“Od radosti srce mi igra, sve do neba se dižeš. Jedno umiljato dijete, vaik je loptu igra, skaka po onim kamenjima, koze čuva, baba ga zvala: “Srića babina!”, a on babi letija”, priča Dujo Modrić, stric Luke Modrića.

I Subašićevi prepričavaju zgode o svojem čudu od djeteta. Obiteljsku im kuću u Zagradu kraj Benkovca Danijel polako pretvara u nogometni muzej. Ovdje se gledaju utakmice, a roditeljima je ipak najdraže kada zazvoni telefon, kao prije dva dana.

“Ja njega pitam: Sine, hoćemo li dobiti?. On samo kaže: Bože daj!. Samo Bože daj!. Ćaća, ako triba, samo s jednom nogom ću braniti”, priča Jovo Subašić, otac “ministra obrane” Vatrenih.

Odmah pokraj Danijelovog Zagrada, susjedno mjesto Nadin dalo je još jednog velikana s nogometnih travnjaka. Cijeli život živi u Zadru, ali Šime Vrsaljko korijene vuče baš iz sela gdje mu i danas živi dio obitelji. I gdje se priprema velika fešta.

“Upravo ja i Šimin otac Mladen nešto razgovaramo, dogovaramo, upriličit ćemo jedan doček i zahvalu Danijelu i Šimi”, kaže Svemir Vrsaljko, stric Šime Vrsaljka.

Nema sumnje, gorjet će i Zadar, rodni grad Dominika Livakovića, koji je u Rusiju otputovao kao treći vratar hrvatske reprezentacije.

Uz Vatrene su i oni s kojima su kao djeca trenirali. Da će zbog talenta daleko dogurati, priča nam njihov suigrač, moglo se nazrijeti već u dječjoj dobi. “Cijeli svijet zna za njih. Zovu ljudi od svukud i pitaju kako, di, što. Stvarno su napravili veliki uspjeh”, kaže Danilo Paunović, suigrač Luke Modrića i Danijela Subašića.

Uspjeh zbog kojeg se grad košarke zlatnim slovima upisuje u hrvatsku nogometnu povijest. Nadajmo se da će Zadrani imati čemu nazdravljati i u srijedu navečer. Ono što je sigurno, nazdavljat će se na dočeku.

Izvor: Nova TV