BESKUĆNICI DOBILI PRILIKU Obrađuju poljoprivredno zemljište, korisni su i zadovoljni! BESKUĆNICI DOBILI PRILIKU Obrađuju poljoprivredno zemljište, korisni su i zadovoljni!
Petorica korisnika prenoćišta zadarskoga Caritasa već dva mjeseca obrađuju 2 500 četvornih metara poljoprivrednoga zemljišta na Starom Bokanjcu. Zemljište su dobili na korištenje od... BESKUĆNICI DOBILI PRILIKU Obrađuju poljoprivredno zemljište, korisni su i zadovoljni!

Petorica korisnika prenoćišta zadarskoga Caritasa već dva mjeseca obrađuju 2 500 četvornih metara poljoprivrednoga zemljišta na Starom Bokanjcu. Zemljište su dobili na korištenje od tamošnje Župe, a projekt je osmislio Caritas zadarske Nadbiskupije. Detaljnije o tome izvijestio je HRT Radio Zadar.

Projekt se provodi u partnerstvu s Poljoprivrednom školom Stanka Ožanića i Ministarstvom socijalne politike te je nazvan „Nove vještine za nove mogućnosti”.

Naslov projekta opravdan. Za petoricu bekućnika koji su trenutačno smješteni u prenoćištu – radovi na zemlji, nova su šansa:

Mogu vam reći da nikad nisam radio na zemlji i puno sam toga naučio. Bit ću iskren, kad ja sad uzmem vrećicu i napunim je krumpirom pa odnesem svojoj kćerki koja ima 21 godinu i kažem joj – Evo dite, ovo ti je otac uzgojio, dobar tek!, mojoj sreći neće biti kraja.

Danas su izvadili prve krumpire, a sve što proizvedu namjenjeno je pučkim kuhinjama Caritasa u Zadru i Benkovcu:

– Ovako mi puno brže prođe dan, barem ne besposličarim, osjećam se korisnim. 

I upravo je to cilj ovoga projekta usmjereenog protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

U planu im je uzgajati i druge povrtne kulture. Početak nije bio lak, jer zemlja koju su dobili na korištenje od Župe nije bila obrađena 20-ak godina. Trebalo je napraviti poslovni plan, provesti radionice među korisnicima, educirati ih, ali i zadoviti povjerenje lokalnoga stanovništva – kazala je Mirjana Tadić iz Caritasa zadarske Nadbiskupije.

Nije bilo lako jer je lokalno stanovništvo bilo skeptično u početku. Kad su vidjeli kako su naši korisnici ozbiljno prionuli poslu i zasukali rukave, onda su shvatili da će se vrlo brzo vidjeti plod njihova rada. Sad im već dolaze s korisnim savjetima.
– Svaka nam je pomoć dobrodošla, a evo sada trebamo nabaviti alat, priključke za frezu, pa ako netko želi darivati nam neku alatku koja mu je viška, bit ćemo zahvalni.

Od ministarstva socijalne politike dobili su 140 tisuća kuna. No, i nakon službenog roka završetka projekta u rujnu, oni idu dalje. Imaju u planu raskrčiti još 4 tisuće metra četvornih zemljišta. Kupus je sljedeća kultura koju planiraju uzgajati na veliko, a za suradnju su zainteresirane i neke zadarske udruge.