Gradonačelnik Dukić sa suradnicima obišao požar na odlagalištu otpada Diklo

U prvim satima utorka uočen  je požar na odlagalištu otpada Diklo koji i dalje nije u potpunosti lokaliziran.
Uz vatrogasnu službu Čistoće d.o.o., u gašenju požara od ranog jutra sudjeluje JVP Zadar kojoj su se pridružile i postrojbe DVD-a iz Nina, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana i Polače te jedna cisterna DIP-a Zadar. 

Zapivjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Željko Šoša, kaže kako vatrogasci obavljaju svoj posao i nema opasnosti od širenja požara van deponija.

Na požarište su jučer stigli prvi bageri koji su nužni u ovakvim situacijama. Ovakvi požari traju po nekoliko dana jer je gašenje specifično, mogli bi reći, gasi se kanta po kanta otpada.
Sukladno propisima i protokolima vatrogasnih radnji u gašenju požara na deponijima potrebno je odvojiti opožareni dio od neopožarenog budući da požar nije tek površinski.
” – pojasnio je.

Tijekom jučerašnjeg dana bagerima je odvojen dio gorivog otpada te je veliki dio požarišta bio  lokaliziran, ali tijekom noći, zbog nemogućnosti rada bagera, požarište  je i dalje aktivno. Na opožarenom području i jutros je bio vidljiv dim iznad deponija, a  povezan je s vodenom parom kao produktom u postupku gašenja vodom.

Ivan John Krstičević, direktor Čistoće, je kazao:

Uz vatrogasnu jedinicu samog deponija, JVP i DVD-e, u gašenju požara angažirano je sedam rovokopača, dva buldožera, i jedan kompaktor. Na požarištu je trenutno 40 gasitelja. Hvala svima na pruženoj pomoći. Čeka nas još posla na ovoj intervenciji koja je složena i zahtijeva strpljenje.” – zaključio je Krstičević.

Gradonačelnik Branko Dukić ističe kako je nažalost, ovakve situacije nemoguće predvidjeti.

“Događaju se, ali na njih moramo biti spremni. JVP je još jednom dokazala brzu reakciju i osposobljenost, koordinacija s DVD-ima također je na visokoj razini. Požar će se ugasiti, ali za to treba vremena. Deponiju ovdje definitivno nije mjesto i treba privesti kraju postupak njegovog trajnog zatvaranja i započeti cjelovitu sanaciju.  Znam da su građani uznemireni prvenstveno zbog dima. Grad Zadar je zatražio  hitno mjerenje kakvoće zraka na najbližoj naseljenoj  mikrolokaciji deponije u Diklu. Očekujemo prve rezultate mjerenja kakvoće zraka o kojima ćemo žurno izvijestiti javnost.” – kazao je Dukić.

Konkretno, Čistoća je angažirala mobilnu postaju za mjerenje iz Splitskog zavoda  za javno zdravstvo kojom će se tijekom današnjeg dana utvrditi količine produkata izgaranja komunalnog otpada prisutnih u zraku.