BIBINJE Zaposleno 5 žena koje su dugo bile bez posla – projekt ‘Podrškom za njih’

U ponedjeljak, 30. studenog 2020. godine, u zgradi Općine Bibinje održana je početna konferencija projekta „Podrškom za njih “ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Konferencija se odvijala pod posebnim uvjetima zbog trenutne epidemiološke situacije, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite.
Projektom se omogućava zapošljavanje 5 žena u nepovoljnom položaju u svrhu pružanja potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama, obrazovanje i osposobljavanje žena, te poboljšanje kvalitete života minimalno 30 krajnjih korisnika na području Općine Bibinje i okolice. Vrijednost projekta je ‪464.329‬,90 kuna. Bespovratna  sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), te iz Europskog socijalnog fonda (85%).

IMG_20201130_110543-01_copy_3613x2622
Sudionike konferencije pozdravio je zamjenik načelnika Općine Bibinje Šime Sekula s nadom u povlačenje još više sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Istaknuo je važnost ulaganja u socijalne usluge, pogotovo u vrijeme korona krize.

“Ovo nije prvi projekt za koji je Općina Bibinje dobila sredstva iz EU fonda. Prvi projekt bio je vezan uz dječji vrtić Leptirić i produženje radnog vremena. Ono što je bitno je da su dobivena sredstva u u 100-postotnom iznosu, Općina Bibinje nije ih sufinancirala. Izuzetno mi je drago da je došlo do ostvarenja ovog projekta koji na prvo mjesto stavlja čovjeka, tj. ljude kojima naša pomoć treba. Zahvaljujući ovom projektu bit će zaposleno pet žena kojima ćemo pomoći da se dodatno usavrše, te prekvalificuraju kako bi bile konkurentne na tržištu rada. Želio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebno voditelju Šimi Sikiriću.” – poručio je donačelnik Sekula. 

Prisutnima obratio se i voditelj projekta Šime Sikirić koji je rekao nešto više o projektu.

“Zaposlili smo danas pet žena koje su dugotrajno bile nezaposlene. Na području Zadarske županije postoji potreba jer oko 2.260 žena dugotrajno je nezaposleno. Vidjeli smo primjere drugih općina koje su provodile ovaj projekt, te smo se i mi odlučili kandidirati, uz podršku načelnika Bruna Bugarije i donačelnika Šime Sekule. Pet žena, osim što će biti zaposlene na 12 mjeseci, proći će edukaciju za geronto domaćicu i dobiti diplomu s kojom će kasnije biti konkurentnije na tržištu rada i lakše doći do novog zaposlenja. Ne smijemo zaboraviti i 30 korisnika na području Općine Bibinje i okolice kojima će biti pružena pomoć i podrška u kući, kroz pomaganje oko održavanja čistoće, spremanja jela, odlaska u trgovinu i ljekarnu, kod liječnika i slično. Partneri Općine Bibinje su Centar za socijalnu skrb Zadar i Hrvatski zavod za zapošljavanje za Zadar. Žene će biti zaposlene 12 mjeseci, a projekt traje 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 464.329.00 kn” – kazao je Šime Sikirić, voditelj projekta.  IMG_20201130_110316_copy_800x415-01

Jedna od žena koje će dobiti zaposlenje je gospođa Damira Lukić, koja je kazala kako i njoj i ostalim ženama ovo znači jako puno, budući da je više od pet godina bila nezaposlena.

Na tržištu rada posebno su ranjive nezaposlene žene starije od 50 godina (posebice one žene koje nemaju adekvatne kvalifikacije koje bi im omogućile ponovno zaposlenje zbog nedostatka potražnje za njihovim kadrom), a i poslodavci ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri njihove kvalitete i potencijale. Iako su u novije vrijeme poduzete brojne mjere za borbu protiv nezaposlenosti, problem pronalaska posla i dalje pogađa određene skupine ljudi, poglavito žene. Prema službenim podacima HZZ-a nezaposlenost žena na području Zadarske županije iznosi preko 2260 osoba, a realna brojka je još veća iz razloga što mnoge pripadnice ciljane skupine nisu registrirane u HZZ-u kao nezaposlene osobe. Općina Bibinje surađuje s brojnim OCD-ima i JLS-a na području Zadarske županije, a neki od tih OCD-a provode projekte u sklopu programa „Zaželi“. Kroz komunikaciju s njima došli smo do zaključka da su spomenuti projekti polučili odličan uspjeh, ali i odaziv krajnjih korisnika te se ukazuje realna potreba za provođenjem novih projekata iste tematike. Brojni ljudi starije životne dobi i dalje trebaju pomoć i potporu koje bi im pružale žene kroz pomoć u kući.

IMG_20201130_111010_copy_1024x768-01

Također, nezaposlene žene pripadnice ciljane skupine i dalje neuspješno traže posao što izravno uzrokuje njihovu socijalnu isključenost i financijsku nestabilnost. Provedbom ovog projekta omogućeno je zapošljavanje žena pripadnice ciljane skupine koje pružaju pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama što će u konačnici pozitivno utjecati na povećanje kvalitete života svih dionika uključenih u projekt bilo kao pripadnice ciljane skupine ili kao krajnji korisnici. Također, projektom će se ženama pripadnicama ciljane skupine pružiti prilika za dodatnim osposobljavanjem što će im povećati šanse za zaposlenjem po završetku projekta jer će postati konkurentnije na tržištu rada.
Projektom “Podrškom za njih ” uveliko će se pomoći krajnjim korisnicima da im se pruži kvalitetna usluga koja će im unaprijediti kvalitetu života i olakšati njihovu svakodnevnicu.
Uz prijavitelja, Općinu Bibinje, partneri na projektu su i Centar za socijalnu skrb Zadar i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zadar.
ZAPOSLENE NA PROJEKTU:
Damira Lukić, Margareta Iglić, Mirja Prusac, Badema Begović i Martina Dijan Iglić.

IMG_20201130_111327_copy_800x415-01