Uoči 20. obljetnice degustacija vina u Stankovcima, iz tiska izišla knjiga T. M. Bilosnića Uoči 20. obljetnice degustacija vina u Stankovcima, iz tiska izišla knjiga T. M. Bilosnića
U izdanju udruge 3000 godina Za dar i potporu Općine Stankovci iz tiska je izišla knjiga Tomislava Marijana Bilosnića „Vinkovo u Stankovcima 2“, a... Uoči 20. obljetnice degustacija vina u Stankovcima, iz tiska izišla knjiga T. M. Bilosnića

U izdanju udruge 3000 godina Za dar i potporu Općine Stankovci iz tiska je izišla knjiga Tomislava Marijana Bilosnića „Vinkovo u Stankovcima 2“, a što je petanesta knjiga iz poznatoga serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu. Ovo je inače 120 objavljena Bilosnićeva knjiga po redu. Knjiga je u cijelosti posvećena dvadesetoj obljetnici degustaciji ravnokotarskoh, odnosno sjeverodalmatinskih vina u Stankovcima, popularno u narodu znanom kao Vinkovo u Stankovcima.

Na dvjesto osamdeset stranica „Vinkovo u Stankovcima 2“ nastavlja s izvješćima od desete do devetnaeste degustacije vina, pa tako predstavlja nastavak Bilosnićeve knjige istoga naziva „Vinkovo u Stankovcima“ izišle za desetu obljetnicu ove vinske menifestacija u Stankovcima. Uz autora knjige koji iscrpno izvještava s degustacija, te u tekstu „Na koncu ipak ostaju samo dvojica, Bog i vino“ donosi cjelovito izvješće o 20. godina Vinkova u Stankovcima, Bilosnić prinosi još nekoliko povjesnih, ampelografskih i esejističkih tektova posvećenih vinovoj lozi i vinu, kao što su tekst „Kotari su kolijevka vinove loze u Hrvata“, te esejistički prilog „U odajama vina“. Tu je i Bilosnićeva poema „Zdravica“.
Kao koautori u ovoj se monografskojh knjizi popraćenoj s mnogim aktualnim fotografijama javljaju i drugi autori, kao što su Željko Baradić i Radoslav Bobanović, začetnici i pokretači Vinkova u Stankovcima.

2. Prije deset godina_crop_800x450 Baradić se potpisuje i kao urednik ovoga izdanja. Sa zanimljivim prilozima na temu Vinkova i svega što on u gospodarskom, političkom, društvenom, enološkom, ampelografskom, kulturnom pogledu predstavlja, javljaju se redom stručnjaci, javni djelatnici i degustatori Zvonimir Vlatković, Nedjeljko Jusup, Gojko Kasap, Marina Pavlović, Ante Grubišić, Mile Ražov, Milan Miočić – Stošić, Antun Klišmanić, Edi Maletić i Goran Zdunić. Uz posebni vinski album fotografija u boji, ova vinska spomenica donosi i veliki izbor poslovica raznih naroda o vinu, kao i primjereni izbor izreka o vinu od Hipokrata i Platona do dana današnjih.
Knjiga „Vinkovo u Stankovcima 2“ pred sam jubilej bit će predstavljena u Zadru u Loži Narodnog muzeja, u utorak 17. siječnja s početkom u 10 sati, a na 20. godišnjicu degustacija sjevernodalmatinskih vina u Stankovcima, u subotu 21. siječnja 2017. Kao i svake godine od početka degustacija, u eteru će ih otvoriti radijski novinar Ivan Gordan Kurtović, jedan od začetnika Vinkova. „Vinkovo u Stankovcima 2“ uz autora Tomislava Marijana Bilosnića, predstavljaju vinski vitezovi Željko Baradić i Radoslav Bobanović, Zdravko Bušić dipl. ing., dr. Ante Kolega i novinar Nediljko Jusup.

1. Naslovnica knjige Vinkovo u Stankovcima 2-600x832

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.