Curica s Down sindromom nije potjerana iz Kompasa, nepravedno su ocrnjeni?

Nakon što je objavljeno da je iz jednog zadarskog kafića potjerana žena koja je sjedila s djevojčicom s Down sindromom, te da im je konobar rekao da im s tim djetetom narušavaju reputaciju, mnogi su stali u njenu obranu.

FB_IMG_1601570714877-01

Gospođa kojoj se to dogodilo objavila je na Facebooku svoje iskustvo i njena objava proširila se brzinom munje društvenim mrežama. Vijest o tome objavljena je i u medijima, a ime kafića nije se navodilo. Međutim, u komentarima na Facebooku proširilo se da se radi o restoranu Kompas na Kalelargi.

Nakon toga, reagirali su vlasnici objekta, koji su u priopćenju objavljenom na Facebook stranici restorana negirali da se događaj zbio kod njih. Najavili su tužbe protiv odgovornih, te naglasili da su osobe s Down sindromom kao i svi drugi kod njih dobrodošli gosti.

Danas se, pak, oglasila gospođa koja je svojim statusom sve pokrenula, i napisala da nikad nije spomenula Kompas, da ne zna kako se kafić iz kojeg su protjerane zove.

Screenshot_20201002_155844_com.facebook.orca-01

Napisala je da ne želi nikakvu hajku, da mora zaštititi sebe i obitelj, i da ne želi da se okrivljuju i razapinju nevini ljudi.

Što je razlog ovakve reakcije, moguće je da se gospođa prestrašila najavljenih tužbi, budući da bi na sudu bile njena riječ protiv konobara, pa bi, lako je moguće, i izgubila, a ugostiteljskim objektu nanijeta je šteta.

S druge strane, moguće je da nije očekivala da će njen status u kojem se obrušila na ugostiteljski objekt izazvati ovoliku pažnju javnosti, međutim iz onog što je napisala sasvim je jasno da zna o kojem objektu se radi jer mu je prijetila da će ga zatvoriti.

Stoga bi bilo korektno da jasno kaže o kojem točno objektu se radi jer ovako ispada da je Kompas nezasluženo ocrnjen u javnosti, a ona je neugodnost s djetetom doživjela negdje drugdje.

Screenshot_20201001_235445_com.facebook.katana-01

U svakom slučaju, pozitivna je stvar da se javnost pokazala empatiju prema djeci s Down sindromom i općenito djeci s posebnim potrebama, te je malo vjerojatno da će ubuduće bilo tko grubo reagirati prema njima kao gostima.

Pojedini kafići pozvali su osobe s Down sindromom da dođu na besplatno piće, a prvi među njima bio je mladi ugostitelj Ivan Dražović čija obitelj generacijama drži popularni caffe bar Abu na Poluotoku.

Na tu temu održali su jutros konferenciju za medije zadarski gradonačelnik Branko Dukić i predsjednica zadarske udruge osoba s Down sindromom, Suzana Periša, koji su osudili ovakvo ponašanje bez obzira gdje se dogodilo.