VIRSKA BICIKLIJADA Sudjelovalo 3.397 osoba, pridružite se i vi u nedjelju! VIRSKA BICIKLIJADA Sudjelovalo 3.397 osoba, pridružite se i vi u nedjelju!
Točnim i preciznim brojkama: čak tri tisuće i 397 biciklista i rekreativaca sudjelovalo je na svih 17 dosadašnjih Virskih biciklijada! Od 2011. godine do... VIRSKA BICIKLIJADA Sudjelovalo 3.397 osoba, pridružite se i vi u nedjelju!

Točnim i preciznim brojkama: čak tri tisuće i 397 biciklista i rekreativaca sudjelovalo je na svih 17 dosadašnjih Virskih biciklijada! Od 2011. godine do novog nedjeljnog okupljanja biciklista iz cijele Hrvatske, potom i Slovenije, Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke i Slovačke, staza od Branimirove obale u Zadru do virske rive tijekom tih pet godina postala je sinonim obiteljskog okupljanja, zabave i druženja svih ljubitelja biciklizma i zdravog načina života. Drugim riječima, od ideje jedne zadarske studentice kako bi kalorije sa Silvestrova trebalo potrošiti vozeći bicikl od Zadra do Vira, pa do prepoznatljivog biciklističkog happeninga koji se održava tri puta godišnje i čeka s nestrpljenjem, prijeđen je dugačak razvojni put.

U početku su, izuzev seniora iz njemačkih turističkih grupa koje su agencijskim posredstvom redovito pratili biciklijadu, najstariji sudionici bili su 50-godišnjaci, a najmlađi osnovci viših razreda. Danas su najmlađi 4 ili 5-godišnjaci u pratnji svojih roditelja, baka i djedova te uz stalnu potporu legendarnog zadarskog biciklističkog asa Šime Bajla koji je nezaobilazan sudionik biciklijada. Ili, od početnih 17 sudionika koji su poželjeli skinuti „kilogram-dva viška“ nakon Nove godine, na zadnjoj održanoj 17. biciklijadi, pet godina kasnije, okupilo se 498 biciklista i biciklističkih rekreativaca s prepoznatljivim sadržajem: start na Branimirovoj obali, pa potom 30-ak kilometara vožnje biciklističkom stazom do Virskog mosta i otokom do virske rive na – feštu! Uz pašta-fažol s kobasicama, gulaš na lovački s veprovinom ili buzaru s dagnjama, također i s bogatim nagradnim fondom biciklističke opreme i tombolom nakon koje se najsretnijem sudioniku dodjeljuje bicikl. Naravno, uvijek i s glazbom uživo.

„Biciklijade na Viru su nešto posebno! Nikad nam ništa ne nedostaje, a domaćini se zaista trude ugoditi nam na svaki način. Virskim biciklijadama se uvijek najviše radujem“, riječi su poznatog zadarskog sportskog pedagoga i rukometnog djelatnika Miše Volarevića koji nikad ne propušta biciklističku rekreaciju na Viru. Zato Virska biciklijada danas više nije ideja – nego biciklistički pokret.

„Na Viru želimo razvijati sportske aktivnosti i rekreaciju tijekom cijele godine kako bi bili prepoznati kao obiteljska i izletnička destinacija. Biciklijade su manifestacije zdravog načina života kojima se kao organizatori najviše radujemo, jer iz godine u godinu okupljamo sve veći broj ljubitelja biciklizma i zdravog načina života. Naša je misija biti srdačan i ljubazan domaćin te da se svi koji dođu na otok, osjećaju kao u svojoj kući“, poručio je u ime organizatora biciklijade Željan Kalac, direktor destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ koja sa svojim kuharima i konobarima iz restorana „Kotarina“ te cijelim destinacijskim timom unaprjeđuje i razvija ovaj oblik rekreacije i druženja na otoku.

SVE BESPLATNO, OSIGURAN I POVRATAK U ZADAR

18. Virska biciklijada starta u nedjelju 2. listopada u 10:00 kod Branimirove obale u Zadru, a prijave se vrše već od 08:00 sati na istom mjestu te od 08:00 do 09:00 na Trgu svetog Jure na Viru. Iz Vira je sudionicima biciklijade osiguran prijevoz do Zadra od 09:00. Dolazak biciklista na Vir očekuje se oko 12:15 kada će uz tradicionalnu okrjepu biciklisti uživati u druženju i glazbi za koju će se pobrinuti „Zaratino Band“. U 14:15 je povratak u Zadar, a svima je osiguran besplatni prijevoz vozilima općinskih poduzeća „Čisti otok“ i „Vir održavanje“ te automobilima taksi kompanije „Taxi Vir“.

NAJSRETNIJEM BICIKL VRIJEDAN 3,5 TISUĆA KUNA

Nakon što se odvozi biciklijada i odradi okrjepa s pašta-fažolom i kobasicama na Viru, od 13:30 je tradicionalna dodjela nagrada i vrhunac biciklijade. Sretnici na tomboli dobit će 12 kompleta biciklističke opreme, a najsretniji glavnu nagradu: bicikl Trek MTB Marlin 6 vrijedan 3,5 tisuće kuna.

OD 17 DO 498 SUDIONIKA BICIKLIJADE

1. Virska biciklijada okupila je početkom 2011. godine 17 sudionika, a 2. biciklijada održana povodom Dana državnosti i početka turističke manifestacije „Virsko ljeto 2011.“ brojila je 49 sudionika, dok je na 3. biciklijadi krajem rujna godine dionicu od Branimirove obale u Zadru do virske rive odvozilo 39 rekreativnih biciklista, veterana i mlađih natjecatelja iz zadarskog Biciklističkog kluba „Sveti Donat“. Božićna kao 4. Virska biciklijada okupila je 56 biciklista, a proljetna kao prva u 2012. godini i ukupno 5. biciklijada sa 133 sudionika oborila je sve dotadašnje rekorde. Na 6. Virskoj biciklijadi sudjelovalo je 120 biciklista i rekreativaca, a na Božićnoj ili 7. biciklijadi kao posljednjoj u 2012. godini njih 132.
Sa 8. biciklijadom počinje nova era virske biciklističke manifestacije koja prerasta u značajan događaj unutar županijskog biciklističkog kalendara. U travnju 2013. godine okupila je rekordnih 305 sudionika, u rujnu na 9.biciklijadi vozilo je 206 rekreativaca i biciklista, a na jubilarnoj 10. biciklijadi – voženoj kao prvi Božićni biciklistički maraton dužine 42,2 km – sudjelovalo je 317 biciklista, najviše u zimskom periodu i najviše uopće od prve iz 2011. godine.
11. Virsku biciklijadu po kišnom vremenu u travnju 2014. vozilo je 150 sudionika, a s istom razdaljinom od 45 kilometara 212 biciklista i rekreativaca vozilo je 12. biciklijadu u rujnu iste godine.
13. biciklijadu za Božić po neugodnom i izrazito burnom vremenu vozilo je 155 biciklista, a u lipnju 2015. godine 14. Virska biciklijada okupila je 180 biciklista. Prošla je godina nagovijestila novi trend omasovljenja: u rujnu 2015. godine na 15. biciklijadi vozilo je rekordnih 350 biciklista, dok je 16. biciklijada na Božić s 478 biciklista znatno podigla standarde Virske biciklijade. Posljednja dosadašnja 17. biciklijada s 498 sudionika potvrdila je uzlazni trend i osnažila priču o Viru kao omiljenom izletištu biciklista i rekreativaca iz cijele Zadarske županije.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.