ŽENSKI MARŠ ŽENA SDP-A Od Morskih orgulja do Narodnog trga! ŽENSKI MARŠ ŽENA SDP-A Od Morskih orgulja do Narodnog trga!
Ove godine Forum žena GO SDP Zadar slavi 20 godina od osnutka. Tom prigodom bit će upriličeno druženje žena SDP-a u caffe baru Svarog... ŽENSKI MARŠ ŽENA SDP-A Od Morskih orgulja do Narodnog trga!

Ove godine Forum žena GO SDP Zadar slavi 20 godina od osnutka. Tom prigodom bit će upriličeno druženje žena SDP-a u caffe baru Svarog (prizmelje zgrade SDP-a) s početkom u 18,30 sati.

U priopćenju za medije navode:
“Na Dan žena iznova ćemo podsjetiti na položaj žena u društvu akcijom ženskog marša i grupe građana u 17 sati od Morskih orgulja do Narodnog trga.
DOSTA JE DEMOKRACIJE BEZ ŽENA !
„ Potrebe žena mogu se ostvariti samo snagom žena, zato je doprinos svake žene u tome nezamjenjiv. Jedino tako može se postići da se u političkim institucijama donose pravila i odluke koje će odražavati potrebe žena. Umjesto političke fraze treba nam snažno djelovanje. Moramo učiniti vidljivim svakodnevni život žena i omogućiti ženama da o njemu govore, da se zaustavi marginalna prisutnost žena u predstavničkim tijelima i mjestima gdje se donose odluke…“
( Osnove programa Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, Osnivačka skupština, 8. siječnja 1995. )
Borba za ženska prava odraz je najuspješnije i najdugoročnije društvene revolucije koju je povijest čovječanstva do sada zabilježila – to nikako ne smijemo zaboraviti.
Ne smijemo zaboraviti način na koji su žene iz nevidljivog polusvijeta industrijskom revolucijom stupile u svijet rada, nadnica, eksploatacije i potlačenosti.
Ne smijemo zaboraviti kako živimo u svijetu dominantnih neoliberalnih politika i imperativa profita koji ponovo rađa novu/staru potlačenost.
Ne smijemo zaboraviti ni one koji žele kotač povijesti vratiti unatrag repatrijarhalizirajući društvene odnose, oduzimajući nam autonomiju i slobodu izbora.
Ne smijemo zaboraviti sve hrabre žene i njihovu borbu za pravdu, slobodu, jednakost.
Ne smijemo zaboraviti borkinje Narodnooslobodilačke borbe, pripadnice antifašističkog pokreta koje su predano radile na unaprjeđenju statusa žena.
Ne smijemo zaboraviti kako nam ništa nije dano; sve smo same izborile.
Ne smijemo zaboraviti Dan žena!
Naša je zadaća ugraditi i obraniti socijaldemokratska načela i vrijednosti; ravnopravnost, pravednost, društvenu solidarnost, toleranciju i socijalnu osjetljivost u proces društvenog razvitka našega grada jer živimo u vremenu globalnog jačanja netolerancije, isključivosti i nejednakosti i zato Naša borba još traje !
Sretan nam Dan žena!

Predsjednica:
Tatijana Petrić, v.r.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.