BENKOVAC U izradi mozaika pomagala i djeca s poteškoćama u razvoju

U Benkovcu je od 1. do 6. rujna održana građanska akcija izrade mozaika na zidu dvorane Osnovne škole Benkovac pod nazivom “Kad se male ruke slože – za veseliji grad”

Udruga invalida i osoba s teškoćama u razvoju “Zajedno” – Benkovac okuplja invalide i djecu s teškoćama u razvoju, njihove obitelji i volontere te djeluje na području Grada Benkovca. Udruga je otvorena svaki dan, roditelji i djeca se okupljaju u popodnevnim satima a dok majke rade razne rukotvorine, djeca se druže s volonterima gdje se potiče njihova socijalizacija i suživot s drugim ljudima.

-Postojeći je problem nedovoljne osviještenosti lokalne zajednice o problemima s kojima se susreću djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji te neupućenost i neuključenost zajednice u rad udruge. Sadašnji broj volontera nije dovoljan jer se radi uglavnom o srednjoškolcima koji zbog svojih obaveza ne mogu svakodnevno posjećivati Udrugu pa su prostorije Udruge većinom tihe. Stoga je Udruga Zajedno organizirala građansku akciju Kad se male ruke slože – za veseliji grad,ističe predsjednica udruge Tatjana Miličević.

benkovac 2

Ovom akcijom voditeljica radionice prof. Bruna Bišćan s članovima i volonterima udruge izradila je mozaik na zidu dvorane Osnovne škole Benkovac a akcija je provedena zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade “Kajo Dadić” iz Splita u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u iznos od 12.740,00 kn.

– Ciljevi i zadaće radionice su oslobađanje kreativnog potencijala djece s teškoćama u razvoju, komunikacije i suradnje te razvijanje pozitivne slike o sebi, razvijanje osjećaja za lijepo, kvalitetno provođenje slobodnog vremena u stjecanju novih znanja u cilju poticanja osjećaja vrijednosti i samopoštovanja, razvijanje grafomotorike i koordinacije, poticanje sposobnosti za opažanjem i istraživanjem, razvijanje logičkog i kreativnog mišljenja, ističe voditeljica radionice izrade mozaika – profesorica Bišćan.

– Ovom akcijom nastoji se senzibilizirati javnost i podići svijest o problemima s kojima se svakodnevno susreću djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, kako bi se i nakon provedbe akcije nastavilo uključivanje lokalne zajednice u rad i aktivnosti Udruge a time i u život djece s teškoćama u razvoju. Teži se stvoriti društvo koje ne poznaje predrasude i u kojem ne postoje marginalizirane skupine, dodaje voditeljica akcije i volonterka udruge Anita Andrić, koja je izradila projektnu prijavu i prijavila projekt na natječaj “Naš doprinos zajednici” koji je u travnju raspisala Zaklada.

benkovac3

U subotu, 12. rujna organizirano je svečano otvaranje uređenog zida i postavljanje ploče s natpisom akcije. Iz Udruge izražavaju nezadovoljstvo zbog nesudjelovanja predstavnika Grada na aktivnostima udruge i nezainteresiranost za djecu s teškoćama u razvoju a tako i nesudjelovanje u ovoj građanskoj akciji te zahvaljuju ravnateljstvu Osnovne škole, DSR Media Luna Benkovac i Udruzi za razvoj nezavisne kulture Vlajter ego Benkovac, na suradnji i podršci.