BARAKOVIĆEVI DANI NA SVEUČILIŠTU Europu i svijet moramo upoznati s baštinom koju imamo BARAKOVIĆEVI DANI NA SVEUČILIŠTU Europu i svijet moramo upoznati s baštinom koju imamo
Na Sveučilištu u Zadru danas su počeli Barakovićevii dani u okviru koji će se održati znanstveni skup „Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva”. Nakon polaganja... BARAKOVIĆEVI DANI NA SVEUČILIŠTU Europu i svijet moramo upoznati s baštinom koju imamo

Na Sveučilištu u Zadru danas su počeli Barakovićevii dani u okviru koji će se održati znanstveni skup „Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva”. Nakon polaganja vijenaca na spomenik Jurju Barakoviću u Perivoju od slave, skup je u Novom kampusu otvorio predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. sc Robert Bacalja.
– Poželjeli smo u Zadru organizirati manifestaciju vezanu uz ovog značajnog Zadranina iz prošlosti, a ove se godine poklopilo da je prošlo 470 godina od njegova rođenja, 390 godina od smrti te 400 godina od izlaska Jarule. I Mjesec hrvatske knjige posvećen je hrvatskoj baštini s glagoljicom kao kulturnim identitetom, što nam se uklopilo u ovu nakanu. Prve godine bavimo se počecima hrvatske dječje književnosti, a puno je građe razasuto ne samo po Hrvatskoj, već i u drugim sredinama u kojima žive Hrvati kao nacionalna manjina, rekao je Bacalja.barakovic 1_crop_800x450
Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović istaknuo je kako je Baraković dio ne samo zadarskog, već i nacionalnog identiteta.
– Sada je vrijeme europeizacije i globalizacije, ali zaboravljamo kako mali narodi podrhtavaju u toj globalizaciji, kao i njihovi jezici. Ako nećemo sami inzistirati na čuvanju naše baštine i njezine revalorizacije, neće to nitko u Berlinu ili Bruxellesu raditi za nas. Mi participiramo u svijetu s našom kulturom i baštinom i tom svijetu moramo reći da nismo repa bez korijena, da imamo jednog Barakovića starog 400 godina, ali i puno drugih značajnih književnika iz prošlosti, rekao je Vidmarović. Zadar je u Barakovićevo vrijeme, rekao je, bilo jedno od velikih kulturnih središta, a zahvaljujući Sveučilištu i ovakvim manifestacijama to je i danas.
Prorektorica Sveučilišta u Zadru za studije i studente za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić rekla je da ovaj skup već svojim naslovom budi znatiželju i podsjećanje na dane djetinjstva u kojima nam je svima poezija bila tako bliska.
– Dobro da se skup povezuje s Barakovićem, jednim od dragulja i najznačajnijih književnika iz razdoblja djetinjstva hrvatske književnosti. Veseli me što je velik broj stručnjaka prepoznao važnost ovog skupa i sigurna sam da će naići na dobar odaziv studenata te da će radovi okupljeni u zborniku biti važan prinos proučavanju dječje književnosti, rekla je Balić-Nižić.
Nakon današnjeg radnog dijela sutra je na rasporedu susret pjesnika s učenicima Gimnazije Jurja Barakovića i književni susret „Refleksije o ljubavi” u Gradskoj loži u 12 sati.
Uz Sveučilište u Zadru manifestaciju organiziraju Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti iz Zagreba te Gimnazija Jurja Barakovića.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.