Baričević: Laž je da ukidamo pomoć rodiljama, naknade se uredno isplaćuju!

Povodom objave vijesti od 12.lipnja ove godine na portalu Index.hr pod naslovom „HDZ-ov uhljeb zbog krize ukinuo pomoć rodiljama pa gradi spomenik braniteljima“ autora Iika Ćimića donosimo reagiranje vodstva Općine Jasenice te načelnika Martina Baričevića.

Odluke koja je imala za cilja da se senzacionalistički i lažno prikaže navodno ukidanje porodiljinih poticaja ovom prilikom Općina Jasenice je primorana reagirati i detaljno i točno razjasniti lažne i zlonamjerne konstrukcije.

Lažno su i tendenciozno iznesene tvrdnje da je Općina Jasenice usred krize izazvana COVID -19 virusom ukinula porodiljne poticaje za novorođenu djecu. Odluka o stavljanju Van snage Odluke o mjerama poticanje demografskog oporavka (Klasa: 370-05/20-01/01 Urbroj: 2198/21-20-01/01) nema nikakve veze s Odlukom o naknadi za novorođeno dijete (Klasa: 422-04/17-01/01, Urbroj:2198/21-01-17-1) Odlukom o Izmjeni i dopuni Odluke o naknadi za novorođeno dijete (Klasa: 422-04/17-01/01, Urbroj:2198/21-01-18-2).

Odluku o stavljanju Van snage Odluke o mjerama poticanje demografskog oporavka Općinsko vijeće Općine Jasenice je stavilo van snage iz razloga što je sama Odluka imala nije pokazala određene rezultate koje smo mi kao Općina očekivali. Stoga ovo nije definitivno suspendiranje ničijih već priprema novih prava jer Općina Jasenice u suradnji s demografima radi na izradi opsežne Odluke o mjerama poticanja demografskog oporavka koja će vrlo brzo opet biti donošena na Općinskom vijeću Općine Jasenice i koja će u budućem razdoblju težiti na doseljavanju mladih obitelji na naše područje i povećanju broja djece. Stavljanjem ove Odluke van snage nijedna obitelj neće biti zakinuta za njihova prava, a nova Odluka će im u budućnosti sigurno pružiti veća prava po pitanju demografskog oporavka. Opet napominjemo Odluka o stavljanju Van snage Odluke o mjerama poticanje demografskog oporavka te Odluka o naknadi za novorođeno dijete nemaju veze i naknade za novorođenu djecu se i dalje isplaćuju redovno, a kao dokaz tome u prilogu je Izvadak o promjenama i stanju na transakcijskom računu iz kojih je to jasno vidljivo.

Vezano za Odluku o izgradnji spomenika dana 24. veljače 2020. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske je objavilo Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020. godini KLASA: 564-01/20-03/1 URBROJ: 522-07/1-2-20-2. Jedan od uvjeta da bi se moglo prijaviti na javni poziv je taj da se donese Odluka o izgradnji spomen – obilježja predstavničkog tijela jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave. Znači Odluka o izgradnji spomenika je samo formalni uvjet da bi se moglo uopće prijaviti na javni poziv. Hoće li se spomenik graditi i kada to se ne zna i to može trajati i desetljećima jer inicijativu za izgradnju spomenika su pokrenuli sami branitelji, a mi kao Općina Jasenice za projekt izgradnje spomenika predvidjeli smo lokaciju jer ko što i sami znate Vojno – redarstvena akcija „Maslenica“ je i dobila naziv po naselju Maslenica koja se nalazi na području Općine Jasenice te u proračunu za taj projekt je predviđeno 50.000 kuna. Nositelj ideje odnosno inicijative za izgradnju spomenika su hrvatski branitelji stoga se Općina Jasenice s Udrugom dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata – Zadar javila na javni poziv za izgradnju Spomenika Vojno – redarstvenoj akciji „Maslenica“ – Spomenik Hrvatskoj pobjedi, slobodi i povijesti, te s njim želi odati počast svim braniteljima koji su sudjelovali u Vojno – redarstvenoj akciji „Maslenica“ jedne od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu koji je simbol temelja Republike Hrvatske, stoga smatramo da jedna takva pobjeda zaslužuje spomenik kao što imamo spomenik za Vojno-redarstvenu akciju „Oluja“ i Operaciju „Bljesak“. Odluku kad će se graditi, koliko će financijski iznositi i kad će se spomenik graditi Općina Jasenice ne može i neće donijeti jer to je kompleksno pitanje u koje trebaju biti uključeni ponajprije hrvatski branitelji i Republika Hrvatska, a kao što smo naveli mi kao Općina smo predvidjeli lokaciju i u proračunu iznos od 50.000 kuna.

Lažno je i tendenciozno spominjati „prežderavanje“ janjetinom u jednom restoranu i izbjegavanje računa jer je Presudom Županijskog suda u Vukovaru utvrđeno da to nije istina, a kao dokaz tome je Presuda u prilogu. Isto tako, lažno i tendenciozno spominjanje dodjele koncesije sinu Luki Baričeviću jer se Općinski načelnik Martin Baričević izuzeo iz Odluke o postupku dodjele koncesije. Ovo lažne i tendenciozne konstrukcije predstavljaju napad na integritet i dignitet Martina Baričevića koji je dugogodišnji načelnik Općine Jasenice te odlikovani branitelj u Domovinskom ratu.

Nažalost moram kazati kako sam zgrožen razinom neodgovornosti ljudi koji plasiraju ovakve neistinite i tendenciozne konstrukcije kojima žele obezvrijediti moj višegodišnji rad i zalaganje na području lokalne samouprave, pa i šire. Smatram kako bi bilo razumno i logično njegovati koncept odgovornosti kojeg nažalost u našem medijskom prostoru nedostaje.
S poštovanjem,

Općinski načelnik
Martin Baričević

Prilog:
Izvadak o promjenama i stanju na transakcijom računu
Presuda Županijskog suda u Vukovaru, Poslovni broj: 2 Kž-199/2018-5
Presuda Općinskog suda u Zadru, Poslovni broj: 68 K-125/13-28