34. OBLJETNICA HDZ-a BIBINJE Načelnik Sekula: Ispunili smo predizborna obećanja

Proslava 34. obljetnice osnutka HDZ-a u Bibinjama održanaje sinoć u prostoru Društvenog centra. Okupili su se brojni članovi i simpatizeri, istaknuti članovi stranke, te osnivači.

Nazočnima se na početku svečane sjednice obratio predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Bibinje i načelnik Šime Sekula, koji je istaknuo kako se ova stranka ni na nacionalnoj ni lokalnoj razini nikada nije plašila preuzeti odgovornost.

“Tako je bilo i u našoj sredini, gdje smo uvijek donosili nove pobjede, kako bi očuvali sve ono što su nam ostavili naši branitelji i prethodnici. Podupirući mladost i njihovo obrazovanje, stranka je ulagala u budućnost, što je rezultiralo time da su mladi i obrazovani ljudi danas vijećnici i aktivni stanovnici općine. Zahvalio bih i našim gostima, koji su nam uvijek bili oslonac u projektima.” – kazao je Sekula dodajući kako se pri osnivanju na HDZ gledalo kao na stranku opasnih namjera a i danas trpi kritike i napade.

“No, unatoč tome, stranka raste, kao i njen rejting i to nas sve treba radovati, jer hrvatski narod zna tko je najjači, tko zna raditi i biti na čelu Domovine i voditi je u bolje sutra. Politika mora biti u službi naroda i ona je ovdje u Općini Bibinje takva, cilj joj je razvoj i bolji život mještana, a tako je i na županijskoj i nacionalnoj razini. Jedan od zadataka koje sam pred sebe stavio kad sam preuzeo odgovornost za vođenje općine je, uz dva postojeća vrtića, izgradnja novog dječjeg vrtića s jaslicama, koji je od velike važnosti za našu općinu. Dio sredstava osigurali smo iz Europskih fondova, a ostatak će biti financiran iz vlastitih sredstava. Projekt je krenuo u realizaciju prije desetak dana uvođenjem izvođača radova u posao.” – naglasio je Sekula dodajući kako od ostalih projekata koji su realizirani želi istaknuti izgradnju dječjeg igrališta, također financiranog iz EU fondova, Društveni centar Bibinje, ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju infrastrukture za proširenje gospodarske zone Lonići, za koju Općina svakodnevno dobiva upite investitora.

“Završena je prva faza projekta uređenja obalnog pojasa Alfreda Lisice – Šulterova vala i trenutno se završava druga faza. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i tu se posebno zahvaljujem državnom tajniku Josipu Bilaveru. Izrađena je dokumentacija za izgradnju pomoćnog igrališta s umjetnom travom pokraj igrališta Franka Lisice, te dokumentacija za polivalentno igralište za mali nogomet i košarku, uz popratne sadržaje u sklopu Sportskoga centra Bibinje, na ulazu u mjesto, od strane Gaženice. Predviđeno je da se ta dva projekta financiraju iz ITU mehanizma.” – naveo je dalje načelnik Sekula.

“Izradili smo projekt komunalnog uređenja luke Jaz, za prvu fazu odobrena su sredstva Županijskoj lučkoj upravi iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Aktivno radimo sa Županijskom upravom za ceste na otkupu zemljišta i rješavanju projektne dokumentacije za cestu Babindub – rotor. U suradnji sa Hrvatskim cestama pokrenuli smo projekt novog ulaza u Bibinje kod igrališta Franko Lisica, gdje ćemo jednu crnu točku uskoro početi rješavati. Projekt je predan na izdavanje građevinske dozvole. Što se tiče nastavka izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, osigurali smo preko naše tvrtke Odvodnja Bibinje – Sukošan 12 milijuna eura za nastavak. U tijeku je javna nabava za odabir izvođača radova. Dobili smo lokacijsku dozvolu za novi pročišćivač za otpadne vode, legalizirali smo napokon Sportski centar Crljenica i uskoro bi trebali krenuti u uređenje poslovnih prostora.” – najavio je Sekula dodajući kako se zajedno s Općinom Zemunik rješava projekt brzog interneta vrijedan 3,5 milijuna eura za koji očekuju bespovratnih sredstava 80 posto.

“Izdana je monografija Bibinja, pokrenuli smo Advent, podržavamo brojne ljetne manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom, stipendiramo sve studente, vodimo brigu o umirovljenicima, podržavamo rad udruga… Većina projekata koje smo imali u našem predizbornom programu je realizirana ili u fazi provedbe. Zahvaljujući tome svakodnevni život u našem mjestu je puno ugodniji. Imamo puno planova za koje vjerujemo da ćemo ih zajedno realizirati.” – kazao je Sekula dodajući kako je za realizaciju svega ovoga bila potrebna sinergija Općine, Županije, ministarstava i Vlade RH.

“Uvjeren sam da će Bibinjci na svim izborima koji su pred nama dati povjerenje HDZ-u.” – zaključio je Sekula na kraju.

Okupljenima se nakon njega obratio župan Božidar Longin koji se prisjetio osnivanja HDZ-a prije 34 godine, te rata koji je potom uslijedio, a koji je bio težak i obrambeni, ali iz kojeg smo izašli kao pobjednici i imamo danas slobodnu i neovisnu državu.

“U našoj županiji se trenutno odvija preko 600 milijuna eura aktivnih projekata, a još toliko ih imamo u pripremi. Našoj županiji u prilog idu sve brojke, svi pokazatelji, imamo rekordni broj zaposlenih, mi smo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Potrebna nam je dodatna radna snaga. Mi smo županija koja je protekle godine zabilježila rekordne brojke u turizmu, sa 2 milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja, a optimistični smo što se tiče sezone koja je pred nama. Na temelju toga vjerujemo da ćemo i dalje imati podršku naroda.” – kazao je Longin podsjećajući kako je Zadarska županija bila ratom opustošena, bez infrastrukture, a danas je među četiri najrazvijenije županije u Hrvatskoj.

“To smo uspjeli jer smo imali kontinuitet vlasti, ljude s vizijom, zajedništvo, gradili smo našu županiji iz temelja, s ljubavlju, onako kako se gradi nešto što se voli. Politički kontinuitet i politička stabilnost su najvažniji u tome. Vjerujem da će se to i nastaviti jer oporba niti podržava naše projekte, a niti ima svoje. Jedino znaju galamiti i blatiti.” – poručio je župan Longin.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Božidar Kalmeta, posebno je pozdravio nazočne utemeljitelje stranke koji su bili tu prije 34 godine kada se osnivao HDZ u Bibinjama.

Pohvalio je načelnika Općine Bibinje, ističući kako je mlad i perspektivan, ima izvrsne rezultate, cijene ga u Zagrebu i u Županiji, te predstavlja potencijal koji će puno toga dati i kao načelnik, ali i kao politički potencijal u budućnosti.

U nastavku se osvrnuo na sve što je Hrvatska prošla od osamostaljenja do danas, te istaknuo zasluge HDZ-a koji je toliko dugo imao povjerenje građana.

“Danas je Hrvatska članica NATO pakta, članica Europske unije, stabilna je i u njoj se isplati živjeti. Osvrnuo se i na Srbe, kao nacionalnu manjinu. Svugdje u svijetu oni se priklanjaju uz vladajuću stranku i to je tako. Danas se to problematizira, a kad su svojedobno bili dio Milanovićeve Vlade, tada je to bilo normalno.” – istaknuo je Kalmeta.

Nazočnima su se kratko obratili još i ministar Šime Erlić, i državni tajnik Josip Bilaver.

Nakon svečane sjednice, uslijedio je prigodni domjenak na kojem su se svi nastavili družiti u ležernoj atmosferi.