Baričević: Obljetnica Maslenice trebala je proći bez skandala i uz počast žrtvama

Vojno-redarstvena operacija „Maslenica ’93.“ jedna je od najuspješnijih oslobodilačkih operacija iz Domovinskog rata, koja je označila prekretnicu u njegovom tijeku te je u njoj neprijatelj doživio prvi veći poraz. Pokazala je spremnost, organiziranost, odlučnost i sposobnost Oružanih snaga Hrvatske za vođenje oslobodilačkih akcija. Operacija je započela 22. siječnja te je izvedena u potpunoj tajnosti pod kodnim imenom „Gusar“.

Operacijom je oslobođen okupirani teritorij, postignut je cilj prometnog povezivanja hrvatskog sjevera i juga, a u narednom je razdoblju napravljen pontonski most koji je omogućavao prometovanje Novskim ždrilom dok se gradio novi Maslenički most.

Dana 22. siječnja 2021. godine, na području Zadarske županije obilježena je 28. obljetnica operacije. Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević je zajedno sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom položio zajednički vijenac u ime svih županija Republike Hrvatske kod spomen obilježja Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica. Tom prigodom je medijima istaknuo kako i sam kao hrvatski dragovoljac, u ovim teškim i nepredvidivim vremenima, vjeruje u Hrvatsku više nego ikad i vjeruje u zajedništvo koje se najviše iskazuje u najtežim vremenima.

„Danas moramo željeti i razmišljati o budućnosti i koracima za nove naraštaje, moramo stvarati i provoditi strategije i vizije, te poučeni iskustvima biti bolji i efikasniji. No, isto tako te nove naraštaje moramo podsjećati na događaje i tragedije naše povijesti kako se isti ne bi zaboravili i kako se ne bi više nikad ponovili“, rekao je Baričević.

„U ovoj su oslobodilačkoj operaciji, koja je bila jedna od prekretnica za konačno oslobađanje Hrvatske, sudjelovali branitelji iz cijele zemlje. Oni su heroji kojima će se uvijek odavati čast i koje nikada ne smijemo zaboraviti. Bili su spremni dati i dali su svoje živote za slobodu Hrvatske, njezinu cjelovitost i demokraciju“, kazao je Baričević te dodao: „Danas odajemo počast svima koji su dali i onima koji i danas požrtvovno daju svoj doprinos za boljitak Hrvatske. Dajemo počast i brojnim nedužnim civilima i svim stradalima svih nacionalnosti. Prema hrvatskim braniteljima moramo imati trajnu obvezu zaštite njihovog dostojanstva i položaja.“

Na pitanje o odlasku Predsjednika Republike Hrvatske s obilježavanja, rekao je kako ne želi ulaziti u razloge njegova odlaska.

„Danas ne trebamo raspravljati o tim stvarima već dostojanstveno odati počast i prisjetiti se svih onih koji su sudjelovali u akciji oslobađanja naše zemlje“, rekao je Baričević.

Na Dan obilježavanja ujedno se obilježava i Dan Općine Jasenice kao dan njezinog osnutka i općinski blagdan, no ove se godine nije održao zbog pandemije koronavirusa.

Načelnik Baričević svojim je mještanima čestitao Dan Općine i poručio kako će i dalje nastaviti s razvojem i napretkom u infrastrukturi, poduzetništvu, turizmu i prometu s jasnom vizijom stvaranja uvjeta kvalitetnog života.