30. godina od osnutka Općina Sukošan vrhunski je uređena i poželjna za život!

Prigodnim programom obilježena je 30. obljetnica osnutka Općine Sukošan i Dan obrane.

Tim povodom održano je polaganje vijenaca na Sukošanskom groblju i kod spomenika poginulim braniteljima, te misa zadušnica crkvi Sv. Kasijana.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u Domu mladeži s početkom u 12 sati.

Ravnomjeran napredak svih naselja u sklopu Općine Sukošan

Tomislav Dražić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sukošan, pozdravio je okupljene i podsjetio kako se na ovoj dužnosti nalazi više od dva desetljeća, te da se uvijek zalagao za ravnomjeran napredak svih naselja u sklopu Općine Sukošan; a ima ih četiri: Sukošan, Gorica, Glavica i Debeljak.

“U ovih 30 godina, dosta je napravljeno, a tako će se i nastaviti. Sva četiri naselja moraju imati društvene sadržaje, kao i riješenu komunalnu infrastrukturu. Napravljena je vodovodizacija, radi se kanalizacijska mreža, a više o svim projektima kazati će naš načelnik. Svim žiteljima zaželio bih sretan Dan općine.” – kazao je Dražić.

Načelnik Ante Martinac prisjetio se početaka stvaranja Općine, prije 30 godina. Pozdravio je i prvog načelnika, Šimu Rogoznicu, zamjenika mu Bepa Krešana, te se sjetio prvog predsjednika Općinskog vijeća, danas pokojnog Banića.

“Bila su to teška vremena, nismo ništa imali, Sukošan je kao jedino turističko mjesto dobivalo vodu na kapaljku, te se prva općinska vlast izborila na spoj na glavni magistralni vod. Ja sam postao načelnik od 1997. godine, predsjednik Vijeća je bio Tomislav Dražić i to je tako da danas. Dakle, 30 godina Općina postoji, pa bih napravio jedan rezime. Stariji mještani sjećaju se što smo imali od 1945. godine, do osnutka Općine 1993. godine, a što danas imamo. Kompletna vodoopskrba riješena je u svim naseljima. Napravljena su nogometna igrališta, asfaltirane su ceste, 30 i više kilometara u svim naseljima, nogostupi, u Sukošanu i Gorici je napravljena mrtvačnica, izgrađena je velika sportska dvorana, rekonstruirana riva, a nastavljamo i dalje. Otvorene su tržnica i ribarnica, dječji vrtići napravljeni su u Sukošanu I Gorici, a uskoro kreće gradnja i u Debeljaku.” – istaknuo je Martinac, te u nastavku dodao:

Za nastavak izgradnje kanalizacije – 12 milijuna eura!

“Rekonstruirat će se i glavna državna cesta, te izgraditi pothodnik zbog sigurnosti učenika kako ne bi morali pretrčavati cestu. Jedan od zadnjih projekata je širokopojasna infrastruktura, zajedno s našim susjednim Općinama Galovac, Škabrnja i Sv. Filip i Jakov, projekt je pri kraju i nadamo se da će početkom sljedeće godine započeti s radom. Pokrenuli smo projekt kanalizacije, i nema ljepše čestitke za 30. obljetnicu nego što smo dobili sredstva za nastavak izgradnje kanalizacije u iznosu od 12 milijuna eura, zajedno sa Općinom Bibinje. Igradit će se kompletan kanalizacijski sustav sa rekonstrukcijom vodovodne mreže.

Svega toga ne bi bilo da nismo na vrijeme krenuli s katastarskom izmjerom i sređivanjem zemljišnih knjiga. Pola toga se ne bi realiziralo. Svjedoci smo da u drugim općinama projekti staju zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Zahvalio bih na podršci županu, državnim tajnicima, ministrima, saborskim zastupnicima, uz jaku političku podršku predsjednika županijskog HDZ-a, gospodina Božidara Kalmete.” – kazao je Martinac.

Župan Božidar Longin istaknuo je važnost razvoja turizma, kojeg ne bi bilo bez kvalitetne komunalne infrastrukture.

“Županija je preko Županijske lučke uprave pomogla oko dovršetka uređenja rive u Sukošanu, to je 1,3 milijuna eura vrijedan projekt rekonstrukcije obalnog pojasa. Prošle godine Županijska uprava za ceste izgradila je nogostup u Debeljaku, nadogradit ćemo školu u Sukošanu sa 8 novih učionica, a za taj projekt imamo spremnu građevinsku dozvolu.” – najavio je Longin.

Općina Sukošan treća u Županiji po broju novorođenčadi

“Naravno da Zadarska županija brine i za one najmlađe, pa smo prošle godine isplatili 44 naknade za novorođenu djecu, a ove godine do sada 25. Što se tiče broja novorođene djece, Općina Sukošan je na trećem mjestu u županiji, a ja im želim da budu još bolji. Što se tiče starije populacije, mi smo jedina županija koja sufinancira smještaj u privatne domove, a na području Općine Sukošan dva su takva doma. Sufinanciramo i program “Pomoć u kući” kako bi pomogli starijim osobama da ostanu što duže u svojim domovima. Što se tiče Zadarske županije, možemo reći da će ova biti najuspješnija godina do sada, po svim pokazateljima, imamo i dalje rekordnu zaposlenost.” – kazao je župan Longin dodajući kako sa Općinom Sukošan ima odličnu suradnju, kao i sa ostalim općinama, te da se radi sve kako bi se poboljšao životni standard građana.

“Mi smo danas utjecajna država članica EU, razvijamo se brže od prosjeka, a iduće godine očekuje nas nova omotnica sa sredstvima, te vjerujem da će projekt aglomeracije Bibinja – Sukošan biti završen.” – naglasio je župan čestitajući svim mještanima Dan općine, te dobitnicima priznanja Općine Sukošan.

Ministar Erlić: Mlade obitelji žele tu živjeti

Ministar Šime Erlić kazao je kako svi vide koliki je iskorak napravljen u posljednjih 30 godina, u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u Zadarskom županiji, u priobalnim krajevima.

“Općina Sukošan se u svim svojim dijelovima razvija ujednačeno, ostvaruju se ciljevi koje svaka općina ima, a to je stvoriti kvalitetu života, da djeca imaju jednake uvjete kakve imaju djeca u urbanim središtima, da imaju vrtiće, školu, da mogu ići na treninge… Vjerujem da je to ovdje postignuto. Vlada daje podršku općinama i gradovima u realizaciju projekta, pa je i nedavno dala 12 milijuna eura za projekt odvodnje i kanalizacije. Tu je i projekt kvalitetnog interneta bez kojeg nema turizma ni razvoja. Raste broj novorođene djece i grade se vrtići, a to je najbolji pokazatelj da je kvaliteta života dobra i da mlade obitelji žele tu živjeti.

Sve to nije došlo slučajno. Vodi se dobra politika koju je započeo još dr. Franjo Tuđman, ušli smo u EU, Shengen, koristimo sredstva europskih fondova, imamo gospodarski rast i privlačni smo za nova ulaganja, investitora koji dolaze i u Općinu Sukošan i u Zadarsku županiju. Nije svugdje tako, nisu svi iskoristili prilike koje smo imali. Hrvatska je danas moderna država, preskočli smo države u okruženju, odvajamo se od država zapadnog balkana i mi smo danas primjer na razini Europske unije pozitivnih učinaka i pozitivnog puta zemlje koja je bila u Domovinskom ratu.” – kazao je ministar Erlić.

Priznanja najzaslužnijim mještanima

U nastavku sjednice dodijeljena su godišnja priznanja najzaslužnijim mještanima.

Voditeljica programa bila je Branka Pelicarić, a u glazbenom dijelu nekoliko pjesama izvela je klapa Žurnata.

Na svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja koja su od udruga zaslužili mlađi pioniri NŠK Zlatna Luka, papaline NŠK Zlatna Luka, Moto klub Kasijan – Sukošan, MNK Sukošan, Sportski centar Torba – Debeljak te pojedinci – Ivan Pavić, Andrija Dević, Ante Nadinić Bacalja i Antonio Ante Pavić.