Albanski predsjednik Begaj posjetio Arbanase u društvu Zorana Milanovića

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj posjetili su danas Zadar. Drugog dana državnog posjeta albanskog Predsjednika Republici Hrvatskoj, dvojica predsjednika obišli su crkvu Gospe Loretske i samostan Školskih sestara Franjevki u Arbanasima.

U samostanu Školskih sestara Franjevki u zadarskom naselju Arbanasi, dvojica predsjednika susreli su se s građanima te se upoznali s poviješću Arbanasa. Arbanasi su bili Albanci koji su se u 18. stoljeća doselili u okolicu Zadra te se taj dio grada po njima i zove.

„Sličnosti su veće nego razlike i na kraju mogu se vratiti na prvu rečenicu da smo svi, bez obzira na vjeru, braća i sestre“, rekao je, između ostalog, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj stanovnicima Arbanasa je poručio:

„Vaša prisutnost ovdje više od 3 stoljeća važna je činjenica koja je pridonijela jačanju dubokih prijateljskih i povijesnih veza naših država i naroda“.

Osim dvojice predsjednika na susretu s predstavnicima Arbanasa i albanske nacionalne manjine, uz kraći kulturno-umjetnički program, obratili su se predsjednica Kulturno-umjetničke udruge „Vicko Zmajević“ Arbanasi dr. sc. Maximiljana Barančić, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru Arta Dodaj, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi Zvonimir Rogić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra Marko Vučetić.