ZADRANIN NA ČELU HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA Uspjeh brigadnog generala Kovača! ZADRANIN NA ČELU HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA Uspjeh brigadnog generala Kovača!
Brigadni general Miroslav Kovač novi je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Rođen je u Zadru, 1. ožujka 1962. godine. Osnovnu školu završio je u Galovcu... ZADRANIN NA ČELU HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA Uspjeh brigadnog generala Kovača!

Brigadni general Miroslav Kovač novi je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Rođen je u Zadru, 1. ožujka 1962. godine.

Osnovnu školu završio je u Galovcu nakon čega odlazi u Gimnaziju u Zadru te po završetku prve dvije godine prebacuje se u Grafičku školu u Zagrebu koju završava 1980. godine. Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru završava 1985. godine kada mu je dodijeljen čin poručnika. Iste godine je raspoređen na dužnost pilota u Protupodmorničkoj eskadrili u Splitu.

U kolovozu 1991. godine ulazi u zrakoplovnu grupu pri Operativnoj zoni Split te dolaskom transportnih helikoptera počinje s provedbom letačkih zadaća. U narednim godinama napredovao je u službi preko dužnosti zapovjednika voda, zamjenika zapovjednika eskadrile, zapovjednika eskadrile, načelnika stožera ZB do zapovjednika ZB. Naročito se iskazao tijekom Domovinskog rata prilikom zračnog transporta ljudi i MTS na prvoj i iza prve crte bojišnice te evakuaciji ranjenika i bolesnika iz opkoljenih područja za što je odlikovan medaljama „Oluja“, „Ljeto 95“ i „Iznimni pothvat“.
Zapovjedno stožernu školu na HVU „Petar Zrinski“ završava 1998. godine, a Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ 2004./2005.
Na dužnost načelnika stožera HRZ-a i PZO-a postavljen je 2012. godine.
U čin brigadira promaknut je 2007. godine, a u čin brigadnog generala 2014. godine.
Tijekom službe u Oružanim snagama RH odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista.
Aktivno se služi računalom i govori engleski jezik, a u slobodno vrijeme se bavi malim nogometom.
Oženjen je i otac dvoje djece.

Foto:  TOMISLAV BRANDT