Buduća talijanska premijerka: “Istru i Dalmaciju treba vratiti Italiji!” Buduća talijanska premijerka: “Istru i Dalmaciju treba vratiti Italiji!”
Giorgia Meloni (45) vjerojatno će postati prva premijerka Italije i to na čelu najdesnije vlade od Drugog svjetskog rata. Prema privremenim rezultatima, desni blok... Buduća talijanska premijerka: “Istru i Dalmaciju treba vratiti Italiji!”

Giorgia Meloni (45) vjerojatno će postati prva premijerka Italije i to na čelu najdesnije vlade od Drugog svjetskog rata. Prema privremenim rezultatima, desni blok na čelu s Braćom Italije, strankom koju vodi Meloni, trebao bi imati uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta.

Meloni se 1992., u dobi od 15 godina, pridružila sada već nepostojećem nacionalističkom talijanskom socijalnom pokretu Movimento Sociale Italiano.

Meloni je imala 19 godina kada su je strani mediji prvi put intervjuirali dok se borila za izbornu kampanju u svom rodnom Rimu. Tada je francuskim novinarima rekla da je “Benito Mussolini bio dobar političar, jer sve što je radio, radio je za Italiju”. Kasnije će promijeniti ton, govoreći da je diktator napravio “pogreške”, prenosi Index.

Sve do nedavno njezini ideološki uzori također su uključivali ruskog Vladimira Putina, kojeg je hvalila zbog “obrane europskih vrijednosti i kršćanskog identiteta” u svojoj knjizi Ja sam Giorgia iz 2021. godine.

Meloni je prije spominjala Hrvatsku u kontekstu promjena granica. Iznijela je lažnu tvrdnju da talijanske obitelji dobivaju državni novac kako bi ugostili migrante, a tada se dotakla i ulaska Hrvatske u EU.

O tome je pisala na Facebooku.

“Prema nekim novinama, Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je gradonačelniku Rima da rimskim obiteljima koje žele ugostiti imigranta daju 30 eura dnevno. Marino (bivši gradonačelnik Rima op.a.) je, nepotrebno reći, odgovorio da on prijedlog podržava – 30 eura po danu je 900 eura mjesečno.

Dvostruko više od onoga što minimalni umirovljenik dobiva, tri puta više od onoga na što invalid ima pravo, i više nego što prosječni talijanski privremeni radnik zarađuje. I dodajem da vam talijanska država ne daje 30 eura dnevno za uzdržavanje djeteta ako je nezaposleno i još uvijek živi kod kuće s vama. Talijanska država vam kaže da se morate snaći sami.

Moj prijedlog je: imigranti se ravnomjerno rasporede u svih 28 zemalja EU, a EU plaća prihvat, tako da mi novcem koji danas trošimo za prihvat stotina tisuća stranaca pomažemo stotinama tisuća očajnih Talijana. Ili očaj zaslužuje solidarnost samo ako govori drugim jezikom?”, napisala je Meloni 2014. na Facebooku.

“Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Ezulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije”, napisala je u komentarima.