VRAĆANJE KORIJENIMA Beck’s techno party oživio Gaženicu VRAĆANJE KORIJENIMA Beck’s techno party oživio Gaženicu
Sinoć smo bili svjedoci da Zadar u svega nekoliko dana još jednom vrhunski pleše, diše i živi. Izgledalo je kao da se samo srce Berlinske tech... VRAĆANJE KORIJENIMA Beck’s techno party oživio Gaženicu

Sinoć smo bili svjedoci da Zadar u svega nekoliko dana još jednom vrhunski pleše, diše i živi. Izgledalo je kao da se samo srce Berlinske tech scene smjestilo u hangar, obasjan odličnim lightom i soundom. Ne znam tko je od vas ikada doživio Berlin, Tresor, Berghain, ali to je noćas bilo to. Ja sam se po tko zna koji put u svom životu, zaljubila, u zvuk, koji živim, i opet i opet. Da me teleportirati u davnu 1996. godinu, to bi bio Berlin. Berlin je “nunica” europske techno scene još od 80-tih godina prošlog stoljeća.

U Gaženici smo imali prigodu poslušati vrhunski set mega zvijezda večeri, Beck’sperience-a Heiko Laux-a i Brian Sanhaji-a @ Beck’s To Basics, Zadar, uz više nego odličnu podršku domaće artiljerije tech zvuka Pero Fullhouse-a, Edy C i Eggy-a.

Morati ćete me “skužati” jer ja sam i subjektivno više od dva desetljeća ljubavi u ovome. Previše je ushita i dojmova od sinoć, noćas, da bi stalo u ovaj tekst i jedino mi je žao, što se nakon 5:00 sati nije nastavilo u istom ritmu. Uz svitanje se još više energije budi, što uz noćašnji ritam nije bilo nimalo teško. Kada je lijepo zanemariš bolne noge, križa,( ne, naravno, da nisu godine ) ali to je energija ritma koji nezaustavljivo nosi.

beck's party

Hm, odakle krenuti. Zahvala organizatoru koji je uz domaće snage sa svojom “malenkosti” još jednom pokazao što je old school, što je techno i kako se živio devedesetih, Underground, i kako dan danas još živi, ”eternal”. Pokazao je i kako i dalje vani zvuči techno scena, što je to i ono što bi se reklo, pravi rejv, asocijacija na davne ilegalne Rave partye diljem Njemačke, Engleske, Francuske, ali naravno i Hrvatske, jer i mi smo bili ucrtani, i to u prvoj polovici devedesetih, na europske techno karte. Objektivno, više nismo, ali sada ću ponovo potegnuti pitanje strane mašinerije i s noge na nogu, beata.

Neću, kvariti ovaj članak.

Naši dj-i noćas su uz beat to beat bili uz velikane njemačke scene. Eggy pretpostavljam da si bio dobar, mada je najnezahvalniji dio, krenuti prvi, pred doslovno praznim auditorijem, jer naši ljudi nisu navikli izaći prije ponoći, ( što je falinga, jer za dobar party, nije bitno vrijeme ). I tu bi mogli učiti od kulture vani, ali zanemarimo sve, za nastup uz velikane.

Edy C neću trošiti riječi, sinoć sam te itekako pohvalila, odličan producentski set. Na stranu sve ostalo, ali ja razumijem što je dobar sound, a ono sinoć je nadmašilo sva moja očekivanja, odnosno nisam očekivala previse, a dobila sam puno.

Pero Fullhouse, tu bi se mogla vratiti u davnu prošlost, jednom rečenicom : ” Čovik za sve” kao dj,vizionar, kao organizator, kao inovator, kao kolega, prijatelj, uporan i predan skoro  tri desetljeća svom radu i izrazito nezahvalnoj profesiji u našoj zemlji. Ovaj grad te treba. Nema toga segmenta gdje ti i tvoja podrška ne zaslužujete komplimente. Sinoć si nas vratio korijenima, Beck’s To Basics, i hvala ti za sve, s obje strane pulta. Veselimo se uskoro i Moondance festivalu iza kojeg stojiš ti koji je jedan od rijetkih fesitvala u zemlji, gdje se veselim poći, gdje caruje techno i odličan house, gdje kula Kamerlengo dobiva svoje mjesto pod mjesečinom i živi tri dana povijesnim beatom.

beck's party pero fullhouse

Njemački dj Heiko Laux, već bi dovoljno bilo reći, da je je odrastao u klubu Omen u Frankfurtu. Njegova karijera počinje davne 1994. godine. Inovatorska muzika, experimentalni stilovi sve ove godine. Kao dj, definitvno je jedan, od najvažnijih figura njemačkog i berlinskog techno pokreta. Promovirajući svoj specifičan zvuk u rasponu od deep dub techna pa sve do mehaničkog groovea Heiko je obišao cijeli svijet, od najpozatijih techno hramova pa do festivala. Iako je stalno na putu uvijek se rado vraća u svoj Berlin u klubove poput Tresora i Berghaina u kojima je redovan gost. Sinoć je njegov set oduševio na način,da je publika htjela samo stajati i slušati, a istovremeno nije bilo moguće stajati, a ne plesati. Za slušati doma kao i u klubu. Spoj profesionalizma, njemačke predanosti i vrhunski odrađenog seta.

beck's party brian

Drugi njemački dj ( ali nimalo drugi ) Brian Sanhaji koji je obilježio njemački techno zadnjih 15 godina svojim čistim, analognim, razarajućim beatom. Ovaj DJ, producent, live izvođač i vlasnik etikete oduševljava svojim eklektičnim techno albumima koji se protežu od dub techna, minimala pa sve do Brianovog karakterističnog, razarajućim basom nabijenog zvuka. Ushit je mala riječ, za odrađeni set. Nismo ga htjeli pustiti, još nam je dao “gušta” 15 minuta. Čovjek s osmjehom na licu i osjećajem za ljude u hangaru, još jedan profesionalac. Oduševljena, “dirnuo me u žicu” sa svim, malo kome se divim ( nisam followers, a niti gruppies ), ali on me je “osvojio”.  Doživjeli smo pravi njemački Techno, onaj pravi underground za kojim vrišti svaka pora, koja bi to bar jednom mjesečno u onakvom ritmu, u prostoru idealnom za tu svrhu. To je to. Sinoć smo doživjeli Underground, sinoć smo doživjeli svi mi tamo extazu čula.

Hvala što ste sinoć klupski život Berlina, donijeli u Zadar. Ponosna što je luka Gaženica poslužila višem cilju, hangar kao idealan prostor za naš underground, street art… RAVE ON.

Mi ne trebamo fancy klubove, mi trebamo kvalitetu! Što minimalnije to bolje, bitan je sound, sve drugo zanemari. Bitna je istinska ljubav za taj zvuk. Na ovaj način, mi živimo istinski P.L.U.R.

By: M. Č.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.