ZADRANIN NA ČELU HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA Uspjeh brigadnog generala Kovača!

Brigadni general Miroslav Kovač novi je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Rođen je u Zadru, 1. ožujka 1962. godine.

Osnovnu školu završio je u Galovcu nakon čega odlazi u Gimnaziju u Zadru te po završetku prve dvije godine prebacuje se u Grafičku školu u Zagrebu koju završava 1980. godine. Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru završava 1985. godine kada mu je dodijeljen čin poručnika. Iste godine je raspoređen na dužnost pilota u Protupodmorničkoj eskadrili u Splitu.

U kolovozu 1991. godine ulazi u zrakoplovnu grupu pri Operativnoj zoni Split te dolaskom transportnih helikoptera počinje s provedbom letačkih zadaća. U narednim godinama napredovao je u službi preko dužnosti zapovjednika voda, zamjenika zapovjednika eskadrile, zapovjednika eskadrile, načelnika stožera ZB do zapovjednika ZB. Naročito se iskazao tijekom Domovinskog rata prilikom zračnog transporta ljudi i MTS na prvoj i iza prve crte bojišnice te evakuaciji ranjenika i bolesnika iz opkoljenih područja za što je odlikovan medaljama „Oluja“, „Ljeto 95“ i „Iznimni pothvat“.
Zapovjedno stožernu školu na HVU „Petar Zrinski“ završava 1998. godine, a Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ 2004./2005.
Na dužnost načelnika stožera HRZ-a i PZO-a postavljen je 2012. godine.
U čin brigadira promaknut je 2007. godine, a u čin brigadnog generala 2014. godine.
Tijekom službe u Oružanim snagama RH odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista.
Aktivno se služi računalom i govori engleski jezik, a u slobodno vrijeme se bavi malim nogometom.
Oženjen je i otac dvoje djece.

Foto:  TOMISLAV BRANDT