Bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrtnosti u Zadarskoj županiji

“Zdravlje u srcu – odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje“, slogan je Svjetske kardiološke federacije, pod kojim se u Hrvatskoj, 29. rujna obilježava Svjetski dan srca.

Javnozdravstvenim akcijama tradicionalno će se pridružiti i Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji s zadarskom Općom bolnicom, koji će u utorak, 29. rujna na Narodnom trgu prigodno obilježiti ovogodišnji Svjetski dan srca.

Zadarska javnozdravstvena akcija, koja uključuje besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i izračuna indeksa tjelesne mase te podjelu edukativnih brošura, održat će se na Narodnom trgu od 10 do 12 sati. U slučaju kiše, Svjetski dan srca obilježit će u trgovinskom centru na Relji.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, dr. Ljiljana Balorda, voditeljica Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, poziva sve građane da u svom domu, na radnom mjestu, a djeca kroz igru, usvoje zdrave životne navike koje će doprinijeti očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

– Kardiovaskularne bolesti- bolesti srca i krvnih žila, u Hrvatskoj su vodeće po smrtnosti. Prošle godine bolesti srca i krvnih žila umrlo nešto više od 24 tisuće osoba.

U Zadarskoj županiji dugi niz godina su kardiovaskularne bolesti vodeće po smrtnosti, pa su tako u 2014. od bolesti srca i krvih žila umrle 873 osobe, kaže dr. Balorda, pojašnjavajući da je među umrlima bilo 470 žena i 403 muškarca.

Govoreći o dobnim skupinama umrlih u 2014., dr. Balorda pojašnjava da je riječ uglavnom o osobama starijim od 65 godina. Prošle godine umrlo je 807 osoba starijih od 65 godina i 66 u dobi do 65 godina.

– Dvije najučestalije dijagnoze iz ove skupine bolesti su ishemijska bolest srca, odnosno srčani udar i cerebrovaskularna bolest, dakle moždani udar, kaže dr. Balorda, ističući kako je kod muškaraca na prvom mjestu ishemijska bolest srca, u žena cerebrovaskularna bolest.

Za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti srca i krvnih žila, kako navodi dr. Balorda, ključni faktori su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje. Za osobe koje imaju povišen krvni tlak i šećernu bolest, najvažnije je da redovito uzimaju preporučene lijekove i da ne mijenjaju terapiju samoinicijativno bez savjetovanja s liječnikom.