BIBINJE Ovog ljeta gosti će uživati u preko 40 kulturnih i gastro manifestacija BIBINJE Ovog ljeta gosti će uživati u preko 40 kulturnih i gastro manifestacija
Ususret ljetnoj sezoni, Turistička zajednica općine Bibinje danas je predstavilo kalendar događanja s preko 40 manifestacija koje će se održati od lipnja do rujna... BIBINJE Ovog ljeta gosti će uživati u preko 40 kulturnih i gastro manifestacija

Ususret ljetnoj sezoni, Turistička zajednica općine Bibinje danas je predstavilo kalendar događanja s preko 40 manifestacija koje će se održati od lipnja do rujna ove godine. Program s već tradicionalnim događanjima koja njeguju izvorne gastronomske običaje i kulturu, obogaćen je izvedbama suvremenih i popularnih izvođača, a sve s ciljem privlačenja domaćih i stranih gostiju za još jednu uspješnu turističku sezonu. Uz naglasak na važnost očuvanja bioraznolikosti i okoliša, Bibinje će ovogodišnju ljetnu sezonu događanja otvoriti u subotu 28. svibnja, kada će se na plaži Škaljica, obali Šulterove vale i kod obalnog pojasa Dva mosta, održati akcija čišćenja podmorja s početkom u 9:00 sati.

Bibinjski plet i „Partenca u lito“ U lipnju će se na poznatoj bibinjskoj šetnici Taline održati manifestacija Bibinjski plet, kada će članice udruge Aktivno Bibinje obilježiti Svjetski dan pletenja u javnosti, a mještani i gosti imat će priliku pogledati njihove radove. Odlazak u pravo ljeto Bibinje će obilježiti nekoliko dana nakon njegova kalendarskog početka, poznatom gastronomskom manifestacijom „Partenca u lito“.

Posjetitelji će moći uživati u ribljim specijalitetima vrsnog zadarskog kuhara Renata Kraljeva, a događaj će obogatiti nastupi klapskih i tradicionalnih glazbenih sastava. U srpnju Bibinjski kogo, večeri komedije i koncert Ane Rucner Špicu sezone u Bibinjama će obilježiti Bibinjski kogo, gastronomska manifestacija s ciljem očuvanja i predstavljanja čuvenog izvornog bibinjskog jela. Osim tradicionalnog Bibinjskog koga, ljubitelji gastronomije moći će uživati u jelima od lignje i srdele na novoj gastro manifestaciji „Lignja uzvraća udarac“ i „Povratak srdele“.

Goste u srpnju očekuju kulturne i glazbene manifestacije: klapske večeri te koncert Tomislava Bralića i klape Intrade, večeri komedije na kojima će gostovati bloger Krule i Željko Pervan. Najmlađi će uživati u zabavi na „ Bibinje Family Day“ programu dječje animacije. S nestrpljenjem se najavljuje i iščekuje koncert Ane Rucner, čiji će se izravni prijenos moći pratiti i na Internetu. Još jedno iznenađenje je i glazbena manifestacija Tribute to Queen (Queen Show) Uz proslavu Velike Gospe i Sv. Roka, u kolovozu tradicionalno „Raspivano Bibinje“.

Tijekom kolovoza, gosti će više puta moći uživati u tradicionalnim bibinjskim delicijama na manifestaciji Bibinjski gušti uz popratni glazbeni program. Raspivano Bibinje, najstarija i najpoznatija klapska manifestacija u Zadarskoj županiji koja se održava još od 1977., i ove će godine u Bibinjama okupiti ljubitelje klapa 13. kolovoza. Slijede proslave Velike Gospe i fešta Sv.Roka 15. i 16. kolovoza kada će se uz glazbeni program i vatromet svečano obilježiti ove blagdane. U suradnji s općinom Bibinje i komunalnim poduzećem Bibinje d.o.o., ovog ljeta će se u Bibinjama održati oko 40 kulturnih i gastronomskih događanja s ciljem očuvanja tradicije i predstavljanja bogate destinacijske ponude . Cijeli kalendar događanja dostupan je na web stranici Turističke zajednice općine Bibinje.