ZADARSKI MOST SLAVI 55. ROĐENDAN Prešlo ga bezbroj ljudi! ZADARSKI MOST SLAVI 55. ROĐENDAN Prešlo ga bezbroj ljudi!
Zadarski most, ta žila kucavica gradskoga života i jedan od naših najpoznatijih urbanih simbola, navršava u 2017. svoj 55 rođendan, objavio je Zadarski list. Izgrađena... ZADARSKI MOST SLAVI 55. ROĐENDAN Prešlo ga bezbroj ljudi!

Zadarski most, ta žila kucavica gradskoga života i jedan od naših najpoznatijih urbanih simbola, navršava u 2017. svoj 55 rođendan, objavio je Zadarski list.

Izgrađena i puštena u promet 1962., ova je građevina u sadašnjem obliku prebacila preko svojih leđa bezbroj radnika, umirovljenika, učenika, studenata, turista i slučajnih prolaznika.

Radovi su trajali oko dvije godine tako da je velika dizalica već 1960. uklonila posljednje ostatke armiranobetonskog mosta sagrađenog još 1928., nakon čega je započela gradnja nosivih stupova na koje će se potom postaviti podloga s ogradom. Prilikom projektiranja bilo je predviđeno da se središnji luk mosta otvara i zatvara radi ulaza i izlaza brodova u uvalu Jazine, ali je zbog greške u izvedbi to učinjeno samo jednom i – nikada više.

Kada je most 1962. svečano otvoren i pušten u promet, Zadranke i Zadrani su u velikom broju nazočili tom povijesnom događaju u želji da među prvima nogom stupe na novoizgrađeni objekt kojim su premošćene Jazine.

Svjedoci se sjećaju, a o tome jasno govori i fotografija Vicka Zaninovića, da je navala ljudi na most bila takva da od gužve više “ni igla” nije mogla stati na njega.

Ulaskom u Novu 2017. godinu, ova je sredovječni gospodin dočekao svoj 55 rođendan služeći vjerno svojim građanima i njihovim svakodnevnim “hodajućim” potrebama.

Zaželimo našem mostu sretan 55. rođendan te da nas još dugo, dugo spaja noseći na svojim leđima.

Izvor: Šenol Selimović / Zadarski list

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.