U Zadru zaraženu djelatnicu poslali među stare i bolesne, pa daju glupa objašnjenja

Vijest da je zaposlenica Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Frane u Zadru pozitivna na korona virus, te da se vratila raditi s godišnjeg odmora prije nego je dobila nalaz, zabrinula je obitelji 60-ak štićenika Doma.

Podsjetimo, riječ je o starijim osobama koje imaju niz drugih dijagnoza, a dio ih je i nepokretan.

Neshvatljivo je, s obzirom na tragična iskustva od ranije, kada je od korona virusa u Domu  umirovljenika u Koprivnici umrlo 12 osoba, a u Splitu 18, da se danas ovoj situaciji u Zadru pristupa ležerno i sa osmjehom.

Prvo, nejasno je kako je moguće da zaražena djelatnica k9ja se vratila s godišnjeg odmora nije na vrijeme dobila rezultat testa, kad spada u prioritetne osobe, drugo, mogla se informirati koliko se čeka na nalaz, pa test napraviti dan ranije, a treće – nadređeni su joj u konačnici iz opreza mogli dati još jedan slobodan dan dok ne dobije rezultat testa. Postavlja se pitanje jesu li im svima životi tih 60-ak štićenika, starijih i bolesnih osoba, koji zaslužuju dostojanstven ostatak života, bili toliko nebitni, da se cijeloj situaciji pristupilo tako ležerno.

Komentar na sve ovo danas je medijima dao šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Zadru, dr. Alan Medić.

Odjeven u ležernu crvenu majicu s osmjehom na licu hvalisao se kako su situaciju iz negativne preokrenuli u pozitivnu u svega 10-ak sati, iako se mjesecima prije toga ponavljao kako se tek nakon nekoliko dana može utvrditi je li neka osoba zaražena ili nije.

Dakle, krajem tjedna će se znati je li situacija u Domu povoljna ili će biti tragična za štićenike i njihove obitelji, pa bi bilo profesionalno od Medića da se suzdržao od preuranjenog hvalisanja.

Opravdanje zašto zaražena djelatnica Doma nije ranije dobila test Medić je našao u tome što se “zbog turista i svega ostaloga” povećao broj testiranih osoba na oko 250, pa više ne mogu tako brzo dobiti rezultate.

Škrgatić _800x415

Medićev šef Škrgatić je prije par mjeseci tvrdio je da imaju vrhunski aparat koji daje 24 nalaza u dva sata, što znači da u jednom danu može dati 260 nalaza, a danas kukaju da to ne mogu. Što je od toga istina? 

Podsjetimo, par mjeseci ranije, Medić i njegov šef, dr. Zoran Škrgatić, hvalili su se na konferenciji za medije ispred Doma županije kako Zadar ima moderan aparat vrhunske tehnologije za testiranje koji može u 2 sata dati rezultate testova za 24 osobe.

Stoga, ako je vjerovati Škrgatiću i Mediću, taj aparat može u 10 sati dati rezultat za 240 osoba, a u slučaju potrebe u 20 sati može dati rezultate testova za ukupno 260 osoba i to sve dva sata nakon što osoba pristupi testiranju.

Dakle, postavlja se pitanje jesu li laž govorili tada, ili sada, mogu li testirati onoliko osoba koliko su ranije rekli, ili su tada preuveličali mogućnosti pa se sada izvlače…

U svakom slučaju, zahvaljujući svojim istupima u medije, kada jednom govore jedno, drugi put drugo, uživaju sve manje povjerenje građana, što je vidljivo i iz brojnih komentara koje pod svojim imenom i prezimenom ostavljaju na Facebook stranicama portala.

Nadajmo se da njihova lijenost, nesnalaženje ili nesposobnost, neće ostaviti tragične posljedice, te da se u Domu za stare i nemoćne osobe Sv. Frane neće dogoditi ono što se dogodilo u Koprivnici i Splitu, gdje je živote izgubilo 40 osoba.