ATRAKCIJA U NP PAKLENICA Otvoreni bunkeri koje je Tito tajno sagradio kao atomsko sklonište ATRAKCIJA U NP PAKLENICA Otvoreni bunkeri koje je Tito tajno sagradio kao atomsko sklonište
„Uređenje podzemnih tunela u moderan posjetiteljski centar najveći je i najznačajniji projekt koji je realiziran u Nacionalnom parku Paklenica. Ovo je atrakcija koja će... ATRAKCIJA U NP PAKLENICA Otvoreni bunkeri koje je Tito tajno sagradio kao atomsko sklonište

„Uređenje podzemnih tunela u moderan posjetiteljski centar najveći je i najznačajniji projekt koji je realiziran u Nacionalnom parku Paklenica. Ovo je atrakcija koja će na najbolji način svim posjetiteljima prezentirati vrijednosti parka.Osim što se značajno povećava ponuda parka, ovaj projekt, kao i svi ostali realizirani u parku, upravi omogućuju kvalitetnije upravljanje ovim zaštićenim područjem.Ujedno se doprinosi održivom razvoju cijelog područja, posebice kroz nove turističke usluge i sadržaje.Nadam se da će što više i turista i naših građana posjećivati Paklenicu, kao i sve ostale naše nacionalne parkove i parkove prirode, i uživati u prirodnim ljepotama na koje smo s pravom ponosni“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas u Nacionalnom parku Paklenica.

mid_57b991aaf2310

U Nacionalnom parku Paklenica danas je službeno otvoren posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“. Posjetiteljski centar je uređen u podzemnim tunelima koje je bivša vojska u kanjonu Paklenice počela graditi još 1950. godine.

U okviru ove faze projekta vrijedne 9,5 milijuna kuna dovršena je glavnina objekta u površini oko 1.100 metara četvornih te će za posjetitelje biti otvorena glavna multimedijska dvorana sa umjetnom stijenom za penjanje, suvenirnica, info pult, prostor za Hrvatsku gorsku službu spašavanja te svi pristupni i evakuacijski hodnici.

mid_57b9919769b9b

Uređenje posjetiteljskog centra financirano je sa 80% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok je ostatak osigurao NP Paklenica.

Ovo je, inače, druga faza uređenja podzemnih tunela u kojoj su realizirani konkretni posjetiteljski sadržaji, dok je u ranijem razdoblju uloženo oko 20 milijuna kuna u radove na statičkim učvršćivanjima objekta, probijanju novih evakuacijskih tunela i ostalim zahvatima.

„Naši gosti od sada imaju moderan posjetiteljski centar u kojemu mogu dobiti sve informacije o vrijednostima parka. Želja nam je da svi posjetitelji iziđu iz parka sa pozitivnim dojmovima, a ovaj objekt će to omogućiti“ -istaknuo je ravnatelj nacionalnog parka Paklenica Zlatko Marasović.

mid_57b991c7d35ac

Ravnatelj Marasović je dodao da je ovim završena glavnina radova na uređenju tunela. Za uređenje su preostale još dvije dvorane u kojima će biti smješten glavni postav objekta. Građevinski dovršetak jedne od navedenih dvorana osiguran je kroz Fond za razvoj turizma Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Početak radova očekuje se na jesen. Dovršetak ostatka objekta sa cjelokupnim postavom i uređenjem pristupne staze Park će aplicirati na otvoreni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.