Bibinjci pješačili do Polače i odali počast heroju Franku Lisici ubijenom prije 31 godinu Bibinjci pješačili do Polače i odali počast heroju Franku Lisici ubijenom prije 31 godinu
Brojni Bibinjci krenuli su jutros rano u tradicionalni mimohod prema brdu Štrkovača na području općine Polača, te su se poklonili Franku Lisici na mjestu... Bibinjci pješačili do Polače i odali počast heroju Franku Lisici ubijenom prije 31 godinu

Brojni Bibinjci krenuli su jutros rano u tradicionalni mimohod prema brdu Štrkovača na području općine Polača, te su se poklonili Franku Lisici na mjestu na kojem je kao mladi hrvatski redarstvenik ubijen prije 31 godinu.

Na mjestu pogibije položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Franko je bio, podsjetimo, prva žrtva četničkog terora, paravojnih postrojbi odmetnutih Srba i JNA, u zadarskom kraju. Bio je pripadnik specijalne policijske postrojbe, a poginuo je u 23. godini života.

Nakon vijesti o tome da je ubijen Franko Lisica, Bibinjci su se spontano organizirali i u koloni koja je brojila više od tisuću ljudi došli u grad.

Tamo im se pridružio i dio Zadrana, te su ispunjeni gnjevom i tugom zbog smrti mladog sumještanina, ne razmišljajući u koliki rizik se upuštaju, hrabro paradirali pored vojarne u kojoj je bila naoružana vojska koja je jedva čekala zapovjed da zapucaju. Mnogi koji su bili svjedoci ovog prosvjeda kažu kako tako veličanstven prosvjed nije nikad, ni prijeprije ni kasnije, viđen na ovim prostorima.

Foto: Leo Banić