočić grada Nina“ koju su izradili mališani iz ninske „Morske vile“, a sama natječajna izložba maketa organizirana je na temelju natječaja iz siječnja ove godine i izloženih maketa povijesnog razvoja Zadra koje se nalaze u stalnom postavu Odjela Muzej grada Zadra. Tada je krenula i ova virska priča.
„Kada sam vidjela natječaj, odmah sam se odlučila prijaviti. O izrađivanju maketa nešto znam zbog kćerke koja studira arhitekturu, ali nisam odmah znala što ćemo raditi, odnosno koju ćemo temu obraditi. Radović nam je predstavio sve znamenitosti otoka Vira, a zračna fotografija arheološkog nalazišta na lokalitetu Smratine inspirirala nas je da izradimo sklopivu maketu crkvica. A kada smo otišli na nalazište, učenici su imali tisuću pitanja za istraživače“, prepričava nam učiteljica Kršlović s koliko su se entuzijazma mladi Virani upustili u projekt. Nakon višemjesečnog istraživanja, potom odabira materijala i načina izrade, maketa je u šest školskih sati bila gotova. Na većoj drvenoj ploči, u veličini približno 60 x 40 centimetara, u svakom detalju prikazan je rezultat rada zadarskih arheologa i otkriće iz 2013. godine. Dosad je provedeno pet arheoloških kampanja na nalazištu, a otkriveno je kako je starija ranokršćanska crkva pouzdano iz 6. stoljeća; ima unutarnju polukružnu apsidu i vanjsku poligonalnu te bočnu prostoriju. U drugoj fazi gradnje napravljena je još jedna bočna prostorija te crkva dobiva i predprostor. U posljednjoj fazi dogradio se i egzonarteks, ili natkriveno predvorje crkve, i to vjerojatno u obliku trijema. Od građe ove crkve u razdoblju predromanike i romanike u 11. i 12. stoljeću izgrađena je manja crkva, a njezini graditelji obilato su se koristili materijalima starije ranokršćanske crkve pri gradnji nove. Jednobrodna crkva s polukružnom apsidom u potpunosti je ugrađena unutar starije crkve, izgledom vjerojatno slična crkvi sv. Nikole u Povljani na susjednom otoku Pagu, a komu su bile posvećene – teško je tvrditi sa sigurnošću. Pretpostavka je kako sam lokalitet Smratine upućuje na sv. Martina, vrlo popularnog i omiljenog kršćanskog sveca iz 4. stoljeća. Svaki detalj ove priče vjerno je pretočen u maketu koja se može rasklopiti kako bi uprizorila ostatak ranokršćanske crkve, te ponovno sklopiti s pretpostavljenim izgledom novije crkve.
„Ponosna sam na djecu, njihove roditelje i našu učiteljicu koja je bila sjajan animator u realizaciji ovog projekta“, kazala nam je u zaključku ravnateljica privlačke osnovne škole Verica Škibola. Virani su sa svojom učiteljicom Kršlović nagradu dobili iz ruke ravnateljice Narodnog muzeja Renate Peroš.
Kako je Općina Vir odobrila sredstva za provođenje još jedne istraživačke arheološke kampanje na lokalitetu Smratine, arheolozi Sveučilišta u Zadru s voditeljem Fabijanićem ove će godine provesti i šestu kampanju na virskom nalazištu kako bi dodatno istražili prostor u neposrednoj blizini crkava. O tomu će, kao i od drugima zanimljivostima s virskog lokaliteta, u sklopu manifestacije „Festival znanosti“ Fabijanić u ponedjeljak u virskoj školi govoriti učenicima, a bit će održana i prezentacija nagrađene makete.

IMG_0003

IMG_9336

IMG_9257

IMG_0001

IMG_9260

IMG_0002

IMG_9319

IMG_9246

IMG_9326

IMG_9255

IMG_0000(1)

IMG_9314

IMG_9234

IMG_9317

IMG_9238

IMG_9303

IMG_9198

IMG_9305

IMG_9214

IMG_9289

IMG_9196

IMG_9299

IMG_9197

IMG_9279

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.