Župan Stipe Zrilić otvorio izložbu “Tragovi – zaboravljena sjećanja” Župan Stipe Zrilić otvorio izložbu “Tragovi – zaboravljena sjećanja”
U srijedu 20. travnja 2016. u 12 sati u galeriji Državnog arhiva u Zadru otvorena je  izložba “Tragovi – zaboravljena sjećanja” nastale u okviru... Župan Stipe Zrilić otvorio izložbu “Tragovi – zaboravljena sjećanja”

U srijedu 20. travnja 2016. u 12 sati u galeriji Državnog arhiva u Zadru otvorena je  izložba “Tragovi – zaboravljena sjećanja” nastale u okviru istoimenog projekta autorice Marije Šarić Ban.

Izložba se organizira u povodu Dana Zadarske županije 2016. i u suradnji Državnog arhiva Zadar, Narodnog muzeja Zadar, Kazališta lutaka Zadar i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Izložbu je otvorio župan Stipe Zrilić koji je uz ostalo rekao:

„Muzeji i arhivi imaju ulogu čuvara vremena, čuvara onoga što čini našu prošlost i što nas na neki način čini ovakvima kakvi smo sada. Bez prihvaćanja i poznavanja prošlosti, nemamo temelj za gradnju budućnosti. U tom smislu čuvanje naše svekolike baštine od iznimnog je značaja. A njeno korištenje u novoj ulozi ili, pak, kao inspiraciju za stvaranje nove vrijednosti, čin je svake hvale vrijedan.

U fokusu interesa kostimografkinje Marije Šarić Ban već godinama upravo je baština, i to narodna nošnja kao inspiracija za kreiranje kostima za predstave na kojima je radila ovdje u svom rodnom kraju. Zahvaljujući suradnji s Jasenkom Lulić Štorić kao etnologinjom koja najbolje poznaje nošnje s područja Zadarske županije, gospođa Šarić Ban svojim je autorskim uradcima učinila predstave HNK i Zadarskog plesnog ansambla višestruko kvalitetnim estetskim doživljajem, a dio tih njenih radova imamo priliku vidjeti na današnjoj izložbi.“

Zadarska županija

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.