Ante Fuzul: Ponosni smo što smo spriječili da paušalni porez u Biogradu bude 840kn Ante Fuzul: Ponosni smo što smo spriječili da paušalni porez u Biogradu bude 840kn
Ante Fuzul, predsjednik Modesa i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda, poslao je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti. “Današnja sjednica, 13. po redu... Ante Fuzul: Ponosni smo što smo spriječili da paušalni porez u Biogradu bude 840kn

Ante Fuzul, predsjednik Modesa i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda, poslao je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

“Današnja sjednica, 13. po redu donijela je epilog oko dvomjesečne borbe da se donese odluka o paušalu poreza po postelji odnosno kamp jedinici za iznajmljivače (građane u domaćinstvu). Gradonačelnik nikad, u ovih nekoliko godina kroz koje pratim rad vijeća, a ni zadnje dvije godine koliko sudjelujem u radu istog, nije napravio duži uvod u raspravu pri predstavljanju njegove verzije odluke. Bilo je tu nazivanja mene kao jednog od pokretača svih akcija oko donošenja ove odluke, organiziranja peticije, imenima poput Djeda mraza i Lovca u mutnom, jer su mu eto „tako rekli neki građani“. Moj odgovor je slijedeći, a to sam ustvrdio i na sjednici, pa ću i ponoviti:

Kad živite u mjestu u kojem se sve dogovara, a dio i izgleda kao na benkovačkom sajmu, a za dokaz dovoljno je poći na šetnicu prema Solinama i vidjeti svu silu sklepanih priručnih štandova i kioska koji naružuju izgled prirode isključivo radi korištenja ljeti, onda se morate u svom djelovanju prilagoditi toj situaciji. Tako smo se tome prilagodili i mi kao inicijativa građana koja je pokrenula peticiju protiv povećanja paušalnog poreza za iznajmljivače postavljajući letvicu poreza na 200 kn, da bi dobili ono što i piše u nazivu inicijative: inicijativa građana protiv povećanja poreza. I odmah da se razjasni na početku, nije nam ovim uvodom namjera nekoga uvrijediti, ali da sve tako funkcionira, mi smatramo da funkcionira.
Dakle, kao što smo naveli, a već smo izvještavali javnost o našim potezima, sve što smo radili bilo je usmjereno željom prvenstveno da se probudi javnost, da se ukaže na opasnost onoga što bi se desilo u slučaju da se ne donese Odluka. U zapisniku sa prethodne sjednice navodi se ono što smo ustvrdili da se, ukoliko se ne donese odluka, može dovesti u nepovoljan položaj 720 obitelji u Biogradu koje popunjavaju kućne budžete iznajmljivanjem svojih stambenih prostora. Isto tako, imali smo sumnju da će se namjerno propustiti donijeti takvu odluku, jer bi u takvom slučaju porez po postelji odnosno smještajnoj jedinici bio 840 kn (750 kn + 12% prireza).
Pokretanje peticije koju je potpisalo 425 mještana grada Biograda poslužilo je da se javnost obavijesti o istom, jer smo testirali portale i medijske kuće iz Biograda pozivom na konferenciju za medije koji smo uputili samo njima. Porazno je da se nijedan nije odazvao na konferenciju za medije koja se trebala održati drugog dana potpisivanja 22. prosinca 2018. godine.
Dogodilo se opet ono što smo predvidjeli, gradonačelnik se oglušio na naše zahtjeve i prijedloge odnosno gradska uprava s gradonačelnikom Knezom nije prihvatila prijedlog. Donijeli su prijedlog odluke, uz koju se u obrazloženju odluke koja je prihvaćena na 13. sjednici, navodi da je prosjek 65 dana popunjenosti obiteljskog smještaja u godini. Kamo sreće da je tako, no to je podatak koji se odnosi na cijelu RH. Statistički podatak TZ Biograd kaže da je prosjek 61 dan, ali se pri tome u taj statistički podatak uzimaju noćenja u hotelima, kampovima i turističkim naseljima tipa Crvena Luka na koje se ovaj paušal uopće ne odnosi. No, hoteli, kampovi i turističko naselje krenu s popunjavanjem smještaja oko Uskrsa svake godine i to traje obično do Boat showa, što je još jedan pokazatelj naše procjene za koju smo dobili potvrdu na terenu prikupljanjem potpisa, a to je prosječno 30-40 dana iznad magistrale, te 40-50 dana ispod magistrale. Biograd očekuje jako puno posla da opravdamo izjavu koju sam nedavno pročitao u jednom našem mediju gdje je gradonačelnik naveo kako smo mi top destinacija. Potvrde za tu izjavu ne nalazimo u izvješćima Turističke zajednice RH za 2018. godinu koji su objavljeni na stranicama HTZ, Biograda nema u top 10 destinacija, tako da ne znam gdje je uporište takvoj izjavi, ali se iz toga vidi da očito ne živimo u istom svijetu. Mi od 2007. godine i Srebrnog cvijeta Europe stagniramo i vrtimo se na brojci od 1,2-1,3 milijuna noćenja, a u tom periodu povećao se broj postelja u obiteljskom smještaju, te se povećao broj ležaja u hotelima, kampovima i TN Crvena luka. S druge strane, na sjednici sam je naveo kao primjer, općina Vir koja je 2001. godine imala svega 11.000 noćenja ima konstantan rast i ove godine bilježi 2,7 milijuna noćenja te im ovim putem i čestitam na tom uspjehu jer su 7. destinacija u RH po broju noćenja.
No, da se vratimo na početak, mi s ponosom možemo reći da smo uspjeli spriječiti porezni udar na građane te smo, zahvaljujući prvenstveno potpisima građana, što je i bila intencija Inicijative građana koju smo pokrenuli vijećnik Krsto Milačić i ja kao vijećnici MODES-a u gradskom vijeću Biograda na moru. Uspjeli smo spriječiti da porez iznosi 840 kn koliko bi imali da vijeće nije donijelo odluku, a donesenom odlukom s minimalnim povećanjem, koliko je meni poznato, postali smo jedini u Zadarskoj županiji koji su podigli ovaj porez pa makar i simbolično. Ovim angažmanom, građanima smo htjeli dokazati da sami mogu biti vladari vlastite sudbine, te da vlast zazire od uključivanja građana u proces donošenja odluka. U prvom smo uspjeli, a ovo s građanima, pokazati će budućnost, mi imamo volje služiti im u toj budućnosti, kao i do sada. To bi, konačno, i trebala biti svrha političara, služiti narodu koji ih bira.”

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.