VELIKI JUBILEJ Gimnazija Jurja Barakovića slavi 150. obljetnicu rada VELIKI JUBILEJ Gimnazija Jurja Barakovića slavi 150. obljetnicu rada
Gimnazija Jurja Barakovića obilježava 150. obljetnicu rada. Današnja Gimnazija Jurja Barakovića, naime, slijednica je nekadašnje Carske kraljevske ilirske preparandije ili Muškog učiteljišta ili Zavoda... VELIKI JUBILEJ Gimnazija Jurja Barakovića slavi 150. obljetnicu rada

Gimnazija Jurja Barakovića obilježava 150. obljetnicu rada. Današnja Gimnazija Jurja Barakovića, naime, slijednica je nekadašnje Carske kraljevske ilirske preparandije ili Muškog učiteljišta ili Zavoda za narodne učitelje ili Učiteljske škole, kako se u raznim prilikama nazivala škola koja je utemeljena 1866. u Arbanasima.
To je bila najznačajnija građanska srednja škola na zadarskom, pa i na širem dalmatinskom području – to je prva muška učiteljska škola u Dalmaciji i prva takva škola na zadarskom području u kojoj su se sveukupni nastavni plan i program i svi predmeti u nastavi izvodili na hrvatskom jeziku.

“U povijesti se naše Škole može prepoznati i povijest grada Zadra i zadarskog područja” – istaknuo je ravnatelj Ranko Artuković, prof.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.