ZADARSKA ELITA Pečeno janje na rivi sramota, a sushi, čevapi, pizza – ponos?! ZADARSKA ELITA Pečeno janje na rivi sramota, a sushi, čevapi, pizza – ponos?!
Prizor pečenja janjeta na zadarskoj rivi u sklopu manifestacije “Noć punog miseca” privukla je pažnju velikog broja ljudi, napisano je bezbroj komentara, a zanimljiv... ZADARSKA ELITA Pečeno janje na rivi sramota, a sushi, čevapi, pizza – ponos?!

Prizor pečenja janjeta na zadarskoj rivi u sklopu manifestacije “Noć punog miseca” privukla je pažnju velikog broja ljudi, napisano je bezbroj komentara, a zanimljiv osvrt na tu temu dao je glavni urednik Zadarskog lista, Šenol Selimović.

“Ovakvi prizori, scene, događaji – u pravilu su okidač za iznošenje stavova koji ciljaju na razinu, doseg našeg građanskog identiteta, kulture i tradicije. Potvrdili su to brojni komentari ispod Neninog pitanja koji u tome vide zaostalost, primitivizam, nedostojnost ovoga prostora od strane onih koji ga koriste, itd, itd. No, neki i ne misle tako, nego u tome vide promidžbu naših autentičnih navada, a priznat ćete – janjetina spada u opće mjesto našeg ne samo gastronomskog nego, općenito, i kulturnog imaginarija.

I turisti znaju

Osobno mislim da više originalnosti, autentičnosti i iskrene autopercepcije nas samih kao naroda, kulture i turističke destinacije ima u tome janjcu koji se vrti nego u svim pizza cutovima, sendvičima, dosadnim suvenirnicama i nekreativnim kafićima i restoranima zajedno. Upravo je neki dan Zadarski list objavio autentičnu reportažu s turistima koje smo pitali kako ocjenjuju gastronomsku ponudu u gradu, i među odgovorima našao se jedan koji nas je zabolio, ali onako kako istina zna zaboljeti kad vam je netko baci u lice: Imate previše talijanskih specijaliteta – kazao je jedan turist koji je očito obišao Europu i zna da se pašta, pizza, njoki i lazanje doživljavaju prije svega kao talijanski, a ne hrvatski specijaliteti.
A to janje koje se vrti na ražnju nije zasigurno svakodnevna slika ni u Italiji ni u brojnim drugim zapadnoeuropskim sredinama! Ali mi se, eto, hoćemo sramiti janjca na ražnju. Zašto? Zato što je riba IN, a janje OUT!? Za ove poklonike elitističke diskreditacije janjca, treba na rivi valjda peći samo ribu kako bi se izbjegla kulturna blasfemija i turistička diskreditacija Zadra!?
Dakle, ispada da je janje samo za našu internu uporabu – za pireve, pričesti, krizme, privatne derneke po krčmama… A turistima treba prezentirati – ribu!? Zamislite te hipoteze po kojoj će turist biti oduševljen ribom kao da ju u životu nije vidio ni okusio, a pri pogledu na janjca će se onesvijestiti pomislivši da je umjesto u Kroaciju zalutao u Koreju! Sjevernu, naravno.

Janjci i volovi

Dakle, nije problem u janjcu koji se peče na rivi (to je, po meni daleko prirodnije, autentičnije od, recimo pečenja vola pored Donata čemu smo svjedočili 1990. jer vol nije baš karakteristična delicija ovoga podneblja). Problem je u našoj emancipaciji! Mi bismo radije turistima nudili izmišljenu, nego istinsku tradiciju! U poplavi peciva, bureka, kroasana, sendviča sa šunkom i sirom, pizza cutova, ćevapa – protiv kojih ne treba imati ništa naravno, ali nisu nikakav gastronomski simbol mediteranskog Zadra ni njegova zaleđa – mi ćemo od janjca na ražnju napraviti kulturološko ruglo.
Možda bi samozvani elitisti koji se zgražaju nad janjetinom bili manje uzbuđeni da se na rivi, usred turističke sezone na Noći punog miseca nude meksička musaka, japanski suši, talijanska pizza ili turski pilav od bulgura…!?
Janjetina, gospodo, da! Upravo to, janjetina, i to na ražnju! To je naša zemlja, tu se vrte janjci. U čemu je problem!?”

Zadarski list

 • Za Dom Spremni

  16. srpnja 2019. #1 Author

  to je pravo seljački i kome se nesviđa—-šporkim jugovicima-partizanskim okotima

  Odgovori

  • Anonimno

   17. srpnja 2019. #2 Author

   [email protected]

  • Anonimno

   17. srpnja 2019. #3 Author

   E svakako su me zvali ali jugovoćem- partizanskim okotom nisu.Inače volim janjetinu s ražnja a usto sam i dragovoljac domovinskog rata no vrtit janjca Nasrid rive no pasaran

 • Anonimno

  16. srpnja 2019. #4 Author

  Za mene prezentacija puno znači. Janje na ražnju je delicija delicija koju uvijek volim kad dođem u stari kraj. Da su donili pokretni roštilj koji može ispeći 3 ili 4 janjca odjednom, par stolova i klupa, puno bi bolje izgledalo. Mislim da na tome nebi bilo zamjerke

  Odgovori

 • Anonimno

  17. srpnja 2019. #5 Author

  Vlaška posla i šiprtrski inat
  Fetivih nema nego samo sa cvikama na šupljoj glavi mudraca pun Zadar,a Bsjlo uživa prodajući cvike seljoberima i tzv fetivin mandrilama koji su sve prodali a nije njihovo ni bilo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.