1. LISTOPADA – Međunarodni dan starijih osoba

U četvrtak, 1. listopada tradicionalno se obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba još u prosincu 1990. godine, ističući tako značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva.

U obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba u Zadru se uključio Zavod za javno zdravstvo i zadarski Dom za starije i nemoćne osobe koji zajednički organiziraju predavanje i mjerenje šećera u krvi, tlaka u krvi i indeksa tjelesne mase te procjenu tjelesne građe. Predavanje koje nosi naziv “Utjecaj kroničnih nezaraznih bolesti i ozljeda na starije osobe: preporuke za zdravo i aktivno starenje”, održat će se u četvrtak u 10 sati u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar na Obali kneza Trpimira 21.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, ističe se slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“ koji upućuje na osiguranje aktivnog zdravog i produktivnog starenja. Na Ministarskoj konferenciji o starenju  u Beču još 2012. godine prihvaćena je Deklaracija o osiguravanju društva primjerenog osobama svih životnih dobi – promicanjem kvalitete života i aktivnog zdravog starenja. Prihvatile su je države članice Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE), okupljene na Konferenciji kojom se potvrđuje cilj za provedbu Strategije regionalne implementacije Međunarodnog plana aktivnosti vezanih uz aktivno zdravo starenje.
Pozitivne politike država članica UN-a podržavaju Međunarodni plan aktivnosti vezanih uz aktivno zdravo starenje, uključujući i Hrvatsku koja je članica s visokim udjelom od 17,7 posto starijih od 65 godina prema popisu stanovništa u 2011. godini, a što je u suglasju s hrvatskom Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012. do 2020. godine.