Ante Fuzul: Zgrada Poduzetničkog inkubatora u Biogradu koštala nas je 40 milijuna kuna, a zjapi prazna!

Ante Fuzul, kandidat za gradonačelnika Biograda, poslao je priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.

„Otvoren poduzetnički inkubator!“ je stara vijest, ali mi ne bi bila toliko interesantna da se biogradski gradonačelnik ne trudi baš svaku svečanost napraviti u toj velebnoj građevini koja nas je koštala 35-40 milijuna kuna. Zadnja svečanost je bila svečana sjednica koja se, unatoč tome što smo prije toga imali 4 zadnje sjednice putem videokonferencije, te unatoč mjerama koje su na snazi, održala u zgradi Poduzetničkog inkubatora.
Na pitanje postavljeno na sjednici prije Badnjaka o broju poduzetnika koji su unajmili prostor u inkubatoru, gradonačelnik je odgovorio da 46 poduzetnika svako jutro ulazi u poduzetnički inkubator. Kako na pitanje o popisu poduzetnika nije odgovorio, malo sam pogledao stranicu Poduzetničkog inkubatora i tamo pod linkom stanari pronašao popis poduzetnika koji su svoju poduzetničku karijeru odlučili započeti u istom. I sad ja ne znam da li ja ne brojim dobro, ili ne vidim dobro, ali ja sam nabrojao ukupno 16 stanara. To je daleko od onih 46 koliko je spomenuo gradonačelnik na sjednici, no možda je brojio sve zaposlene pa rekao krivo. Ono što mi upada u oči dodatno je da je 10 prostora pri tome prazno, od čega je najviše prostora prazno u prizemlju. Čak ih ni Bošana kao komunalna firma koja obavlja komunalnu djelatnost nije sve uspjela popuniti, kažu samo 3 skladišta.
Od tih 16 stanara 3 nisu poduzetnici niti obavljaju gospodarsku djelatnost jer se radi o AGRRA-i koja je ustanova, LAG LAURA i LAGUR LOSTURA koje su udruge, te sam PODUZETNIČKI INKUBATOR BIOGRAD d.o.o. za koji je logično da se smjestio u svoj prostor. Nadalje, od preostalih 12 poduzetnika imamo svega 3 kojima je početak rada bio u 2020. ili 2019. godini, 1 od tih poduzetnika ima početak rada 2018. godine, 4 poduzetnika imaju početak 2017. godine. Za ostale poduzetnike ne znam zašto su uopće aplicirali za najam prostora u poduzetničkom inkubatoru jer su njihovi počeci u 2013. godini, 2009. godini, 2007. godine te davnoj 1994. godini.
Gledajući sve ove gornje navode ne mogu, a da se ne zapitam, zašto smo napravili megalomanski objekt koji nam uopće ne treba. Mi smo prije 4 godine u kampanji najavljivali da ćemo poduzetnički inkubator napraviti u zgradi Stare škole te tu napraviti ured koji bi bio na usluzi poduzetnicima i to ne samo iz poduzetničkog inkubatora. Za ovih recimo 4 tvrtke prostor bi bio dostatan jer kad pogledamo današnje uvjete tržišta, tvrtka koja postoji 4 godine ne treba pomoć zajednice kroz poduzetnički inkubator, a da ne govorimo o tvrtkama koje postoje više od 8 godina. Kako reče gradonačelnik tu će se „poduzetnički brojleri“ razvijati u prave „poduzetničke piliće“, pa onda „poduzetničke kvočke“ da tako dočaram njihov razvoj od poduzetničke ideje do stabilne tvrtke. Ne znam samo u što će se ove gotove kvočke, koje su davno postale kvočke, pretvoriti.
No to nije jedini projekt kojim se trenutno diči gradonačelnik. Na sav glas priča o Biosferi koja je projekt Parka prirode Vransko jezero i za koju ćemo potrošiti 22 milijuna kuna te zgradu nekadašnje Stare škole vjerojatno pozlatiti, za uređenje Pučkog otvorenog učilišta ni ne znamo koliko smo već potrošili, no u gradu je krenula poveznica na način: Vlada RH je dala 100 milijuna kuna za obnovu Petrinje od razornog potresa, a Knez ne može s tim novcima završiti ova tri projekta. Nije baš, malo fali. Zato imamo još 7,5 milijuna na prostoru ljetnog kina gdje ja ni uz najbolju volju ne vidim na što se ti novci troše i kako je projekt s 5 milijuna narastao na 7,5 milijuna, odnosno koji su to tržišni uvjeti utjecali na povećanje za 50%.
No, za kraj da se vratimo na one udruge i ustanovu, stanare u poduzetničkom inkubatoru. Ima jedna izjava koju je gradonačelnik kao odgovorna osoba grada potpisao i koja kaže da isti izjavljuje „da će se zgrada Tehnološki park koristiti isključivo za obavljanje gospodarske djelatnosti“. S obzirom na to da svi stanari, računajući i Bošanu, ne obavljaju gospodarsku djelatnost, znači li to da je izjava time prekršena, jer bi u tom slučaju onda trebalo jasno reći da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. No, kome je podnijeti, a da je procesuira. One koje su podnesene davno i puno su teža djela u pitanju, već mjesecima leže u ladicama.