VIRSKI TRIATLON Sudionike očekuje uzbudljiva i dramatična utrka! VIRSKI TRIATLON Sudionike očekuje uzbudljiva i dramatična utrka!
Trebao je braniti naslov prvaka Hrvatske u sprint triatlonu, ali se triatlonski šampion Matija Lukina ozlijedio na jučerašnjem treningu. Ništa strašno, ali dovoljno da... VIRSKI TRIATLON Sudionike očekuje uzbudljiva i dramatična utrka!

Trebao je braniti naslov prvaka Hrvatske u sprint triatlonu, ali se triatlonski šampion Matija Lukina ozlijedio na jučerašnjem treningu. Ništa strašno, ali dovoljno da kupaće, biciklističku opremu i sprinterice vrati u ormar.
„Neće me biti, na žalost … Imao sam peh, ozlijedio sam se na treningu. Bio sam spreman i motiviran“, kaže nam 28-godišnja triatlonska zvijezda iz Gornje Stubice. Vir je vidio ovog ljeta u kolovozu, doduše na svega nekoliko sati, ali upravo u vrijeme kada se kvadrat slobodnog prostora na plažama tražio preko veze, pa mu se slika urezala u pamćenje otoka.
„Gužva! Velika gužva. Bio sam kratko pa se samo toga sjećam“, govori Lukina. Prošle godine osvojio je naslov prvaka Hrvatske u sprint triatlonu i pokupio srebro u olimpijskom triatlonu, a prije toga trofejima je zatrpao ne samo radnu sobu ili kuću, već i garažu. Lukina je bio 6. na prestižnom afričkom akvatlonu u Zimbabveu, broncu je uzeo na U-23 Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, potom je osvojio 12. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj 2013., bio je prvak Balkana u sprint triatlonu 2014., prvak Hrvatske u sprint triatlonu 2011., 2012., 2013., 2015. te super sprint triatlonu 2015., prvak Hrvatske u akvatlonu 2011., 2012., prvak Hrvatske u olimpijskom triatlonu 2013., 2014. i na koncu prvak Hrvatske u sprint duatlonu 2014. godine. Najbolji je sportaš Zagorja i uzdanica gornjostubičkog Triatlonskog kluba „Rudolf Perešin“. Nakon ovog nabrajanja, čovjeku je još teže što se neće pojaviti na Viru.
„Bit će zato niz drugih sjajnih triatlonaca. Vidio sam listu natjecatelja, pa mogu prognozirati pravu borbu za naslov prvaka Hrvatske“, dodaje Lukina, pa listu reže na nekoliko najjačih imena.
„Matija Krivec i Dejan Patrčević će biti najveći favoriti, iako ne bih otpisao Splićanina Tonija Elezovića i Luku Grgorinića. Utrka biti dramatična i zanimljiva“, Lukinova je preporuka subotnjeg sportskog spektakla na Viru.

OKVIR:
VIR ĆE VIDJETI ŽELJEZNOG DEJANA

U srijedu je bio u Trstu, u četvrtak smo ga dobili u Samoboru gdje živi, a u petak je već u Zadru. U subotu, jasno k’o dan, na 1. „Virskom triatlonu“. Dejan Patrčević, proslavljeni 41-godišnji hrvatski Ironman, triatlonac i trkač sa sportskim, ili kako kaže – umjetničkim imenom Anakin, neće propustiti okupljanje najboljih hrvatskih triatlonaca na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske. Makar, kraće triatlonske discipline poput sprint triatlona na kojemu će nastupiti, nisu njegove najjače discipline.
„Uklapa mi se, imam rupu u natjecateljskom kalendaru, a nisam ni nastupao već neko vrijeme. Pored toga, nikad nisam bio na Viru, najbliže sam mu bio u Ninu“, govori nam samoborski triatlonski as. Iako je najbolji u seriji Ironman u kojoj već šest godina drži hrvatski rekord od 8:12:02 nakon nevjerojatnih 3,8 kilometara plivanja, 180,2 kilometara na biciklu i 42,2 kilometara maratonske atletske dionice, Patrčević nudi priču koja se na svakom natjecanju čita iz iste knjige dojmova.
„Naravno da želim pobijediti i uživati, ali pobjeda mi nije primarni cilj. Želim odraditi triatlon, ali ću također dati sve od sebe da ostvarim i sportski cilj“, ističe ponosni vlasnik hrvatskog rekorda i, primjerice, još upečatljivijeg rekorda na Havajima koji traje već osam godina. Hrvatski prvak u sprint triatlonu Matija Lukina drži ga jednim od najvećih favorita natjecanja što je, jasno, za veterana Patrčevića veliki kompliment.
„Lijepo od Matije koji je odličan triatlonac. U njegovim godinama ja sam tek počeo s natjecanjima“, kaže Željezni Dejan. Miris dobre i dramatične utrke već je zraku, za subotu se zove lijepo vrijeme, a more se ovih dana drži na hladnih 19-20˚C. Premalo za obične smrtnike, ne i za hrvatskog Ironmana.
„Nije strašno, moći će se plivati. Plivanje mi je inače hendikep u odnosu na druge triatlonce koji su dobri plivači, ali na sprint triatlonu morska staza nije preduga, pa će biti prilike na biciklu nadoknaditi propušteno“, zaključio je u optimističnom tonu najslavniji hrvatski triatlonac.

OKVIR:
RUKAVINE BRANE BOJE VIRA NA TRIATLONU
Neveliku, ali hrabru družinu s Vira predstavljat će na virskom triatlonu poznata trkačica Ivana Rukavina i njezin suprug Marino Rukavina, a na utrci osnovnoškolaca trebao je trčati i njihov sedmogodišnji mezimac Damir Rukavina, no Damir ima drugih sportskih obaveza u privlačkom NK „Sabunjar“. Tako će Ivana i Marino nastupiti zajedno s bivšim zadarskim vaterpolistom i sadašnjim trenerom plivanja Željkom Olujićem u štafeti „Peugeot“, dok će Marino individualno još nastupiti i na uličnoj utrci 5 kilometara. Dva tjedna ranije istu je dionicu trčao na virskom maratonskom eventu i postavio osobni rekord – 30:16, pa je pitanje bilo: ima li motiva, snage i volje za pomicanje granica?
„Sve je moguće!“ – kaže Marino uz opasku kako će voziti bicikl na supersprint triatlonskoj štafeti, pa je umor očekivan. Ivana će, s druge strane, kao iskusna trkačica koja je pobijedila na utrci 5 kilometara na „Falkensteiner Punta Skala triatlonu“, sudjelovala na „Wings for Life“ te obiteljsku zlatninu i srebrninu upotpunila s nizom atletskih medalja i trofeja, odraditi dio staze za trčanje, ali bez natjecateljskih tenzija.
„Idemo se zabaviti i promovirati zdrav način života. Nemamo neki poseban motiv, osim želje da Vir kao domaćin ima jednu svoju momčad“, govori Ivana kojoj će ova utrka doći kao lagani trening u pripremi za „Ljubljanski maraton“ na kojemu će koncem listopada nastupiti u konkurenciji 14 tisuća trkača iz cijelog svijeta.
OKVIR:
DO ČETVRTKA PRIJAVLJENO 176 NATJECATELJA
Do večernjih sati u četvrtak prijavilo se 176 natjecatelja za sprint triatlon, supersprint triatlon te štafete iste discipline, kao i za utrku osnovnoškolaca i uličnu utrku na 5 kilometara. Pored hrvatskih triatlonaca koji će odrađivati pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu, van konkurencije za PH i na ostalim utrkama borit će se bosanski, mađarski i njemački triatlonci.

OKVIR:
OD TRIATLONA I CESTOVNE UTRKE DO PAŠTA PARTYJA
„Virski triatlon“ održat će se prvi put na otoku 8. listopada s programom podizanja startnih brojeva od 10 sati; od 10:25 je predviđeno službeno otvaranje natjecanja, start utrke osnovnoškolaca je od 10:30, u 11:00 je otvaranje zone za supersprint i štafetu te od 11:30 start supersprint triatlona i štafete. U 12:30 je otvaranje zone za pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu, od 13:00 kreće utrka, a u 14:00 utrka na 5 kilometara. U 15:30 je proglašenje pobjednika i u 16 sati za sve sudionike „Pašta party“ koji pripremaju kuhari i poslužuju konobari restorana „Kotarina“.
Sponzor 1. „Virskog triatlona“ je Općina Vir, organizator je Triatlonski klub „Split“ uz asistenciju, domaćinstvo i suorganizaciju destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ te potporu poduzeća iz sustava Općine Vir.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.