USKRSNI DORUČAK U BIOGRADU Ugodno druženje u veseloj atmosferi uz dobrodošlicu i turistima!

Na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima, ispred zgrade gradskog poglavarstva na biogradskoj rivi, po prvi put je održana manifestacija pod nazivom Uskrsni doručak.
Manifestacijom se želi prezentirati tradicionalna gastronomska ponuda s ciljem razvoja ugostiteljske i turističke predsezone u gradu Biogradu na Moru i okolici.
biograd mazoretkinjeU tom smislu je ovom prigodom pripremljen je i poslužen bogat  uskrsni doručak s domaćim jelima i specijalitetima karakterističnim za uskrsno vrijeme. Na meniju se našlo zaista svega: od domaćih pogača, jaja, kolača, hladnih narezaka, šunke, sira, kapulice mlade, fritaje sa zelenjavom, prošeka, višnjevače i sl.
Jedino što je nedostajalo u ovo kišno prijepodne Uskrsnog ponedjeljka je veći broj posjetitelja, kojima manifestacija još uvijek nije u tradiciji, što ne znači da jednoga dana neće biti. Za sve građane Biograda i njihove goste, a osobito hodočasnike na Ćokovac, bila je ovo prigoda za ugodno druženje i dobro raspoloženje. Osobita je ovo dobrodošlica prvim biogradskim gostima u predsezoni.
U organizaciji Grada Biograda, mazoretkinje biogradTurističke zajednice Biograda, Turističke zajednice općine Pakoštane, Ilirije d.d. u manifestaciji su sudjelovali članovi udruge „Nada“, biogradski KUD Kralj Tomislav, a sve koji su se udostojili doći zabavljale su kraljice mažoret plesa – pakoške i biogradske mažoretkinje.
Osim najveće i najljepše pisanice u županiji, koju su oslikali hrvatski umjetnici naive, ispred zgrade biogradskog poglavarstva bile su izložene i maštovito oslikane dječje pisanice, koje su oslikala djeca iz Dječjeg vrtića Biograd.

Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak u narodu često puta nazivaju i „drugi dan Uskrsa“.  Ovo je dan koji se svečano slavi sa svetim misama kao blagdan, a službeni je praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i mnogim državama Latinske Amerike i Afrike.

biograd uskrsni stol
Uskrsni je ponedjeljak dan kada se Katolička crkva spominje puta uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika. U Crkvenoj liturgiji uskrsno vrijeme traje još 50 dana, sve do blagdana Duhova koji je ove godine 15. svibnja. A tek tada je u Biogradu prava fešta.
Proslava blagdana Duhova u Biogradu je toliko udomaćena da se slavi i kao Biogradska fešta.

Gordana Šarić

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji klikom  OVDJE

mazoretkinje 5