BOGAT PROGRAM FESTIVALA CVIJEĆA U SV. FILIPU I JAKOVU BOGAT PROGRAM FESTIVALA CVIJEĆA U SV. FILIPU I JAKOVU
U  organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizaciji Općine Sv. Filip i Jakov, od 29.04 – 01.05 održava se tradicionalni Festival... BOGAT PROGRAM FESTIVALA CVIJEĆA U SV. FILIPU I JAKOVU

U  organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizaciji Općine Sv. Filip i Jakov, od 29.04 – 01.05 održava se tradicionalni Festival cvijeća zadarske županije.

Davne 1998 godine Sv.Filip i Jakov je proglašen za najuređenije mjesto u Zadarskoj županiji, a nakon toga je ta tradicija nastavljena i na ostalim županijskim natjecanjima. Turistička zajednica, kao inicijator brojnih aktivnosti, pridonosi činjenici da se Sv.Filip i Jakov često spominje kao „Cvjetna oaza zadarske županije“.

Potaknuti cvjetnom pričom 2001 i činjenicom sa se Sv.Filip i Jakov spominje kao mjesto koje su zadarski plemići odabrali za mjesto u kojem su se rado odmarali i u kojem su izgradili svoje ljetnikovce Turistička zajednica je pokrenula projekt Sajma cvijeća. Prvi „mali“ Sajam cvijeća zadarske županije pod nazivom „Dan cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ trajao je samo jedan dan uz svega 5 izlagača, a nakon 15 godina izrastao je u Festival cvijeća  koji traje tri dana s preko stotinu izlagača i sudionika uz brojne sadržaje od kojih su neki postali tradicionalni.

Manifestacija je  uključena u manifestaciju Zadarske županije ”Dani županije”, održava se posljednjeg vikenda u mjesecu travnju u centru Sv.Filip i Jakova,  okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

Tijekom tri dana brojni posjetitelji mogu razgledati i kupiti cvijeće i sve vezano za cvijeće, sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, natjecanjima aranžera i uživati u kulturno- zabavnom programu.

Manifestacija uključuje aktivnosti zaštite i očuvanja baštine vodeći računa o zaštiti i očuvanju okoliša. Ovu cvjetno-turističku manifestaciju, prema procjeni, posjeti preko 20.000 posjetitelja.

Ovogodišnji slogan Festivala je SVI zaJEDNO DOŽIVIMO HRVATSKU u okviru kojeg se  predstavlja hrvatska nematerijalna baština kao sastavni dio projekta HRVATSKO NAJ.

Poseban naglasak biti će na zaštićenoj nematerijalnoj baštini na nacionalnoj ali i UNESCO-voj listi gdje je Hrvatska u samom vrhu po broju zaštićenih  kulturnih dobara. Autor projekta HRVATSKO NAJ,  Aleksandar Kovačević ujedno je i producent ovogodišnje manifestacije Festivala cvijeća.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,  Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba i Udruge Napredak.

Posljednjih godina se uklopio u projekt Hrvatska 365 jer se tradicionalno održava u predsezoni i jedan je od glavnih manifestacija i aduta novoosnovane PPS destinacije Biogradska rivijera –Centar Jadrana.

Od samog početka ima potporu od  Turističke zajednice zadarske županije i Hrvatske turističke zajednice, a jedna je od značajnijih manifestacija koje obogaćuju Županijske dane.

Brojni medijski pokrovitelji prate nas dugi niz godina, a ove godine su to: Zadarski list, Narodni list, Novi radio, eZadar, Radio BNM, Varaždinska TV, Karlovačka TV4, Trend radio, Radio Dalmacija, Antena Zadar, B portal, Mreža TV, mjesečnik Vikend van Zagreba, Jadranski portal, Europlakat d.d. i B1 plakati.

U realizaciji manifestacije uz brojne sponzore ( TN Croatia, TN Margarita maris, Bure commerce, Euroflora Zagreb, Reklama centar Zadar, Cedar d.o.o Obrovac, Ocean orchide Dobrovnik iz Slovenije, Insigne Zagreb, Robi graf ) vjerno nas prati zlatni sponzor, Ilirija d.d. Biograd.

Svečanost otvorenja Festivala održat će se uz prigodni program u kojem sudjeluju Dječji vrtić „Cvit“ Sv.Filip i Jakov, KUD „Sv.Roko“ Sv.Filip i Jakov i vokalno-plesni ansambl ETHNOTINE iz Zagreba, a program će voditi Ljiljana Vinković i Silvano Gospodarić.

Na svečanosti otvorenja očekuje se dolazak članova Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koji će taj dan imati 42.sjednicu Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zadru, a najavljen je dolazak predstavnika Grada Zagreba i Grada Vukovara.

Cvjetne instalacije i uređenje parkovnih površina

 

Na dosadašnjim sajmovima su sudjelovali gospodin Emilio Prezziosi potpredsjednik zajednice cvjećara Rima i lord Cornelius Veldhuis iz Nizozemske koji održao prigodni Cvjetni show aranžiranja cvijeća. Također su se održavala prigodna natjecanja aranžera kao i razna savjetovanja, a nakon toga tradicionalno kvalitetno surađujemo  s Ninom Jans-Sremec, dipl.agr. docent DUTCH MASTER OF FLORAL DESIGN. Ona nam dolazi iz Nizozemske i dosada je održavala razne prezentacije prigodnih cvjetnih noviteta iz Nizozemske i radionice tijekom trajanja manifestacije  s kojom nastavljamo daljnju suradnju.

Ove će godine naša gošća Nina Jans Sremec  održati radionice aranžiranja za početnike, ali i prezentirati umijeće aranžiranja pod nazivom TRENDY NOSTALGIJA. Također će izrađivati male aranžmane i buketiće koje će se sva tri dana moći dobiti ukoliko sudjelujete u humanitarnoj akciji.

U suradnji s Hrvatskom zajednicom županija ove godine će se nekoliko Županija prezentirati  kroz jedinstvene cvjetne instalacije ZIDOVI KOJI SPAJAJU, autora Udruge 3-5-8 iz Zagreba.

 

Cvjetna aranžerka Nives Stančin Oros iz Bjelovara prezentirati će se originalnom instalacijom pod nazivom “POGLEDAJ ME” koja će kao i uvijek otvoriti mjesto mašti u očima promatrača i potaknuti na razmišljanje.

Slovenski proizvođač orhideja  OCEAN ORCHIDS iz Dobrovnika priredit će IZLOŽBU ORHIDEJA, a njihov  florista će prezentirati umijeće aranžiranja.

U nedjelju će posjetitelji po prvi puta na Festivalu moći uživati u GLAZBI BILJAKA koju će prezentirati firma Damanhur iz Zagreba. Prošle godine  se Glazba biljaka predstavila  na 50. Međunarodnoj izložbi cvijeća Floraart u Zagrebu. To je rezultat više od 40 godina istraživanja vezanih za senzibilitet i inteligenciju biljnog svijeta. Predstavit će se pomoću jedinstvenog  patentiranog  uređaja U1, tako da se prezentira kako se  biljni svijet može  izraziti kroz zvuk i glazbu.

Udruga Viola Odorata iz Splita  postavit će instalaciju CVITNA KOLTRINA kojim žele dočarati sraz modernih materijala koji se upotrebljavaju u floristici sa detaljima koji spadaju u schabby dizajn kojem sam sklona. Cvijeće koje upotrebljavaju teži istinskoj želji za pomirbom.

Originalan primjer uređenja javne površine prezentirat će nam i ove godine MAGNOLIA iz Zadra koja je bila jedan od sudionika prvog Sajma cvijeća davne 2001 godine. Ove godine će se prezentirati s originalnom temom povezanom humanitarnom akcijom za  Vukovar.

SPIZA OD CVIĆA

 

Cvijeće je prelijepo, mirisno, aromatično ali i….ukusno! J

Cvijeće kao hrana se koristilo još u doba starog Rima, a u kulturama Kine, Bliskog istoka i Indije i danas je sastavni dio ishrane.

Posebni sadržaj Festivala pod nazivom „SPIZA OD CVIĆA“  nudi nam već nekoliko godina cvijeće  u potpuno novom obliku: kao gastronomski užitak u slatko-slanim verzijama.

Okuse priče o cvijeću kao sastavnom dijelu jela pripremaju nam ove godine Udruga Viola Odorata iz Splita pod voditeljskom palicom predsjednice Davorke Šalov Bobanović i Viktorija Čolić Serdar u suradnji sa Srednjom školom Biograd na Moru kojima će se u subotu  pridružiti kuhari Mirko Poljak i Miluška Zelantov.

Modna revija

Sastavni dio  Festivala postala je i modna revija koja se tijekom godina gradila od ideje dizajnera do zadnje latice, kako bi se prezentirala ljepota cvijeća i ljepota odijevanja. Cvijeće je uvijek efektno, podiže raspoloženje i daje poseban romantični pečat svakom komadu odjeće.

Tu ideju prepoznali su sudionici i posjetitelji koji u atmosferi cvijeća svake godine uživaju u modnoj reviji.

Od  2005 godine održava se kao sastavni dio  Festivala i modna revija. U početku modna revija biogradske dizajnerice Stelle koju su nosile domaće djevojke i gospođe, a nakon toga su održavane modne revije u organizaciji škole cvjetnog dizajna Flores iz Zagreba s kreacijama modnih kuća In moda i Linea Exclusive koje je  uz manekenke nosila i glumica Marijana Mikulić.

Originalnu modnu reviju haljina od prirodnog cvijeća i pruća priredila je vlasnica poznate dubrovačke cvjećanice KIKE, Kristina Skvrce. Kolekcijom unikatnog nakita sa cvjetnim motivima predstavila se varaždinska dizajnerica Sabina Sokač.

Modnu reviju kaštelanske modne inovatorice Mirjane Ojdenić nosile su Marijana Kužina Lešina (miss Universe Hrvatske 1999), Ivana Baranović (prva pratilja miss gospođa svijeta 2005) i Maja Cvjetković (miss Hrvatske 2005).

Spoj tradicijskog i suvremenog prezentirala je kreatorica Mirna Lombarović Levaković iz Vinkovaca čije su etno kreacije u bezvremenskoj ljepoti spojile izvornost i suvremenost, a Cvjećarnica Mozaik iz Osijeka pod voditeljskom palicom Suzane Lonjak pripremila je na 13. Festivalu „Cvjetne odjevne kombinacije“, a jednu od kombinacija razigrano je nosila glumica Doris Pinčić.

Nakon toga Festival cvijeća u modnom pogledu obilježila je udruga Viola Odorata iz Splita sa revijalnim prikazom dalmatinskog bilja, a pridružila im se gošća glumica Nives Ivanković. Reviju su upotpunili Broš buketi, Nives Stančin, vlasnice cvjećarnice „Nives“ iz Bjelovara.

Jubilarni 15. Festival osvježile su dvije mlade dizajnerice: Ana Milin i Klara Ivanović. Aninom kolekcijom su dominirali vintage krojevi izrađeni u  čipci suptilne  teksture, a Klara je predstavila oslikane proljetne suknjice.

 

Ove godine po prvi puta  na Festivalu cvijeća sudjeluje etno kolekcija CVJETNI  ZAGREB naše priznate etno – dizajnerice Mine Petre, autorice Hrvatske kuće MATERINA PRIČA. Ove jeseni kolekcija će biti prikazana na izložbi u Parlamentu Europske Unije u Bruxellesu, kao dio naše kulturne baštine, stvaralaštva i identiteta.

Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar iz dana u dan raste u kreativnom smislu i svake godine prezentiraju svoje najnovije aktivnosti na Festivalu tako da će se i ove godine prezentirati na originalan način. Modna revija “GEOMETRIJSKA FORMA ZALISTAVCA KAO INSPIRACIJA ZA KROJ MODELA” krojača održat će se pod mentorstvom prof. Tanje Jurline

13. korzo dječjih vrtića „Neka riva u cviću pliva“

Djeca tradicionalno  sudjeluju na Festivalu cvijeća a poseban naglasak je na razvijanu ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi.

Na cvjetnom korzu i ove godine sudjeluju polaznici dječjih vrtića Zadarske županije, oko 200 kostimirane djece predvođeni Pakoškim mažoretkinjama.

Najmlađi posjetitelji Festivala mogu uživati u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama, plesnim nastupima njihovih vršnjaka iz Udruge „Prvi ples“ ili pak jednostavno se provozati cvjetnim vlakićem u društvu maskote festivala CVITE i njenih prijatelja MIKIE I MINNIE.

Humanitarna akcija „SVI ZAJEDNO  ZA VUKOVARSKI VODOTORANJ“

 

Festival već godinama ima i određenu humanitarnu akciju. Ove godine u suradnji s autorom projekta HRVATSKO NAJ,  Gradom Zagrebom i Gradom Vukovarom pokrenuta je humanitarna akcija „SVI ZAJEDNO ZA VUKOVARSKI VODOTORANJ“ koja je koncem ožujka održana u Zagrebu u organizaciji Plavog Soundset radia i Večernjeg lista uz potporu Grada Zagreba.

Posjetioci Festivala imat će prilike tijekom sva tri dana  dati svoj prilog za obnovu Vukovarskog vodotornja – Simbola Hrvatskog zajedništva.

Koordinatorica akcije u Sv.Filip i Jakovu je prof,Danijela Deković koja je okupila  volontere raznih udruga: Gradski ogranak Udruge Hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata, Udruge Hrvatskih branitelja oboljeljih od PTSP-a Zadarske županije, Udruge Hrvatskih stradalnika Domovinskog rata zadarske županije, Udruga žene u domovinskom ratu Zadar, Udruge Napredak,  DVD Sv.Filip i Jakov i povijesne grupe OŠ Sv.Filip i Jakov.

Svi koji se uključe u akciju svojim prilogom moći će dobiti cvijet koji su izradili polaznici dječjih vrtića CVIT iz Sv.Filip i Jakov i drugih vrtića Zadarske županije, učenici OŠ Sv.Filip i Jakov, OŠ Petra Preradovića Zadar, OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje i Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra. Moći će se dobiti i originalan buketić cvijeća koje će izrađivati maestrica Nina Jans Sremec iz Nizozemske. Na štandu će se moći kupiti i svjetleći lampioni koji će se pustiti u zrak s rive u nedjelju u suton čime će se zatvoriti 16.Festival cvijeća. Akcija se provodi u suradnji s Crvenim križem Biograd.