Vjernici u Arbanasima proslavili blagdan Gospe Loretske Vjernici u Arbanasima proslavili blagdan Gospe Loretske
Vjernici u Arbanasima proslavili su danas blagdan Gospe Loretske. U istoimenoj crkvi održana je misa, a velik broj vjernika pridružio se procesiji. Srodno Vjernici u Arbanasima proslavili blagdan Gospe Loretske

Vjernici u Arbanasima proslavili su danas blagdan Gospe Loretske.

U istoimenoj crkvi održana je misa, a velik broj vjernika pridružio se procesiji.

 • Marijo

  13. lipnja 2019. #1 Author

  Fešta je glavni događaj u mjestu na koji smo posebno ponosni. I stoga treba voditi računa o dojmu i duhovnom karakteru i smislu same fešte.
  Čini se da se gubimo u previše vanjskoj tradicionalnoj formi i da smo popolično otuđeni od duhonvosti.
  Previše je saržaja i prebukiranih aktivnosti koje lako mogu dovesti do paralanih radnji i uplitanja koji dovode i do nereda.
  Dakle, hiperaktivni smo ukratko “angažirana Marta” a gdje se to izgubila komplementativna Marija ?
  Dojam fešte danas je kao da smo na nekom sajmu i neka mi oproste oni koji ovo organiziraju na taj način ali to ostavlja dojam cirkusa.
  Tako je i sa Međugorjem i sve što se čini poprima dimenziju pragmatičnog u ime inetresa bez kojih ne možemo ai gdje je duhovnost ??
  Upravo zato papa je posalo svoga poslanika i u Lurd da tamo poruči da budu manje poduzeče a više oni koji donose duhovnost !
  Dalje, sam događaj poprima političku dimenziju što ranije nije bio slučaj. Radi se naravno o dojmu koji onima vani “neupučenima” daje upravo taj dojam “albanizacije mjesta”. To otvara put onim albancima koji nas doživljavaju kao “đaku jon ” kao svoje ili u neku ruku i svoju koloniju jer neki te stvari izgleda doslovno shvačaju.
  Pozivanje na korijene i krv je iskrivljeni način identifikacije, ali on dobro sjeda na ovim kontaminiranim prostorima koji od rodoljublja prave rasnoljublje. Albanci imaju drevni način identifikacija koji je i danas konzistentan pa stalno govore na razini plemenskog identiteta, što nema veze sa suvremnim poimanjem nacije danas.
  Kada se neko poziva na krv onda mora biti svijestan da je prvi zakon asimilacije brak kao slika saveza dviju različitih krvi koje nosi dijete kao svoje podrijetlo jer ima dva izvora podrijetla i uvijek tako naskljeđe iznova u tim kombinacijama. Uostalom, postoji samo nekoliko krvnih grupa a naroada bezbroj a svi smo izvedeni iz osnovne jezgre prvotnog čovječanstva jer pojam Adam u stvarnoj uporabi i značenju i ne znači toliko pojedinca neko prvotno čovejčanstvo.Dalje, krv nije voda ! i to dobro zapamtite ! Ali najmanje je to Kristova krv koja nas je otkupila od staroga čovjeka i čisti od grijeha i nasljeđa starog čovjeka.
  Zatim, rodoljublje nije i rasnoljublje a raodoljublje se izvodi iz svaza dviju različitih krvi a ne unutar svoje krivi svoga roda rodijaštva kako se to na zaluđenom Balkanu doživljava.
  Prvi krščani su pred rimskim sudovima izjavljivali na upit koje su nacije sa kratkom izjavom: Ja sam krščanin !!
  Albanci imaju jedan problem a to je geslo njihova ujedinjenja koji ih politički konsolidira a to geslo glasi: Najprije narod pa onda vjera !! Ali to u Božjim očima ne stoji i izvrće smisao identiteta. Jer se radi o izvrtanju vrednota a red je: najprije vjera a onda narod !!!! Jer .. Tko je kao Bog ! tako glasi ime Mihovila !! zar , naime može iznad Boga biti domovina, narod, rasa ili novac ??? Vjera je u samim temeljima strukture temeljnig identiteta !!! jer nas izvodi od samog Stvoritelja do Otkupitelja sve do vječnog stanja identiteta na nebu. zato je ona i sudbinska komponenta jer svatko čiji je slobodni izbor biva time i determiniran i određen u konstanti.
  Za zad. arbanse to znači da je Krist Prvi i da je vjera BESA kao vrhunska besa zadana Kristu od koje se ne odstupa. Dakle u pradomovini su bili zatočeni a zbig vjere iz nje izišli poput Izlaska iz ropskog Egipta !!! i sa zadaćom da se ne okreču nostalgično poput Lotove žene za starim stanjem. dakle, zad. arbanasi nisu gastrabajteri ili oni koji su ovdje privremeno došli ili neka kolonija koju su nastanili za svoje tamo sunaridnjake koji su u pradomovni i još u svom Egiptu itd.
  Svaka nacionalna manjina tendira ka povratku u svoju matičnu i ishodišnu domovinu dok asimilirani imaju suprotan proces ka naprijed. Hrvatska dijaspora ima smisla jer ima dugo njegovanu poveznicu ali i važan faktor koji ih objedinjava a to je jedna vjera jedan jezik i konzistentnu vezu, dok u albaniji npr, postoje čak četiri vjerske grupacije od kojih je katolička najmanja po nekima čak i 10 % !! Što to znači ? Njima uopravljaju večinski interesi i to je njihiva sudbina !
  nacionalni identitet je naša sudbina koja nas determinira vjerom, lokacijom, jezikom i u tom kontesktu smislu “takvih interesa “” ! U današnjoj domovini zad. arbanasi su došli zapravo u svoj pravi kontekst u 100 % katoličkom okruženju gdje se i dogodila i događa prirodna i smislena asimilacija.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.