Braća Fantela počinju pohod na europsko odličje

Nakon vrlo dobrih nastupa u Aarhusu i Kielu, braća Fantela od 26. rujna započinju pohod na europsko odličje, u izazovnim uvjetima austrijskog jezera Attersee!
Jedrenje je uzbudljiv i nepredvidiv sport, a samo oni najbolji mogu konstantno biti u vrhu. Šime i Mihovil Fantela ove sezone na svim su natjecanjima ostvarili plasman među desetoricom najboljih, a tijekom rujna su okušali snage protiv najboljih jedriličara svijeta na regatama u Aarhusu i Kielu te oba puta osvojili peto mjesto.

No, bilo je to tek zagrijavanje za Europsko prvenstvo koje će se održati u Austriji, a počinje 26. rujna. Regate će se odvijati na jezeru Attersee, što je nešto sasvim drugo u odnosu na utrkivanje na moru i tražit će dodatnu snalažljivost od jedriličara.

Postoji razlika između jedrenja na jezeru, u odnosu na jedrenje na moru. Vjetar je dosta promjenjiv i faktor sreće je veći nego na otvorenom moru, tako da očekujem da će biti veselo,” prognozira Šime Fantela koji je iskusni kormilar s već osvojenim olimpijskim zlatom u Riju pa će zasigurno imati prave odgovore na izazove koje će staviti pred njega Attersee:

Mi smo već imali priliku jedriti na jezeru tako da imamo nekakvog iskustva, a iskustvo govori da moraš što više gledati oko sebe, pratiti što se događa s vjetrom, odakle dolazi i kako se mijenja. Ključno je da ga među prvima pokušaš pročitati i reagiraš na te promjene, jer ako zakasniš, već te prošlo par brodova. Bit će zanimljivo i veselo do zadnje regate.

U natjecanju će sudjelovati svi najbolji jedriličari Europe, ali i neki s drugih kontinenata, s obzirom da je riječ o otvorenom prvenstvu. Prvi zadatak Fantelama bit će prolazak kroz zahtjevne kvalifikacije i ulazak među 30 najboljih koji čine zlatnu flotu, među kojima će se posljednjeg dana natjecanja dijeliti medalje.

U kvalifikacijama je bitno ne ulaziti u previše rizika. Non-stop treba vagati gdje ići. Kako regata odmiče kraju, uzimaš više rizika, jer manje ćeš izgubiti ako pogriješiš,” naglašava zlatno pravilo jedriličarskog utrkivanja Šime Fantela.

Šime i Miho već se mogu pohvaliti osvajanjem titule prvaka svijeta 2018. godine u Aarhusu, što im je donijelo i olimpijsku vizu za Tokio. S obzirom na viđeno na prethodnim regatama tijekom rujna, imaju realne izglede osvojiti europsko odličje, iako je konkurencija izuzetno izjednačena.

Zadovoljan sam što smo u dobroj formi. Doći ćemo u Austriju ranije iskušati jezero te proučiti vjetar. Cilj nam je ući potpuno koncentrirani u regatu i onda nikad ne znaš kako će to ispasti.

Stariji brat Fantela već ima tri europske titule i ukupno pet medalja na smotrama ‘Starog kontinenta’, ali osvojenih u klasi 470 s Igorom Marenićem.

U klasi 49er lovi svoje prvo europsko odličje kojem bi se sigurno i on i Mihovil jako radovali, ali ovo natjecanje svejedno ostaje tek jedna uzbudljiva stanica na putu do najvažnijeg izazova, Olimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta, gdje bi osvojeno odličje bila kruna ove izuzetno uspješne bratske suradnje…