BRANKO ROGLIĆ: Zašto činovnici ne bi čuvali krave i bavili se poljoprivredom?

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, voditelja i urednika Aleksandra Stankovića, gostovao je Branko Roglić, uspješan poslovni čovjek koji ima 18 tvrtki po cijeloj Europi, a zapošljava preko tri tisuće radnika.
On je javnosti postao zanimljiv zbog bliske povezanosti s vodstvom MOST-a, te donacija koje im je dao u predizbornoj kampanji.
On je 1987. godine s jednim kolegom, njemačkim državljaninom, osnovao tvrtku u Švicarskoj, koja je zapošljavala šest radnika, a danas njegove tvrtke imaju godišnje prometa milijardu i 250.000 eura.
Za sebe kaže da radi 17 sati dnevno i da mu je najvažnije da njegovi suradnici i menadžeri vole posao koji rade i da im nije teško žrtvovati se za firmu. za to su, kaže, svi dobro plaćeni. Napominje kako pola njegovih tvrki vode žene.

Na pitanje kako očekuje da se riješi trenutna politička situacija, kaže kako bi najbolje rješenje bila Vlada sastavljena od stručnjaka, podržanih od obje velike stranke, a da premijer bude netko koga odabere MOST.
Hrvatska troši 120 milijardi kuna godišnje, a zarađuje 105 milijardi kuna godišnje, a o tome kako uprihoditi onoliko koliko se troši, Branko Roglić je rekao:

“Treba početi rezati troškove. Ima 23 županije, 500-tinjak općina. Ne može ovo gospodarstvo platiti ove sve činovnike. U jednom gradu ima pet škola, pet ravnatelja, pet tajnika… To treba rezati. Zašto ne bi jedan vodio sve?!” – pita se Roglić.
“Hrvatska ima neobrađenu zemlju, ja se svaki dan vozim na relaciji Zagreb – Split, sve je neobrađeno, nema vidjeti nigdje ni jedne krave. Pođite cestom od Zagreba do Ljubljane, pa ćete vidjeti stotine krava. Mladi ljudi, branitelji od 40 godina, njima država treba dati zemlju i da je obrađuju, a ne mirovine. Država se treba potruditi plasirati njihove proizvode. Moramo napraviti rezove. Ne mogu naši praunuci vraćati naše dugove. Ima i drugih poslova, ne mora se uvijek biti činovnik. Zašto se oni ne bi bavili poljoprivredom?! Danas imamo izvanredne prometnice, zašto ne bi netko vozio sto kilometara do radnog mjesta?!” – pita se Roglić.
“Svi se moramo žrtvovati da bismo ovu zemlju vratili na pravi put jer ovako dalje ne ide.” – zaključio je Roglić.