ANA BANIĆ: Uspjela sam pobijediti karcinom dojke!

Tijekom listopada tradicionalno je označen kao mjesec borbe protiv raka dojke, a u pripremi je niz akcija kojima je cilj upozoriti žene na važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja zločudne bolesti.

Godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2.300 žena, dok njih oko 900 izgubi bitku. U slučaju ranog otkrivanja ova bolest je izlječiva u gotovo 98 posto slučajeva i upravo tome posvećen je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u žena od 50 do 69 godina starosti, kojima se šalju pozivi da obave besplatan pregled mamografom.

Kada je riječ o Zadarskoj županiji, podaci Zavoda za javno zdrastvo govore da godišnje se bilježi 100 do 130 novooboljelih slučajeva, a posljednjih godina umre od 20 do 40 žena godišnje.
Zabilježen je i blagi pad smrtnosti. Stručnjaci ga pripisuju boljoj dostupnosti i kvaliteti liječenja, kao i ranijem otkrivanju zločudne bolesti.

Jedna od žena koja je uspjela pobijediti karcinom dojke je 28-godišnja Ana Banić. Riječ je o mladoj ženi koja se prije oboljenja nije ni zanimala za ove vrste oboljenja, kao ni preventivne preglede.

“Smatrala sam da sam mlada i da ne trebam brinuti o tome, da obolijevaju uglavnom žene srednje dobi. Međutim, šok je uslijedio kada sam slučajno na lijevoj dojci napipala kvržicu. Bila sam vam sebe. Pričekala sam par dana u nadi da će se povući. Panično sam proučila što o tome ima na internetu, a kad sam vidjela da se kvržica ne povlači, otišla sam na pregled. Ustanovljeno mi je da imam karcinom dojke. Tek tada mi je postalo jasno da mi predstoji borba za goli život.” – prisjeća se Ana Banić trenutaka kada je kao 25-godišnjakinja otkrila da boluje od karcinoma.

“Nakon operacije uslijedile su kemoterapije. Bilo je to teško i mučno razdoblje. To iskustvo zauvijek me promijenilo. Otada sasvim drugačije gledam na život. Mislim da sam u par mjeseci sazrela za 20 godina. Zahvalna sam roditeljima, prijateljima i svima koji su mi pomogli. Otada je prošlo tri godine, osjećam se dobro i kontroliram se redovno. Još uvijek sam nesigurna jer kažu da treba proći pet godina i ako se karcinom ne vrati u tom vremenu, onda sam izliječena. No otada živim sasvim drugačije, moj je život kvalitetniji i ispunjeniji, riješila sam se negativnih osoba, ne zamaram se svačim i više vremena posvećujem sebi i zdravom životu.” – ispričala nam je Ana dodajući kako volontira u udruzi koja se bavi pomaganjem oboljelima od karcinoma, te promovira važnost preventivnih pregleda.

Svoju priču odlučila je, kaže, podijeliti s javnošću kako bi potaknula i mlađe djevojke na preventivne preglede.

“Ja sam dokaz da bolest ne bira i da godine nisu važne. Svakih šest mjeseci ili godinu dana može se naći vremena za otići na pregled jer tako si možemo sačovati život. Pozivam žene da ozbilno shvate ovakva upozorenja i ne misle da se karcinom događa nekom drugom. Zdravlje je najvažnije i moramo to imati na umu.” – kaže Ana Banić.