Članovi Lions kluba Zadar donirali hranu i higijenske potrepštine udruzi Svjetlo

Netom su završili s jednom, članovi Lions kluba Zadar počeli su s drugom, novom, humanitarnom akcijom. Uručili su, naime, donaciju Udruzi Svjetlo i krenuli s prikupljanjem naočala.

Udruzi Svjetlo predana je donacija u hrani i higijenskim potrepštinama kupljenim sredstvima prikupljenima na nedavnoj promociji knjige „Hrvati na ledenom moru“ i pratećoj izložbi u organizaciji Sveučilišta u Zadru. Kako su u to bili uključeni i Lionsi događaj je imao i humanitarnu notu. Zadarska udruga Svjetlo, poznato je, skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, onima koji više ne ulaze u sustav i program odgoja i obrazovanja, zbog svojih su potreba stigmatizirani i gotovo isključeni iz društva. Udruga je osnovana prije 24 godine da bi njima i njihovim roditeljima pružila ono što najviše trebaju, osjećaj pripadnosti. Zbog problema s neadekvatnim prostorom u kojemu djeluje i nemogućnosti da dobije novi, udruzi prijeti gašenje. Upozoravajući na taj problem zadarski su Lionsi napravili ono što trenutačno mogu, donirali su joj raznu hranu i proizvode za održavanje čistoće u prostoru gdje svakodnevno borave i koje im u svakom pogledu donosi svjetlo.

A ono je vezano i uz drugu akciju „Neka i drugi vide“, koju Lions klub Zadar počinje provoditi u suradnji s Optikom Van Gogh za ljude slabijeg imovinskog stanja koji sebi ne mogu priuštiti, kad god im to treba, kupovinu  naočala. Prikupljaju se stare dioptrijske ali i sunčane naočale, krpice za čišćenje i futrole u kojima se naočale drže. Sve to Zadrani mogu ostaviti u kutiji u Optici Van Gogh. Svi Lionsi u svijetu, inače, takve akcije provode desetljećima s obzirom da su vid i siromaštvo među fokusima njihovog djelovanja. I pri tom uvijek uključuju i lokalnu zajednicu radeći na njenoj dobrobiti i pomoći koja je potrebna ljudima u vlastitom okruženju.

Lions klub Zadar već 25 godina djeluje u takvim okvirima a do kraja godine priprema još jednu veliku humanitarnu akciju.