Anđela Gaši članica je Svjetskog saveza mladih – jedina iz Zadra!

Zadranka Anđela Gaši odnedavno je članica je Svjetskog saveza mladih Hrvatska, jedina iz Zadra. To je bio povod za intervju.

* Što je Svjetski savez mladih ?

Svjetski savez mladih Hrvatska je podružnica međunarodne organizacije mladih koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj imamo više od 200 članova . Riječ je o udruzi mladih entuzijasta koji svojim životom i djelovanjem nastoji promicati ljudsko dostojanstvo, što označava beskonačnu vrijednost svakog čovjeka, zatim solidarnost i kulturu života. Volimo se nazivati zajednica prijatelja jer to zaista i jesmo. Upoznala sam ljude koji su otvoreni,društveni,toliko zanimljivih tema možemo skupa podjelit i prokomentirati što je jako bitno. Mislim da je prijateljstvo koje njegujemo, kao i vrijednosti koje promičemo nešto što nas sve povezuje i potiče da idemo naprijed.

*Čime se sve Svjetski savez mladih bavi?

Kako bismo proširili ideju ljudskog dostojanstva, organiziramo različite kulturne, zagovaračke i edukacijske aktivnosti i projekte. Naša temeljna edukacija je Mladi za dostojanstvo i ljudska prava za koju su prijave upravo u tijeku. Međutim, organiziramo i razne druge aktivnosti. Primjerice, organiziramo razne okrugle stolove i tribine sa brojnim zanimljivim izlagačima, zatim kulturne aktivnosti i projekte na kojima se mladi imaju prilike pronaći kreativnost u sebi. U ljetnim mjesecima organiziramo i Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku na kojoj mladi imaju prilike naučiti puno o raznim bitnim bioetičkim temama, sudjelovati u debatama te se pritom upoznati i družiti sa velikim brojem mladih ljudi.

* Čime se ti baviš u Svjetskom savezu mladih?

U samom Savezu imamo veći broj timova koje biramo nakon položene edukacije.Ja sam odabrala HDCtim (eng. Human Dignity Curriculum) sudjelujem u organizaciji i provedbi Kurikula za ljudsko dostojanstvo. Riječ je o programu pomoću kojega nastojimo vrijednost ljudskog dostojanstva prenijeti djeci kako bi prepoznala vrijednost u sebi i drugima. Na taj način djeca mogu razviti samopoštovanje, ali se potencijalno može i prevenirati vršnjačko nasilje. Meni se posebno sviđa što stečeno znanje možemo prijenjeti na samu djecu,što možemo sudjelovati u raznim radionicama i volontiranjima.

Nedavno sam imala priliku i održati svoj prvi sat putem online -a u Osnovnoj Katoličkoj školi u Zagrebu koji provode naš Kurikulum , tema je bila “Povelja junaka” i “Subjek i Objekt”

 received_508613233852691

* U tijeku su prijave za edukaciju Mladi za dostojanstvo i ljudska prava. O čemu je riječ?

Riječ je o našoj temeljnoj edukaciji koja se već dugi niz godina održava u Zagrebu, Osijeku i Splitu, na kojoj se mladi mogu upoznati sa filozofskim temeljima ljudskog dostojanstva i na taj način bolje upoznati samog čovjeka. Na edukaciji mladi imaju priliku upoznati se s promišljanjima autora kao što Martin Buber, C.S. Lewis, Karol Wojtyla (sv.Ivan Pavao ll.), Viktor Frankl i ostali te sa drugim mladima raspravljati o temama kao što su dostojanstvo, solidarnost i kultura. Meni je edukacija otvorila oči i zapravo bi rekla da sam na neki način učvrstila svoje mišljenje i stajališta od prije o mnogim temama koja se danas u društvu zaobilaze a trebale bi biti prioritetne u mnogim stvarima pogotovo u danjašnje vrijeme.

* Kako se održava edukacija?

Mladi će čitati jedno po jedno poglavlje, kojih ima sedam. Zatim će odgovoriti na nekoliko pitanja te svaka dva tjedna u večernjim satima sudjelovati u raspravama koje će voditi posebno educirani mentori. Edukacija se održava online i uživo, ovisno o željama svakog sudionika.

* Kako se mladi mogu prijaviti na edukaciju?

Na edukaciju se mogu prijaviti mladi od 18 do 30 godina koji se žele upoznati sa idejom ljudskog dostojanstva i takve ideje proširiti u svojoj zajednici. Svakako neka posjete našu facebook stranicu World Youth Alliance Hrvatska na kojoj mogu pronaći prijavni obrazac i sve ostale informacije o edukaciji, ali i o drugim aktivnostima kojima se bavimo rok za prijavu vrijedi do 2.5.2021.