Akademski glazbenici u Zadru: Kako smo klasičnu glazbu približili djeci i obogatili njihov razvoj

Pružiti djetetu priliku da otkrije ljepotu klasične glazbe te iskoristiti njezinu moć za poticanje razvoja govora, motoričkih vještina i senzornih sposobnosti predstavlja izvornu vrijednost programa Odgoj s glazbom. Tom misijom vodila se i Tomislava Stella, magistra klavira, pokrenuvši ovaj glazbeno – edukativan program u Zadru. Kako izgleda jedan takav susret s djecom i roditeljima te koje benefite program donosi društvu i generacijama koje dolaze – otkrila nam je ova inspirativna osnivačica zadarske franšize.

Izazov razbijanja iluzija o klasičnoj glazbi

Odgoj s glazbom predstavlja jedinstven glazbeno – edukativan program koji je, još prije pet godina u Splitu, utemeljila glazbenica Lana Marasović. Program je osmišljen kako bi svako dijete, bez obzira na urođene predispozicije, imalo priliku rasti uz klasičnu glazbu. Kroz ples, pjevanje, sviranje i likovno izražavanja na posebno prilagođenom Orffovom instrumentariju, glazba postaje sredstvo kojim se potiču senzorni, motorički, psihoemocionalni te socijalni razvoj djeteta. Danas se smatra najcjelovitijim pristupom poučavanja glazbenog obrazovanja za djecu, a kvalitetu programa prepoznala je i Agencija za odgoj i obrazovanje. S više od 1500 polaznika, program je uspješno proširio svoje franšizno poslovanje u osam centara diljem Hrvatske i regije.

„Ono što me privuklo ovom programu jest činjenica da djeci od samog rođenja do polaska u školu nudi priliku upoznati se s klasičnom glazbom na zabavan i edukativan način. Klasična glazba je samo po sebi dosta daleka širokim masama stoga sam ju upravo kroz ovaj program odlučila približiti ljudima u Zadru. Svakodnevno razbijamo različite iluzije klasike i donosimo ju djeci kroz igru i zabavu. Vjerujem kako radom na glazbenoj estetici stvaramo naraštaj koji će sutra znati prepoznati kvalitetnu glazbu.“ – izdvojila je Tomislava Stella.

Cjelovit razvoj u svim dimenzijama dječjeg bića

U programu Odgoja s glazbom letvica kvalitete postavljena je iznimno visoko. Program sustavno prati obrazovne smjernice struke vezane za razvoj djeteta, dok se tim kontinuirano educira u suradnji s psihoterapeutima, radnim terapeutima i logopedima. Svaki zvuk predstavlja priliku za učenje, a svaki pokret utječe na razvoj novih vještina. Program ne nameće obrasce ponašanja niti postavlja norme, već potiče djecu da pronađu vlastiti ritam i razviju osjećaj za harmoniju vlastitog svijeta.

Radionice u Zadru namijenjene su djeci od jedne do šest godina i organizirane su u skupine ovisno o dobi i preferencijama djece.

„Glazbene sposobnosti nisu samo stvar genetike, one se razvijaju do djetetove osme godine života. Kroz naš program razvijamo upravo glazbene sposobnosti djece, njihov glazbeni sluh, osjećaj za ritam, metar i tempo, muziciranje, improvizaciju… Veliki naglasak stavljamo i na obrazovanje djece o glazbenim pojmovima, istovremeno obogaćujući i razvijajući njihov govor.“ – naglasila je osnivačica zadarske franšize.

Stručnost kao imperativ

Program vode isključivo akademski obrazovani glazbenici koji su dodatno proširili područje stručnosti za glazbeno obrazovanje predškolske dobi. Upravo njihova beskompromisna stručnost u pristupu odgoja djece je ono što ih izdvaja od svih ostalih na tržištu. Voditelji su stekli stručne kvalifikacije iz područja ranog razvoja u IPD centru, logopedskog pristupa koji je povezan s dobrobitima glazbe kod govora te mnogih drugih srodnih ekspertiza. Njihova duboka stručnost nije samo temeljena na akademskom znanju već i na praktičnom iskustvu, što omogućuje da se program obogaćuje interaktivnim i efikasnim metodama koje potiču cjeloviti razvoj djece. Ova multidisciplinarna stručnost osigurava da se djeca ne samo educiraju o glazbi, već da se i njihov emocionalni, kognitivni i socijalni razvoj potiče na najbolji mogući način.

„Uvjereni smo da je pravi ključ uspjeha u razvoju djece – spoj stručnosti, ljubavi prema glazbi i posvećenosti cjelovitom oblikovanju njihovih malih umova. Naša misija je upravo stvaranje takvog harmoničnog prostora gdje glazba postaje ne samo alat za učenje, već neizostavan dio svakodnevnog odrastanja, potičući rast u svim dimenzijama dječjeg bića.” – zaključila je Tomislava Stella.

Glazbeno – edukativne radionice održavaju se jednom tjedno u Ulici sv. Vinka Paulskog 17a u Zadru, a voditeljice pozivaju sve zainteresirane da im se obrate na mail adresu

odgojsglazbom.zadar@gmail.com ili putem društvenih mreža programa.