Načelnik Bugarija: Budućnost Bibinja je u razvoju gospodarstva kroz četiri poslovne zone!

Protekle tri i pol godine mandata načelnik općine Bibinje, Bruno Bugarija, proveo je vrlo aktivno, rješavajući probleme koji su prisutni dugi niz godina, poput ilegalnog kamenoloma, željezničke pruge itd., a istovremeno se boreći za pokretanje gospodarstva, kroz poslovne zone, te realizaciju projekata važnih za mlade, poput dječjeg vrtića, igrališta… Paralelno s tim radilo se, a radi se i dalje na brendiranju Bibinja kao poželjne turističke destinacije.

Za bolju budućnost mještana Bibinja

Bruno Bugarija u mjestu uživa ugled kao iskusan, mudar i uporan čovjek, koji je uz sebe okupio tim mladih i obrazovanih suradnika, te se zajedničkim snagama bore za bolju budućnost i život mještana.

kalmeta bruno bugarija_800x415

No osim toga, Bugarija uživa i veliki ugled u stranci, koju je i osnivao prije 30 godina, a predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta iznimno ga cijeni i vrlo često na skupovima spominje kao primjer koji pokazuje kako stranka koja stalno pomlađuje članstvo istovremeno poštuje svoje starije članove i osnivače, te im daje povjerenje.

Iako bibinjski načelnik Bruno Bugarija spada u ljude koji više vole raditi, a manje istupati u medijima, za portal Kalelarga info napravio je osvrt na proteklo razdoblje i projekte na kojima se radi.

Perspektiva u razvoju gospodarstva

Ispunjen je ponosom jer je Općina Bibinje prije nekoliko dana potpisala ugovore za stipendiranje čak 79 studenata i po tome je prva u Zadarskoj županiji.

“Želimo poticati mlade da se obrazuju, stječu znanje, a kad završe studij, da se vrate i nastave živjeti i raditi u Bibinjama, te unaprjeđuju svoje mjesto. I mi u općini radimo na tome, želimo se razvijati i napredovati, a perspektivu vidimo u razvoju gospodarstva. Cilj nam je povećati gospodarsku aktivnost. Iz toga proizlaze sva davanja i prihodi.” – kazao je Bugarija ističući kako je samo u Poslovnoj zoni Lonići zaposleno preko 200 osoba, a zona se razvija i dalje.

20170115_153610_crop_800x450

“Trenutno se tamo gradi 5 velikih objekata, što je jedan dodatni poticaj za općinski proračun. Ono što je trenutno aktualno, to je Poslovna zona Gromica, gdje će se raditi solari na milijun i 200. 000 kvadratnih metra. Tim projektom osigurat ćemo prihode od dva milijuna kuna godišnje u općinski proračun i to u razdoblju od 30 godina. U postupku pred raspisivanja natječaja je i zona Lipauska, marina koja se nalazi do zone Gaženica. Moram spomenuti i Poslovnu zonu Lonići 2, na kojoj radimo, a dobila je lokacijsku dozvolu.” – sažeo je ukratko načelnik Bugarija.

Razvoj elitnog turizma u Bibinjama

Osvrnuo se i na razvoj turizma u Bibinjama. Mjesto je prepoznato kao atraktivna turistička destinacija, prije korona krize ostvarivali su se izvrsni rezultati, oko pola milijuna noćenja tijekom sezone, a unatoč svim problemima koje je pandemija prouzrokovala, i ovogodišnja turistička sezona bila je dosta dobra.

Leo098_resize

“Što se tiče turizma, smatram da treba razvijati elitni turizam, graditi i uređivati kuće za odmor, vile, imamo niz atraktivnih lokacija za to, predivno bibinjsko polje, Puntu, Starine….” – naveo je načelnik, te dodao:

Uspješno realizirano više infrastrukturnih projekata

“Od ovih drugih projekata važna nam je katastarska izmjera, završeno je mjerenje, čeka se izlaganje i nova zemljišna knjiga. Vjerujemo da će se dogodine to i ostvariti. Što se tiče izmještaja pruge, projekt se nastavlja prema planu, a to je zaobilaznica u vidu tunela. I problem kamenoloma je pri kraju, uspjeli smo u tome da kamenolom nema dozvolu za rad, samo je pitanje trenutka kada će ga inspekcija zatvoriti. Što se tiče kanalizacije, ona se radi na području Starog sela i nadamo se da ćemo je nastaviti dalje graditi iduću jesen.” – kazao je Bugarija.

bibinje_igraliste2_1594191759

Općina Bibinje do sada se istaknula uspješnim apliciranjem za sredstva iz EU fondova, a s tim planiraju nastaviti i dalje.

“Igralište novog dječjeg vrtića je u postupku javne nabave, projekt građevinske dozvole za novi dječji vrtić je riješen, čekamo da Europski poljoprivredni fond raspiše natječaj na koji ćemo se javiti. Isto tako, javit ćemo se za natječaj za reciklažno dvorište, dokumentacija je spremna i očekujemo da nam država prepusti teren. Podnijeli smo zahtjev Ureda za državnu imovinu. Puno je toga na čemu radimo, teško je sve i nabrojiti u ovako kratkom vremenu. Vjerujemo da će naš trud i nastojanja dati rezultate i da će Bibinje postati jedna od najrazvijenijih općina na ovom području.” – istaknuo je na kraju načelnik Bugarija.