Zadar ove godine posjetilo 110.000 putnika s kruzera! Zadar ove godine posjetilo 110.000 putnika s kruzera!
Ukupno 96 kruzera koji su tijekom kolovoza bili na proputovanju kroz Hrvatsku donijeli su pad prometa u ovom segmentu turizma i to za 22... Zadar ove godine posjetilo 110.000 putnika s kruzera!

Ukupno 96 kruzera koji su tijekom kolovoza bili na proputovanju kroz Hrvatsku donijeli su pad prometa u ovom segmentu turizma i to za 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, izvijestio je Zadarski list.

Podaci su ovo Državnog zavoda za statistiku u kojima se još navodi kako šest mjeseci zaredom u Hrvatskoj su, po broju dolazaka, kruzeri u padu.

Ukupno je tijekom kolovoza, navodi se u podacima na kružnim putovanjima došlo 143 tisuće putnika, što je također smanjenje za 16 posto u odnosu na godinu ranije.

Brojke nisu optimistične ni kada se uspoređuju podaci o broju kruzera i gostiju u orvih osam mjeseci ove godine. Naime, i ovdje podaci pokazuju kako su brojke u padu za 16,2 posto na kojima je stiglo 610 tisuća putnika, odnosno 14 posto manje u odnosu na 2016. godinu.

Dubrovnik je s 355 posjeta i dalje je perjanica kruzerskog turizma, a slijede Split sa 138 posjeta, Korčula s 91 posjetom, Hvar sa 77 posjeta te Zadar na petom mjestu s 70 ticanja u prvih osam mjeseci 2017.

Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar međutim tvrdi kako je Zadar i ove godine treća luka u Hrvatskoj po broju dolazaka kruzera i njihovih gostiju.

– Nejasno je na koji način Zavod za statistiku uzima ove podatke. Naime, kruzer podrazumijeva putnički brod, međunarodni koji spaja najmanje dvije luke i ima minimum 50 putničkih mjesta. Možda su u Zavodu za statistiku ubacili i domaće “kruzere” koji zapravo to nisu, a mi u Zadru niti ne vodimo statistiku koliko ih takvih ovdje pristaje, objasnio je Štambuk u razgovoru za Zadarski list.

Ukoliko se ukupnoj statistici, dodaje Štambuk, pridodaju i domaći “kruzeri” tada manje luke, poput Korčule, mogu profitirati.

– Zadar je ove godine početkom rujna dosegao broj od 110 tisuća putnika s kruzera, a do kraja godine imamo još 20-ak ticanja s kojih očekujemo 10 do 20 tisuća putnika. Ove brojke na razini su prošle godine koja je za nas bila rekordna, izjavio je Štambuk i osvrnuo se na najave za 2018. koje predviđaju odlične brojke u kruzerskom turizmu.

– Već sada za sljedeću godinu u najavi imamo više od 150 ticanja i 165 tisuća putnika što bi u odnosu na ovu godinu bilo povećanje od 20 do 30 posto, najavio je Štambuk.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.